Αρχική Γενικές Κατηγορίες Featured Test Drive: Δοκιμάζουμε το VW Golf 1.6 TDI Edition 40

Test Drive: Δοκιμάζουμε το VW Golf 1.6 TDI Edition 40

190
Test Drive: Δοκιμάζουμε το VW Golf 1.6 TDI Edition 40

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_28

Ο τίτλος του “βασιλιά της Ευρώπης” είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς μόλις προχθές ανακοινώθηκαν τα αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη και το Golf φιγουράρει άνετα στην πρώτη θέση με 560.000 αυτοκίνητα. Αριθμός που όλο το VW Group μετά βίας πλησιάζει στην Αμερική, εκεί που όλως τυχαίως ξέσπασε και στο σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της εταιρίας. Ένα τέτοιο είχαμε για δοκιμή στις αρχές του περασμένου μήνα.

Στα συν

[custom_list type=”check”]

  • Χώροι
  • Εξοπλισμός
  • Θέση οδήγησης
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Οικονομικός κινητήρας
  • Φρένα
  • Ηχομόνωση
  • DSG

Στα μείον

  • Άχρωμη σχεδίαση εσωτερικού
  • Δύναμη κινητήρα
  • Επιδόσεις

[/nextpage]

[nextpage title=”Το αυτοκίνητο” ]

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_19

Πολλά λόγια για το Golf δεν χρειάζονται, αλλά μιας και είναι η πρώτη μας επίσημη επαφή με το αυτοκίνητο, καλό είναι να γίνει μια ανανέωση στην μνήμη. Καταρχήν η έβδομη γενιά του δημοφιλέστατου μοντέλου παρουσιάστηκε πριν 3 χρόνια, λίγες μέρες πριν κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην έκθεση του Παρισιού. Οι διακρίσεις του δεν άργησαν, και ψηφίστηκε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2013, καθώς επίσης καλύτερο αυτοκίνητο της χρονιάς στην Ιαπωνία και στην Γερμανία από την ADAC, βραβείο το οποίο του αφαιρέθηκε, μετά την επιβεβαίωση της παραποίησης των στοιχείων της ψηφοφορίας.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_33 Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_29

Περνώντας στο αυτοκίνητο της δοκιμής, καθώς προσωπικά δεν δίνω καμία σημασία στα βραβεία, αυτό ήταν στην έκδοση Edition 40. Όπως πιθανών γνωρίζεις, το άκρως επιτυχημένο Golf κυκλοφορεί στους δρόμους από το 1975 και η VW στα μισά από τα 40 χρόνια λανσάρει ανά πέντε χρόνια και από μια μία επετειακή έκδοση. Έτσι, παλιότερα έχουμε δει την 20th Anniversary του Golf III, την 25th Anniversary του Golf IV, την Edition 30 του Golf V και την Edition 35 του Golf VI. Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι η ειδική έκδοση αφορούσε μόνο το GTI, κάτι που στην έβδομη γενιά δεν ισχύει, καθώς η αντίστοιχη επετειακή του είναι η GTI Clubsport.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_11

Το αυτοκίνητο που βλέπεις είναι βαμμένο στο Limstone γκρι χρώμα και πρόκειται ουσιαστικά για μία εκδοχή με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού μαζί με το πακέτο R-Line. Έτσι, αυτό φοράει νέους προφυλακτήρες –που μοιάζουν αρκετά στην δυνατότερη έκδοση του μοντέλου, το Golf R μαύρη γυαλιστερή γρίλια, νέα φώτα ομίχλης, αεροτομή, μαύρο διαχύτη και R-Line σήματα στη μάσκα, ενώ το λογότυπο Edition 40 βρίσκεται σε μικροσκοπική μορφή στα δύο εμπρός φτερά του αμαξώματος. Επίσης, υπάρχουν οι όμορφες ζάντες αλουμινίου Singapore διαμέτρου 17 ιντσών, με ελαστικά διαστάσεων 225/45, ενώ φοράει την sport ανάρτηση που χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 15 χλστ. αμάξωμα, και τέλος το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό XDS.

Σχεδιαστικά, κάθε φορά που η Volkswagen βγάζει στην αγορά ένα νέο Golf, όλοι μιλούν για τον συντηρητικό σχεδιασμό του, και για το πόσο πολύ μοιάζει με το αυτοκίνητο που αντικαθιστά. Στην ουσία αποτελεί εξέλιξη της έκτης γενιάς έχοντας μια φρεσκάδα, με νέα στοιχεία και έντονες ακμές. Διαθέτει έντονη “C” πίσω κολόνα, απότομα κεκλιμένο παρμπρίζ, μικρό παράθυρο στη μπροστά κολόνα, κεκλιμένη γραμμή οροφής και φορά λεπτά φωτιστικά σώματα LED μπροστά-πίσω.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_18

Έχουν γραφτεί πολλά για τον σχεδιασμό του, αλλά ο μέχρι πρότινος επικεφαλής σχεδίασης της Volkswagen, Walter de’ Silva, σε συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι η εταιρία του χαρακτηρίζεται από μια συντηρητική κατεύθυνση σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των μοντέλων της. Δήλωσε, ακόμα, ότι οι ημέρες εντυπωσιακής σχεδίασης αποτελούν παρελθόν από το μυαλό του, και πλέον προτιμά μια καθαρή και απλή φιλοσοφία στη σχεδίαση, η οποία θα είναι διαχρονική. Επιπρόσθετα, τα μοντέλα της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας διαθέτουν μια εικόνα που προσδίδουν κύρος, κάνοντας τα έτσι να έχουνε μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης.

Αυτά ακριβώς τα λόγια αντικατοπτρίζονται στις γραμμές του Golf, καθώς αναμφισβήτητα όμορφο δεν μπορεί να το πει κανένας, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει ούτε μια άσχημη πινελιά πάνω του. Ακριβώς αυτή η ισορροπία που το καθιστά ουδέτερο, χωρίς να προκαλεί κανένα συναίσθημα, είναι ο λόγος που έχει γίνει τόσο διαχρονικά επιτυχημένο και μετά από 30 εκατ. πωλήσεις, δεν νομίζω κάποιος περίμενε από την Volkswagen να κάνει ριζικές αλλαγές στον σχεδιασμό, καθώς αυτό πουλάει.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_21

Από πλευράς διαστάσεων το μήκος του φτάνει τα 4.255 χλστ., το πλάτος τα 1.799 χλστ., το ύψος τα 1.452 χλστ., και το μεταξόνιο του αγγίζει τα 2.637 χλστ., με τον εμπρός άξονα να έχει τοποθετηθεί κατά 43 χλστ. πιο μπροστά από τη προηγούμενη γενιά, βοηθώντας έτσι να αυξηθούν οι χώροι στο εσωτερικό.

To Golf βασίζεται πάνω στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα MQB, την ίδια που φορά το Audi A3 και Skoda Octavia που έχουμε δοκιμάσει, ενώ μέχρι το 2020 το 80% των Volkswagen θα βασίζονται σε αυτή. Από πλευράς παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, το γερμανικό αυτοκίνητο στις δοκιμές του EuroNCAP το Νοέμβριο του 2012, βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια. Στην προστασία των ενηλίκων επιβατών απέσπασε 94%, στη προστασία παιδιών 89%, στη προστασία πεζών 65% και στα συστήματα ασφαλείας 71%.

[/nextpage]

[nextpage title=”Εσωτερικό” ]

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_43

Παρόμοιο συντηρητικό και σοβαρό μοτίβο επικρατεί και στη καμπίνα του Golf, η οποία αν με ρωτούσες να την χαρακτηρίσω με λίγες λέξεις, αυτές θα ήταν: ψυχρό, απίστευτα ποιοτικό, εξαιρετικά λειτουργικό και εργονομικό.

Ο σχεδιασμός του είναι τυπικός γερμανικός με απλές και αυστηρές γραμμές, όπως για παράδειγμα χαρακτηριστική είναι η γραμμή που διατρέχει τη κονσόλα μπροστά από τον συνοδηγό μέχρι τον οδηγό. Η κεντρική κονσόλα είναι ελαφρώς στραμμένη στον οδηγό, με τον αναλογικό πίνακα οργάνων να αποτελείται από δύο μεγάλα όργανα του ταχύμετρου και του στροφόμετρου και στη μέση υπάρχει μια μεγάλη ψηφιακή οθόνη, που δείχνει μεταξύ άλλων τις πληροφορίες του trip computer.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_77

Το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στο μάτι ενός 30άρη, ηλικία που απευθύνεται η συγκεκριμένη έκδοση, με τα μαλακά πλαστικά που υπάρχουν σε όλο το ταμπλό, η κεντρική κονσόλα που είναι ντυμένη σε “βουρτσισμένο αλουμίνιο” και κυρίως η συναρμογή/στιβαρότητα της, να το καθιστούν από τα καλύτερα της κατηγορίας του. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μέρη είναι πολύ καλής ποιότητας, δείχνοντας ξεκάθαρα την προσοχή που έχει επιδείξει η VW. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι “τσέπες” στις πόρτες έχουν “ύφασμα” για να μην ακούγεται η “πλαστικίλα” όταν τοποθετείς τα κλειδιά ή κάτι άλλο.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_67

Το εσωτερικό του Golf αποπνέει πολυτέλεια και διαθέτει δερμάτινο κοφτό πολυλειτουργικό τιμόνι με χρωμιομένα διακοσμητικά, με την έγχρωμη LCD οθόνη πολλαπλών λειτουργιών 5,8 ιντσών του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Composition Media, να παρέχει αμέτρητες πληροφορίες και τη δυνατότητα πολλαπλών παραμετροποιήσεων. Το ραδιόφωνο διαθέτει 8 συνολικά ηχεία, με το CD drive (συμβατό με MP3), την υποδοχή της κάρτας SD να βρίσκονται κρυμμένες μέσα στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, με τη θύρα USB και την AUX στη βάση της κονσόλας. Η οθόνη διαθέτει αισθητήρα προσέγγισης ενσωματωμένο στην περιοχή κάτω από την οθόνη, και μόλις ο αισθητήρας εντοπίσει κίνηση του χεριού σας, φέρει σε πρώτο πλάνο τις κύριες λειτουργίες του ηχοσυστήματος, ώστε να μην αποσπάτε η προσοχή από τον δρόμο. Τέλος το σύστημα διαθέτει Bluetooth σύνδεση με το κινητό σου τηλέφωνο και λειτουργία Audio Streaming, αλλά όχι σύστημα πλοήγησης.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_58

Υπάρχει αυτόματος κλιματισμός climatronic δύο ζωνών, δερμάτινες επενδύσεις στον επιλογέα ταχυτήτων, και τα ergoActive καθίσματα, με το γνήσιο δέρμα να υπάρχει μόνο στα πλαϊνά. Τα τελευταία είναι ίσως τα καλύτερα που έχω κάτσει (πάντα κρίνοντας τα υπόλοιπα της κατηγορίας) και πραγματικά απογείωνε την εμπειρία οδήγησης. Τι εννοώ; Εκτός του ότι διαθέτουν 14 ρυθμίσεις, εκ των οποίων οι 4 ηλεκτρικές, είναι θερμαινόμενα, ενώ σου κάνουν και μασάζ! Όλα αυτά, μαζί με την πολύ καλή πλευρική τους στήριξη του σώματος και των μηρών, καθιστούν την θέση οδήγησης πραγματικά άψογη.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_51

Από θέμα εργονομίας ακολουθεί τα αυστηρά γερμανικά δεδομένα και δεν θα παραπονεθείς σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν λίγοι διακόπτες, οι οποίοι βρίσκονται στην ιδανική απόσταση από τη θέση του οδηγού, και μόνο το τιμόνι θα το έλεγα κάπως υπερφορτωμένο και με μικρούς διακόπτες. Αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας. Επίσης, η κρυφή θήκη που βρίσκεται μπροστά από τον λεβιέ των ταχυτήτων να είναι μεν σε δύσκολη θέση, αλλά να χρησιμοποιείται σπανιότατα.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_44

Περνώντας στους χώρους, αυτοί είναι υπεραρκετοί για 4 μεγαλόσωμους ενήλικες, καθώς το μεταξόνιο της MQB πλατφόρμας χαρίζουν ιδιαίτερη ευρυχωρία και άνεση. Το μόνο προσωπικό παράπονο είναι ίσως η ελαφρώς ογκώδης κονσόλα, στην οποία αρκετές φορές έβρισκαν τα πόδια μου, γεγονός που δε ξέρω πόσο αντικειμενικό είναι καθώς είμαι 1.92 μ. Στο κεντρικό πίσω κάθισμα θα βολευτεί επίσης ένας ενήλικας, όμως θα πρέπει να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στα πόδια, εξαιτίας του ψηλού τούνελ του πατώματος, καθώς και των αεραγωγών του κλιματισμού.

Οι αποθηκευτικοί χώροι και θήκες που έχεις στη διάθεσή σου είναι άφθονοι και βρίσκονται πάντα το κατάλληλο μέρος για κάθε αντικείμενο. Για παράδειγμα, υπάρχει το ντουλαπάκι του συνοδηγού, εκτός από μεγάλο είναι και κλιματιζόμενο, η θήκη γυαλιών ηλίου είναι τοποθετημένη επάνω από τον εσωτερικό καθρέφτη, οι εμπρός επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρακτική διπλή θήκη αναψυκτικών που βρίσκεται τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα. κλπ.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_38

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_41 Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_47

Κλείνοντας, το πρακτικά ορθογώνιο πορτ-μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 380 λίτρα, άκρως εκμεταλλεύσιμα, ενώ είναι ελάχιστα πάνω από του μέσο όρο της κατηγορίας. Με την αναδίπλωση τους σε αναλογία 40/60 αυτός αυξάνεται στα 1.270 λίτρα, ενώ με την “τρύπα” του υποβραχιόνιου των πίσω καθισμάτων, μπορείς να μεταφέρεις και το snowboard ή τα πέδιλα του σκι σου.

[/nextpage]

[nextpage title=”Κινητήρας” ]

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_78

Μηχανικά δεν υπάρχουν εκπλήξεις και υπό κάποια έννοια υπάρχει απογοήτευση, καθώς κάτω από το καπό του αυτοκινήτου δοκιμής βρίσκεται ο γνωστός 1.600άρης Euro 5 πετρελαιοκινητήρας TDI του VW Group.

O 1.598 κ.εκ. τετρακύλινδρος κινητήρας διαθέτει turbo και common rail και τον έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα των εταιριών του Group. Έχει απόδοση 105 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και 250 Nm ροπής από τις 1.500 έως και τις 2.750 σ.α.λ. Συνεργάζεται με το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG, το οποίο είναι ξηρού τύπου, δηλαδή δεν χρησιμοποιεί βαλβολίνη για τη λίπανση. Αυτό μειώνει περαιτέρω το βάρος, αλλά από την άλλη μπορεί να διαχειριστεί το πολύ μέχρι 250 Nm ροπής.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_79

Ο κινητήρας αποτελεί το πιο σημαντικό μειονέκτημα του αυτοκινήτου, πόσο μάλλον για τον ελαφρώς σπορ χαρακτήρα του Golf Edition 40. Σίγουρα δεν είναι ο πιο δυνατός κινητήρας της αγοράς, καθώς υστερεί μέχρι και 31 ίππους από τον αντίστοιχο του Astra, και τα 1.340 κιλά με πλήρες φορτίο θα φανούν σημάδια κόπωσης και αδυναμίας. Για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 10,7 δευτ., ενώ σύμφωνα με το VBox χρειάστηκε 11,47 δευτ., με τις ρεπρίζ να μην είναι και αυτές από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει, όπως θα δεις και στον σχετικό πίνακα. Τέλος, η τελική του ταχύτητα ανέρχεται στα 194 χλμ/ώρα.

Ακολούθως, ο κινητήρας περιλαμβάνει σύστημα Start/Stop και ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, και με το DSG εκπέμπει 102 γρ CO2 ανά χλμ. (99 γρ/χλμ για το χειροκίνητο). Παράλληλα, η μέση μικτή κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι 3,9 λίτρα/100 χλμ. και παρόλο που η πραγματική μικτή απέχει παρασάγγας βρίσκεται κοντά στα 5,8 λίτρα/100 χλμ. Με τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ να ανέρχεται στα 50 λίτρα, μπορείς να έχεις μια αυτονομία της τάξης των 850 με 900 χλμ. Τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας του ανέρχονται σε 101,2 ευρώ με το DSG κιβώτιο και στα 89,1 ευρώ με το μηχανικό κιβώτιο.

[/nextpage]

[nextpage title=”Τιμή” ]

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_10

Το επετειακό Golf 40 Edition προσφέρεται και με τους βενζινοκινητήρες 1.2 TSI των 105 ίππων, 1.4 TSI των 122 και των 150 ίππων, ενώ ο μοναδικός πετρελαιοκινητήρας με τον οποίο διατίθεται η συγκεκριμένη έκδοση είναι αυτός που είχαμε για δοκιμή. H βασική έκδοση των 1.200 κ.εκ. ξεκινάει με απόσυρση από τα 21.120 ευρώ, ενώ η πλέον ακριβή με τον πετρελαιοκινητήρα και το 7άρι DSG αγγίζει τα €25.500, ενώ με απόσυρση πέφτει στα €24.070.

[/nextpage]

[nextpage title=”Στον δρόμο” ]

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_16

Και πάμε στο ζουμί της υπόθεσης, και τον λόγο που αγοράζει το Golf τόσα εκατομμύρια ανθρώπων ανά το κόσμο. Πριν προβώ σε οποιαδήποτε ανάλυση, επιγραμματικά η οδηγική συμπεριφορά του Golf είναι από τις πιο ασφαλείς και σταθερές που έχουμε δοκιμάσει, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η έλλειψη ισχύος είναι εμφανής.

Με την υιοθέτηση της MQB πλατφόρμας έχουν αλλάξει και οι βάσεις στήριξης των αναρτήσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπρός υπάρχουν γόνατα McPherson και πίσω ημιάκαμπτος άξονας. Εξαιτίας της έκδοσης, και με την προσθήκη της σπορ ανάρτησης, υπάρχουν σκληρότερα ελατήρια, ενώ το αμάξωμα κάθεται 1.5 εκ. χαμηλότερα, από τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_26

Το αποτέλεσμα είναι ένα σφικτό σύνολο, αλλά καθόλου κουραστικό. Η συγκεκριμένη ανάρτηση με χαμηλοπρόφιλα ελαστικά δεν χαρίζουν την άνεση στους επιβάτες, όπως στο Auris, στο C4 ή στο Pulsar, καθώς μοιάζει πιο πολύ με αυτή του Civic Sport και της Giulietta. Στην κακή άσφαλτο θα περάσουν αρκετοί κραδασμοί στο εσωτερικό, καθώς “διαβάζει” τις ανωμαλίες του δρόμου αλλά ποτέ δεν θα το νιώσεις “busy” ή ότι κοπανάει, και κυρίως δεν θα σε κουράσει. Η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική, με την ηχομόνωση να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς όταν κλείνεις τις πόρτες, πρακτικά απομονώνεσαι από το εξωτερικό περιβάλλον.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_30

To ελαφρώς σπορ setup της ανάρτησης, μαζί με την απαράμιλλη στιβαρότητα της πλατφόρμας, προσφέρουν ένα μικρό χαμόγελο όταν θελήσεις να αυξήσεις τον ρυθμό σου. Οι αντιδράσεις του εμπρός μέρος στις εντολές του τιμονιού είναι αμεσότατες, χωρίς επουδενί να νιώθεις αποκομμένος με το τι συμβαίνει στον εμπρός άξονα. Όχι, ότι έχει τη δύναμη για να προσφέρει συγκινήσεις, αλλά τουλάχιστον μπορείς να κινηθείς ευχάριστα σε συνεχείς στροφές. Σε αυτό συμβάλλει και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό XDS, το οποίο νιώθεις να τραβάει τη μούρη προς το εσωτερικό της στροφής, περιορίζοντας την υποστροφή. Αν όμως το παρακάνεις σε δρόμο με στροφές θα γίνει αισθητό το φρενάρισμα του εσωτερικού τροχού. Είπαμε, είναι light sport κατασκευή.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_24

Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι περιορισμένες, και βγάζει μια αίσθηση ότι όσο και να το πιέσεις πολύ δύσκολα θα σε εκθέσει, έχοντας μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης. Όμως, σε ανοιχτές καμπές και με αρκετά χλμ/ώρα, αν αφήσεις το γκάζι ή πατήσεις φρένο θα νιώσεις ότι το πίσω μέρος ελαφρώνει, αποτέλεσμα της πιο σκληρής ρύθμισης της ανάρτησης σε συνδυασμό με τον ημιάκαμπτο πίσω άξονα. Κατάσταση που ποτέ δεν θα σε ανησυχήσει, καθώς τα ηλεκτρονικά βοηθήματα τα οποία δεν απενεργοποιούνται πλήρως θα επέμβουν και σε βάλουν στην τάξη.

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_36

Από εκεί και πέρα, αυτό που πραγματικά σώζει την αδυναμία του Golf είναι η εκπληκτική λειτουργία του DSG. Έχει κοντές και πυκνές σχέσεις, και παρότι ούτε η ροπή δεν είναι η υψηλότερη της κατηγορίας, με το κιβώτιο βρίσκεσαι πάντα στο ιδανικό εύρος στροφών, δηλαδή περίπου μεταξύ 1.800 μέχρι 3.500 σ.α.λ. (όχι ότι είναι μεγαλύτερο). Αυτό μαζί με τις ακαριαίες αλλαγές τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, χαρίζουν απλά αξιοπρεπείς επιταχύνσεις εν κινήσει, δείχνοντας ότι συνεργάζονται όπως η Εθνική Ελλάδος στο Euro του 2004, άψογα! Σου λύνει πραγματικά τα χέρια, καθότι δεν κομπιάζει, έχει πάντα την ιδανική σχέση, κρατώντας την όσο πρέπει και παρότι δεν είμαι ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής των αυτόματων, σε τέτοια αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για καθημερινές μετακινήσεις, θα το προτιμούσα.

Κλείνοντας, για την πέδηση φροντίζουν δίσκοι σε όλους τους τροχούς, με τους εμπρός αεριζόμενους και για την ακινητοποίηση του αμαξώματος από τα 100 χλμ/ώρα χρειάζεται 37,46 μέτρα, με την αίσθηση του πεντάλ να είναι πολύ καλή και προοδευτική.

[/nextpage]

[nextpage title=”Συμπέρασμα” ]

Test_Drive_VW_Golf_1.6_TDI_40_Edition_34

H συγκεκριμένη έκδοση του Golf προφανώς και είναι θέμα marketing, μιας και στοχεύει στον αγοραστή που θέλει μια premium έκδοση όπως είναι η Highline, αλλά με σπορ χαρακτηριστικά, εξωτερικά κυρίως. Επί της ουσίας η μόνη διαφορά σε σπορ χαρακτήρα είναι η sport ανάρτηση, καθώς η έλλειψη δύναμης από τον κινητήρα στερεί το οποιοδήποτε χαμόγελο. Παρόλα αυτά η συμπεριφορά του στον δρόμο είναι αξιομνημόνευτη και όχι άδικα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ανταγωνισμό.

[/nextpage]

[nextpage title=”Φωτογραφίες” ]

[/nextpage]

[nextpage title=”Μετρήσεις” ]

VW Golf 1.6 TDI 105 Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport
0-100 χλμ/ώρα 11,47 δευτ.
30-70 χλμ/ώρα 4,08 δευτ. (με kickdown)
60-100 χλμ/ώρα 7,58 δευτ. (με kickdown)
80-130 χλμ/ώρα 13,19 δευτ. (με kickdown)
Τελική ταχύτητα 199 χλμ/ώρα
Φρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα 37,46 μέτρα σε 3 δευτ.

[/nextpage]

[nextpage title=”Τεχ/κά Χαρ/κά” ]

VW GOLF 1.6 TDI DSG EDITION 40
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.598 cc
Διάμετρος x διαδρομή 79,5 x 80,5 mm
Διάταξη/κύλινδροι εμπρός εγκάρσια/τετρακύλινδρος
Ισχύς 77 kW (105 PS) / 3.000-4.000 rpm
Ροπή 250 Nm (25,5 kgm) / 1.500-2.750 rpm
Τροφοδοσία Common rail και υπερτροφοδότηση VTG
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Τυποποιημένη αστική/μικτή/υπεραστική 4,6 / 3,9 / 3,5 λίτρα/100 χλμ
Ρεζερβουάρ 50 λίτρα
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 5
Εκπομπή CO2 102 γρ/χλμ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG με 7 σχέσεις
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Bridgestone Turanza ER300, 225/45 R17
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4255x1799x1452 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1549/1520 mm
Μεταξόνιο 2637 mm
Χώρος αποσκευών 380-1270 λίτρα
Απόβαρο 1337 κιλά

[/nextpage]