10+1 αυτοκίνητα που λέμε αντίο το 2015

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]

2015-12-26-niles-d

Άλλη μια χρονιά βρίσκεται προ των πυλών να μας αποχαιρετίσει και μέσα στο 2015 οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν αρκετά νέα μοντέλα, με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν την επιλογή του αγοραστικού κοινού, για να γεμίζουν τα ταμεία τους. Πολλά εξ αυτών γίνονται άμεση εμπορική επιτυχία, ενώ κάποια άλλα μένουν στην αφάνεια με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορο για τις εταιρίες να τα κρατούν στην προϊοντική γκάμα τους. Επιπρόσθετα, με την σωρεία νέων μοντέλων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, αυτά ενδέχεται να κανιβαλήσoυν τις πωλήσεις κάποιου άλλου, ενώ υπάρχουν και αυτοκίνητα που απλά δεν έπεισαν την ύπαρξη τους στην αγορά.

Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην κατάργηση από την Ευρώπη των αυτοκινήτων που θα διαβάσεις, τα οποία δεν θα μπορείς να παραγγείλεις από το 2016. Δεν θα αναφέρω μοντέλα όπως το Honda Crosstour, το Nissan Xterra, το Scion xB, και  το Toyota Venza, καθώς κυκλοφόρησαν μόνο στις Η.Π.Α. και αφορούν μόνο την εκεί αγορά. Ομοίως, ούτε την υδροπνευματική ανάρτηση της Citroen, γιατί είναι τεχνολογία και όχι μοντέλο, με τα παρακάτω να προστίθενται στα 13 αυτοκίνητα που είπαμε αντίο το 2014.

Στα σχόλια περιμένω να μου πεις ποιο θα σου λείψει πιο πολύ.

[/nextpage]

[nextpage title=”458 Italia” ]

Latest-Ferrari-458-Italia-Of-Ferrari-458-Italia-5-1024x626

Με την παρουσίαση από την Ferrari της 488 GTB, τον περασμένο Φεβρουάριο, έπεσε ένα πολύ μεγάλο “ατμοσφαιρικού” κάστρο. Καλώς ή κακώς, εξαιτίας του ηλίθιου τρόπο μέτρησης των εκπομπών ρύπων αλλά και κατανάλωσης, που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν οδηγήσει την αυτοκίνηση στην turbo εποχή. Και η Ferrari 458 Italia και η 458 Spider με τον 4.5-λίτρων ατμοσφαιρικό V8 είναι το δεύτερο “θύμα” της εταιρίας, μετά την επίσης California που αντικαταστάθηκε από την California T. Τέρμα τα ουρλιαχτά και τα “στροφαρίσματα στον θεό”, τώρα πλέον μόνο “τσουφ” θα ακούμε από τα κεντρομήχανα μοντέλα της ιταλικής εταιρίας. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε να κρατήσουν ανέπαφο τον θεϊκό V12…έστω και με την χρήση υβριδικού συστήματος.

[/nextpage]

[nextpage title=”Q40″ ]

infiniti-q40-6_1600x0w

Ποιο είναι αυτό θα μου πεις τώρα και δεν θα έχεις άδικο, καθώς η παρουσία στην Ελλάδα της Infiniti είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Και όμως, το Q40, που πέρσι μετονομάστηκε από Q37 ήταν το τρίτο μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Infiniti, πίσω από το Q50 και QX60. Παρόλα αυτά, η ιαπωνική εταιρία το καταργεί για να δώσει νέα πνοή στη γκάμα της, καθώς στην ουσία αντικαθίσταται από το πρόσφατα παρουσιασμένο Q30.

[/nextpage]

[nextpage title=”Freelander” ]

land-rover-freelander-ii-2014-pictures-172282

Αναδιοργάνωση στη γκάμα των μοντέλων της έκανε και η Land Rover, καθώς πλέον με την παρουσίαση του Discovery Sport, το όνομα του Freelander μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η Αγγλική εταιρία έχει ανακοινώσει πως το όνομα Discovery θα αφορά μία οικογένεια οχημάτων και όχι ένα ξεχωριστό μοντέλο και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 μοντέλα. Συμπερασματικά, η Land Rover, από το 2015 και έπειτα, θα έχει την Range Rover και την Discovery. Δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση αν ακούγαμε κάτι ανάλογο και για το Defender

[/nextpage]

[nextpage title=”SLK55 AMG” ]

2012-mercedes-benz-slk-55-amg-officially-unveiled_11

Πριν δύο εβδομάδες η Mercedes-Benz παρουσίασε το facelift της SLK, η οποία άλλαξε όνομα και πλέον λέγεται SLC. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση απ’όλη τη γκάμα της του εξαιρετικού V8 κινητήρα 5.5-λίτρων απόδοσης 422 ίππων και 539 Nm ροπής. Στη θέση του και στην κορυφή της γκάμα του ανοιχτού γερμανικού μοντέλου βρίσκεται η Mercedes-AMG SLC43 έκδοση, η οποία κινείται από έναν twin-turbo V6 χωρητικότητας 3 λίτρων. Η ιπποδύναμη του φτάνει τα 367 άλογα ενώ η ροπή τα 520 Nm από τις 2.000 έως τις 4.200 σ.α.λ. και συνδυάζεται αποκλειστικά με το 9G-Tronic, αυτόματο κιβώτιο και έτσι, η SLC43 φτάνει τα 100 χλμ/ώρα από στάση σε 4,7 δευτερόλεπτα ενώ η τελική της είναι 250 χλμ/ώρα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Mini Coupe” ]

P90047202

Από τη πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα MINI Coupe και Roadster ήταν κάτι παραπάνω από προδιαγεγραμμένη η εμπορική τους αποτυχία και έτσι στις αρχές του χρόνο, η βρετανική εταιρία ανακοίνωσε με το πιο επίσημο τρόπο πως τα δύο αυτά μοντέλα δεν θα βρίσκονται πλέον στη διαθέσιμη γκάμα της, μιας και η κατασκευή τους στο εργοστάσιο της Οξφόρδης σταμάτησε. Τα δύο αυτοκίνητα της ΜΙΝΙ δεν γνώρισαν ποτέ την επιτυχία που πίστευε η εταιρία πως θα έχουν, με την Βρετανική εταιρία πλέον θα ρίχνει το βάρος της σε πέντε εμπορικά μοντέλα, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

[/nextpage]

[nextpage title=”911″ ]

Autodesk VRED Professional 2014 SR1-SP7
Autodesk VRED Professional 2014 SR1-SP7

Άλλο ένα, εξίσου σημαντικό με αυτό της Ferrari 458, “ατμοσφαιρικό” κάστρο έπεσε με την παρουσίαση της Porsche 911 Carrera facelift. Αυτό, γιατί όπως ξέρουμε, η ανανεωμένη 911 εξοπλίζεται με έναν ολοκαίνουριο 3-λιτρο twin-turbo εξακύλινδρο επίπεδο κινητήρα απόδοσης  370 ίππων και 450 Nm ροπή για την απλή Carrera και 420 ίππων και 500 Nm ροπή για την Carrera S, μια αύξηση 20 ίππων και 60 Nm σε σχέση με το παρελθόν. Ατμοσφαιρικές Porsche πλέον θα είναι μόνο τα GT μοντέλα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Roomster” ]

SKODA ROOMSTER 1.2 TDI GREENLINE

Μόλις χθες είδαμε κάποιες φωτογραφίες της δεύτερης γενιάς του Skoda Roomster, αλλά όπως ξέρουμε αυτό δεν θα πατήσει ποτέ τους δρόμους. Κάτι το σκάνδαλο με τους ρύπους της Volkswagen, κάτι η αναδιοργάνωση και η παρουσίαση της νέας στρατηγικής του VW Group, στη προσπάθεια του γερμανικού κολοσσού να μειώσει τα υπάρχοντα μοντέλα του για να εξοικονομήσει πόρους, και η επικέντρωση της  Skoda στα crossovers και SUVs. είχαν σαν αποτέλεσμα το πολυμορφικό μοντέλο της τσέχικης εταιρίας να μη περάσει ποτέ στην παραγωγή.

[/nextpage]

[nextpage title=”IQ” ]

toyotaiq1

Όταν το Toyota IQ παρουσιάστηκε το 2008 έδειχνε ότι είχε όλα τα φόντα για να χτυπήσει στα ίσια το Smart, αλλά μετά από 7 χρόνια αποδείχθηκε ως ένα “υγιές πείραμα που δεν δούλεψε”. Το λιλιπούτειο ιαπωνικό αυτοκίνητο πόλης δε γνώρισε ποτέ την επιτυχία που θα ήθελε η Toyota.

[/nextpage]

[nextpage title=”Altea” ]

Auto___Seat_Test_drive_the_car_Seat_Altea__060940_

Άλλη μια εταιρία του VW Group που καταργεί από τη γκάμα της κάποιο μοντέλο είναι η Seat, με την ισπανική εταιρία να ετοιμάζεται για μία σημαντική ανανέωση στην γκάμα της και το πρώτο που φροντίζει να κάνει, είναι να ανοίξει χώρο για τα επερχόμενα, νέα μοντέλα. Γι’ αυτό, αποφασίζει να καταργήσει τα Altea και Altea XL.

Οι πωλήσεις των δύο μοντέλων θα αρκούσαν από μόνες τους για να δικαιολογηθεί η κατάργηση τους αλλά ανεξαρτήτως πωλήσεων, η Seat φαίνεται πως ακολουθεί το ρεύμα που επιτάσσει την μετάβαση από το κλασικό MPV-στυλ σε SUV/crossover. Το πρώτο τέτοιο μοντέλο, θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Γενεύης το 2016 ενώ έναν χρόνο αργότερα, θα ακολουθήσει ένα μικρότερο SUV.

[/nextpage]

[nextpage title=”Lancer” ]

mitsubishi-lancer-evolution-final-edition-ordering-books-opened-in-japan-photo-gallery_4

Το Mitsubishi Lancer Evolution Final Edition αποτελεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, και όχι το πέσιμο κάποιου κάστρου. Η τελευταία έκδοση του Lancer Evolution κυκλοφόρησε σε συλλεκτικό αριθμό αυτοκινήτων και αποτελεί το κύκνειο άσμα στα sport μοντέλα της ιαπωνικής εταιρίας, καθώς όπως όλα δείχνουν το επόμενο Evo θα βασίζεται στη δεύτερη γενιά του ASX και θα είναι plug-in hybrid.

[/nextpage]

[nextpage title=”Chevrolet” ]

2013-Chevrolet-Malibu-ECO-badge

Για τέλος κράτησα μια ολόκληρη εταιρία και όχι κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς όπως γνωρίζουμε από το 2013, η αποχώρηση της Chevrolet από την ευρωπαϊκή αγορά έχει ανεπίσημα ήδη ξεκινήσει και το 2016 θα ολοκληρωθεί. Η αμερικάνικη εταιρία δεν θα πουλά τα μοντέλα της στη Γηραιά Ήπειρο έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις ανάμεσα στα μοντέλα της και σε αυτά της Opel/Vauxhall, με την Chevrolet, μετά τη φυγή της Daihatsu, να γίνεται η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία που αποχωρεί από την ευρωπαϊκή αγορά.

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Tέλος παραγωγής για τη Ferrari Roma

Πριν ένα χρόνο η Ferrari αποκάλυψε την ανοιχτή έκδοση του ομορφότερου μοντέλου της γκάμα της, τη Roma Spider, οι παραδόσεις της οποίας ξεκίνησαν το...
Autoblog.gr