Η Κίνα αποφασίζει να μειώσει την “εξάρτησή” της από το κάρβουνο

Σχετικά άρθρα

Coal_Haul_Truck_at_North_Antelope_Rochelle copy

Η κατάσταση στην Κίνα έχει κλιμακωθεί γρήγορα και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έγκειται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: την αύξηση του αστικού πληθυσμού και την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως έχει προαναφερθεί, τα αυτοκίνητα και τα εργοτάξια, στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, είναι υπεύθυνα για τον υπερβολικά μολυσμένο αέρα, αλλά αν μιλάμε για “μερίδιο αγοράς”, τότε οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι ο κύριος ένοχος, Μετά από χρόνια εφαρμογής γελοίων μέτρων, όπως η κατάσχεση των barbeque’s, η κυβέρνηση τελικά φαίνεται ότι πήρε απόφαση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Σε αντίθεση με την ανάπτυξη της χώρας, η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ πιο αργή. Προς το παρόν, το κομμουνιστικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει το άνοιγμα νέων ορυχείων άνθρακα για τα επόμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2016. Επίσης έχουν θέσει τον στόχο μείωσης χρήσης του άνθρακα κατά 1,8%, δηλαδή από την τρέχουσα 64,4% σε 62,6%. Είναι πολύ μικρό, αλλά τουλάχιστον, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

chinese_coal_miner

Το Bloomberg αναφέρει, επίσης, ότι η Κίνα έχει δεσμευθεί να κλείσει πάνω από 1.000 ανθρακωρυχεία το 2016. Ωστόσο, η ποσότητα του άνθρακα που παρήγαγε το 2015 αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 0,5% σε σύγκριση με το 2014. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη χώρα, είναι μέχρι το 2030 να προμηθεύονται το 20% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες ή καθαρές πηγές ενέργειας.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα επιδιώκει να προσθέσει τον επόμενο χρόνο, νέες ανεμογεννήτριες αξίας 20 gigawatts και φωτοβολταϊκά πεδία αξίας 15 gigawatts. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι έτσι ισχυροποιείται η θέση της Κίνας ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο στην καθαρή ενέργεια. Μέχρι το τέλος του 2015 η χώρα αναμένεται να φτάσει τα 120 gigawatts αιολικής ενέργειας, 43 gigawatts ηλιακής ενέργειας και 320 gigawatts της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει το ρυθμό της, αν θέλει τα μέτρα αυτά να κάνουν άμεση διαφορά για τον πληθυσμό. Τουλάχιστον οι αρχές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα – ότι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης.

BO73FyA

Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια πάλι πηγή και δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει εκεί πέρα. Οι μέσες ημερήσιες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πέσει κατά 3,2 τοις εκατό σε χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, δηλαδή κοστίζει μόλις 31,70 ευρώ, καθώς και στην Βορειοδυτική Ευρώπη ο δείκτης τιμών άνθρακα συνέχισε την πτώση της, που ξεκίνησε το 2011 και μειώθηκε περαιτέρω κατά 33%.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...