Ο δεκάλογος της αστικής μετακίνησης

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή”]

Γιατί; Γιατί με αναγκάζετε να επαναλαμβάνω πράγματα που έχω πει σε διάφορα άρθρα στο πρόσφατο και όχι μόνο, παρελθόν; Γιατί πρέπει να γίνομαι βαρετός και για ορισμένους, γραφικός; Πιστεύεις ότι δεν έχω τίποτα καλύτερο να γράψω από μερικούς απόλυτα βασικούς κανόνες για το πώς πρέπει να κινούμαστε στην πόλη; Προφανώς όμως χρειάζεται γιατί η πόλη είναι ζούγκλα. Κυκλοφορούμε χωρίς λογική, χωρίς να υπολογίζουμε τον συνάνθρωπο, θεωρώντας ότι ο δρόμος μας ανήκει. Γιατί; Δεν ξέρω, ρώτησε έναν ψυχολόγο. Πάντως η κατάσταση είναι ικανή να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην παράνοια χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Χωρίς πολλά-πολλά. 10 βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρείς κατά την κίνηση εντός πόλης.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποστάσεις”]

79ae23_1fd6e3e498d544229c0fa77c14a815e2

Μην κολλάς. Γενικά. Κράτα τις αποστάσεις που πρέπει γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Δεν λέω να είσαι 120 μέτρα πίσω γιατί δεν κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και δημιουργεί τα δικά του προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι 3.2 χιλιοστά από τον πίσω προφυλακτήρα μου. Είναι εκνευριστικό, είναι επικίνδυνο και είναι αγενές. Είμαι σίγουρος πως αν καθίσω να ψάξω θα βρω κι άλλα επίθετα, αλλά αρχή είναι ακόμα, ας μην ανεβάσω πίεση.

[/nextpage]

[nextpage title=”Κόρνα”]

29-carn-horn-meme

Μη. Απλά μη. Έχω σκεφτεί μία πατέντα που θα συνδέει την κόρνα με τον τραπεζικό λογαριασμό του οδηγού ώστε να χρεώνει 1 ευρώ κάθε φορά που αυτός την πατάει. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό αλλά δεν την πετάω ακόμα στον κάλαθο των αχρήστων. Αργεί ο άλλος 1.2 δευτερόλεπτα να ξεκινήσει στο φανάρι; Κόρνα! Κάνει πάνω από 8 δευτερόλεπτα για να παρκάρει; Κόρνα! Υπάρχει; ΚΟΡΝΑ! Θα σου έλεγα πού να βάλεις την κόρνα σου πρωί-πρωί αλλά η μανούλα μου με έκανε ευγενικό και πράο άνθρωπο. Φτάνει ρε φίλε. Ξέρω, βιάζεσαι. Είσαι τρομερά πολυάσχολος. Αλλά ενώ την χρησιμοποιείς χωρίς καλό λόγο, τι πιστεύεις; Ότι ο άλλος αργεί επίτηδες να παρκάρει; Περίμενε εσένα για να του υπενθυμίσεις το γεγονός ότι εμποδίζει; Επίσης, στο φανάρι, αν ο προπορευόμενος οδηγός έχει όντως αφαιρεθεί και δεν συνειδητοποίησε ότι μπορεί να ξεκινήσει, μία φορά αρκεί. Μία φορά και σύντομα. Κάθε φορά που ακούω παρατεταμένη κόρνα σκέφτομαι σοβαρά να αρχίσω να κυκλοφορώ με ρόπαλο…

[/nextpage]

[nextpage title=”Φλας”]

cbec29fe6d47e9878832df158813d4475ca8e07a059c9071c3d0638474e11ce7

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, το αυτοκίνητο σου έχει φλας. Χρησιμοποίησε το και χρησιμοποίησε το σωστά. Όχι έχεις ολοκληρώσει την μανούβρα σου, αλλά πριν την ξεκινήσεις. Για να ξέρουμε και όλοι οι υπόλοιποι τι θέλεις να κάνεις. Η μη-χρήση της κόρνας δεν έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Συνυπάρχουμε στον δρόμο και καλό είναι να ξέρουμε τι σκοπεύει να κάνει ο καθένας ώστε να προφυλαχθούμε αν χρειάζεται και να αντιδράσουμε. Και για όνομα του Θεού. Πότε θα καταλάβεις ότι το φλας σημαίνει πρόθεση και όχι αναφαίρετο δικαίωμα ολοκλήρωσης της κίνησης που όλοι μας πρέπει να σεβαστούμε επειδή ο δρόμος σου ανήκει;! Θα βάλω σε αυτή την κατηγορία και τα αλάρμ. Επειδή έβαλες αλαρμ, δεν σημαίνει ότι μπορείς να παρατήσεις το ρημάδι σου όπου γουστάρεις. ΔΕΝ κλείνουμε διαβάσεις, ΔΕΝ κλείνουμε άλλα αυτοκίνητα, ΔΕΝ κλείνουμε τις στάσεις, ΔΕΝ σταθμεύουμε σε σημεία που περνάνε λεωφορεία ή άλλα μεγάλα οχήματα. Αυτό το “αφήνω το αυτοκίνητο με αλαρμ και άρα παρκάρω όπου γουστάρω” πρέπει να σταματήσει άμεσα! Όχι επειδή θέλεις να αγοράσεις σπόρια να σε περιμένουν 100 άτομα επί 20 λεπτά (είχε ουρά το μαγαζί, τι να κάνει ο άνθρωπος). Αυτονόητο ε; ΧαχαΧαχΑχαχαΧΑΧαχα

[/nextpage]

[nextpage title=”Προτεραιότητα”]

vsinertia_b

 

Δεν έχει σημασία αν έχεις προτεραιότητα. Πάντα θα βρεθεί κάποιος ηλίθιος που είτε δεν θα το ξέρει είτε θα αποφασίσει να το αγνοήσει. Οπότε, την επόμενη φορά που έχεις προτεραιότητα, μην θεωρείς δεδομένο ότι ο άλλος θα την αναγνωρίσει και θα την σεβαστεί. Πάρε το πόδι από το γκάζι, “κάλυψε” το φρένο, έλεγξε ότι ο άλλος ξέρει ότι πρέπει να σταματήσει και συνέχισε την ημέρα σου ήρεμα κι ωραία. Το ίδιο ισχύει και στα φανάρια. Επειδή μόλις άναψε για εσένα πράσινο, δεν σημαίνει ότι ο άλλος σταμάτησε στο κόκκινο. Οδηγώ “μόλις” 12 χρόνια αλλά έχω γλυτώσει 4 φορές από πολύ άσχημο ατύχημα μόνο και μόνο επειδή δεν υπέθεσα ότι ο άλλος σταμάτησε. Επίσης, αν δεν έχεις προτεραιότητα, ΣΤΑΜΑΤΑ. Το “Stop” δεν σημαίνει “κόψε ταχύτητα αλλά μην σταματάς”. Αυτονόητο ε; Εμπειρικά, θα σου απαντήσω ΧΑΑΧαχαχαχαχαΧΑχΑΧ

[/nextpage]

[nextpage title=”Προσοχή”]

Driving-Distractions

… μόνο στην οδήγηση. Άσε το κινητό στην άκρη. Σβήσε το τσιγάρο. Χαμήλωσε την μουσική. Μην τρως ενώ οδηγείς. Εστίασε την προσοχή σου στο μοναδικό πράγμα που έχει σημασία εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Στην οδήγηση. Δεν ξέρεις ποιος θα φρενάρει απότομα. Ποιος θα αποφασίσει να περάσει τον δρόμο από σημείο που δεν πρέπει και τη στιγμή που δεν πρέπει. Δεν ξέρεις ποιο παιδάκι μπορεί να πεταχτεί στη μέση του δρόμου κυνηγώντας την μπάλα του… Πρόσεχε τόσο το τι κάνεις εσύ, όσο και το τι κάνουν οι άλλοι. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλά η πείρα μου λέει πως δεν είναι. Οδηγείς ένα ατσάλινο κλουβί που ζυγίζει τουλάχιστον 1 τόνο και κινείται με κάποια km/h. Πρόσεχε!

[/nextpage]

[nextpage title=”Ταχύτητα”]

744355771-drag-racing-sports-car-traffic-light-nonverbal-communication

Σεμνά και ταπεινά. Δεν υπάρχει λόγος να “σπας” την 1η και την 2α σε ένα στενό ή από φανάρι σε φανάρι. Εκτός του ότι είσαι επικίνδυνος, είσαι και ενοχλητικός. Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι ο κουβάς σου είναι γρήγορος και ότι εσύ έπρεπε να ήσουν κάποιου είδους πολυπρωταθλητής σε αγώνες ταχύτητας και αδικήθηκες από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά χαλάρωσε λίγο. Θέλεις να τρέξεις; Πήγαινε σε κάποια πίστα ή βρες έναν ερημωμένο δρόμο και κάνε ότι θέλεις. Τουλάχιστον έτσι θα την πληρώσεις μόνο εσύ… και δεν θα ενοχλείς και κανέναν! Ήμαρτον με τις “Group N” εξατμίσεις και τον κάθε κάγκουρα που το παίζει αστικός Ayrton Senna!

[/nextpage]

[nextpage title=”Ευγένεια”]

services_mega.focus-none.width-1600

Επειδή απ’ ότι βλέπω η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει την λέξη, ορίστε ένας πρόχειρος ορισμός που βρήκα στο διαδίκτυο: ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΦΡΟΣ! Αν ο άλλος σε αφήσει να περάσεις, ευχαρίστησε τον. Κάνε ένα νεύμα, τζάμπα είναι! Επίσης, ανταπόδωσε την χάρη σε κάποιον άλλο μέσα στην ημέρα. Είναι καλό να κυκλοφορεί θετική ενέργεια. Αν κάποιος δυσκολεύεται να παρκάρει, μην κορνάρεις. Δεν θα του έρθει επιφοίτηση με το που ακούσει την κόρνα σου. Σταμάτα στις διαβάσεις όταν περιμένουν πεζοί (αυτό δεν είναι θέμα ευγένειας, είναι υποχρέωση αλλά τέλος πάντων). Έχε υπομονή και κατανόηση. Να δεις ότι η μέρα σου θα είναι καλύτερη αν δεν είσαι διαρκώς οργισμένος.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αυτογνωσία”]

maxresdefault

Είσαι έτοιμος για μία αποκάλυψη; Για ένα σοκαριστικό γεγονός που έχει την δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο; Δωρεάν. Από εμένα: δεν είσαι ο μόνος με προβλήματα. Δεν είσαι ο μόνος που βιάζεσαι. Δεν είσαι ο μόνος που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στο ρημάδι που λέγεται ζωή. Τέλος, δεν είσαι τόσο καλός οδηγός όσο νομίζεις. Χαλάρωσε λοιπόν, και αποδέξου ότι δεν είσαι το κέντρο του κόσμου. Αν καταφέρεις να ηρεμήσεις και να σκεφτείς, απλά να σκεφτείς λίγο τους άλλους, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

[/nextpage]

[nextpage title=”Καθαριότητα”]

Person Throwing Litter From Car Window. Image shot 08/2008. Exact date unknown.

Κολλημένος στην κίνηση, χαζεύω τα αυτοκίνητα που με περιτριγυρίζουν. Τότε, βλέπω έναν τυπά να ανοίγει το παράθυρο και να πετάει ένα χάρτινο ποτήρι… Στη μέση του δρόμου! Χωρίς να προσπαθήσει καν να είναι διακριτικός. Δεν τον ενδιέφερε αν και ποιος θα τον δει. Ζαμανφού κι απάνω τούρλα. Ωχαδερφισμός στο μεγαλείο του. Δεν με εξέπληξε ιδιαίτερα η κίνηση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Σχεδόν επιδεικτικά. Μην το κάνεις. Μην πετάς σκουπίδια στον δρόμο. Μην είσαι αυτός ο τύπος. Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να κρατήσεις τα σκουπίδια και όταν βγεις από το αυτοκίνητο να τα πετάξεις σε έναν κάδο σαν πολιτισμένος άνθρωπος; Πόσο δύσκολο είναι να έχεις μία σακουλίτσα γι’ αυτόν τον σκοπό; Στην τελική, δεν με νοιάζει τι θα τα κάνεις. Φάτα. Βάλτα στον… τέλος πάντων, πέταξέ τα στον κάδο!

[/nextpage]

[nextpage title=”Δίκυκλα”]

80e8a1091267f15761abfc919c0723b182f8517d85ba21012a7f3abd5fc09423

Συγγνώμη κύριοι και κυρίες, αλλά έτσι όπως συμπεριφέρεστε, είστε μάστιγα. Δεν σέβεστε τον εαυτό σας, αλλά ζητάτε να σας σεβαστούμε όλοι οι υπόλοιποι. Στηρίζεστε σε όλους τους υπόλοιπους για να σας προστατεύσουν ενώ την ίδια στιγμή κάνετε σφήνες, οδηγείτε στη ανάμεσα στις λωρίδες, δεν φοράτε κράνος κ.ά. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε όλους. Είμαι κατά των γενικεύσεων αφού τις περισσότερες φορές είναι απλά λάθος. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που κυκλοφορούν με αυτόν τον τρόπο. Όσο για τους ποδηλάτες, μία συμβουλή. Όσο κινείστε στον δρόμο, οφείλετε να τηρείτε τους ίδιους νόμους με εμένα. Κόκκινο, σημαίνει κόκκινο. Δεν γίνεται να το παίζεις πεζός όταν ανάβει κόκκινο. Μιας που ανέφερα τους πεζούς… Όταν πάτε να περάσετε έναν δρόμο, ιδίως όταν δεν το κάνετε από διάβαση, ελέγξτε. Το μήνυμα μπορείς να το διαβάσεις όταν φτάσεις το απέναντι πεζοδρόμιο. Φαντάζεσαι στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου να είναι κάποιος εξίσου αφηρημένος με εσένα; Εσύ στο χώμα και αυτός στη φυλακή…

Το ξέρεις ότι αν συμπεριφερόμαστε σαν απλοί, έντιμοι και φυσιολογικοί άνθρωποι, αυτό το άρθρο θα ήταν περιττό; Προφανώς όμως, δεν είμαστε φυσιολογικοί. Δεν συμπεριφερόμαστε σαν άνθρωποι. Οπότε κάθομαι για άλλη μία φορά να κράξω. Όχι εσένα προσωπικά… Ok, μπορεί να κράζω και εσένα προσωπικά, αλλά όχι απαραίτητα. Απευθύνομαι σε όποιον διαβάζει γιατί η κατάσταση έχει παραγίνει… Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι αυτές οι γραμμές θα αλλάξουν κάτι… Αλλά η σιωπή και η παραίτηση δεν ωφελούν σε τίποτα! Θα τα γράφω έστω και για τα 2 άτομα που θα τα διαβάσουν και θα πούνε “έχει δίκιο ο βλαμμένος”. Και ίσως αλλάξουν κάτι στην συμπεριφορά τους στον δρόμο.

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Εγνατία Οδός: Ακριβαίνουν τα διόδια έως και 120%. Στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis η παραχώρηση της για 35 χρόνια

Οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της...
Autoblog.gr