Ρολόγια και motorsports… μία σχέση απαραίτητη!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή”]

halda-race-pilot-xl

Αν η σχέση μεταξύ ρολογιών και αυτοκινήτων είναι μία σχέση πάθους, τότε η σχέση των ρολογιών με τα motorsports είναι μία σχέση αναγκαία. Τα ρολόγια είναι απαραίτητα για τους αγώνες… κυριολεκτικά όμως ο συνδυασμός αυτών των δύο, μας έχει δώσει ανά καιρούς τρομερές συνεργασίες και εξαιρετικά κομμάτια. Στο δεύτερο μέρος του ρολογο-άρθρου, θα προσπαθήσω να κάνω μία σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση μερικών all-time-classic κομματιών. Θα προσπαθήσω όπως και την προηγούμενη φορά, να μην επαναλάβω κάποιον κατασκευαστή αλλά θα προσπαθήσω ταυτόχρονα, να μην παραλείψω κάποιον σημαντικό αγώνα – που να σχετίζεται φυσικά με κάποιο ρολόι. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα αποτύχω και στα δύο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνω την προσπάθεια μου. Πάμε λοιπόν. Ρολόγια και motorsports. Motorsports και ρολόγια.

[/nextpage]

[nextpage title=”Super Trofeo”]

Blancpain L-Evolution Super Trofeo 1

Lamborghini Blancpain Super Trofeo. Μία σειρά που ξεκίνησε το 2009 στην Ευρώπη και επεκτάθηκε στην Ασία και την Β. Αμερική. Μία σειρά που όπως βλέπεις και στον τίτλο της, χορηγείται από την Blancpain… την μεγαλύτερη, “ηλικιακά” μάρκα ρολογιών στον κόσμο. Στο ενιαίο αυτό πρωτάθλημα, χρησιμοποιούνται αγωνιστικές Huracan αλλά πριν από το λανσάρισμα της Huracan, χρησιμοποιούνταν Gallardo. Αυτό ήταν το αυτοκίνητο που ενέπνευσε με τον χαρακτήρα του τους σχεδιαστές της Blancpain, για να δημιουργήσουν το L-Evolution Chronographe Flyback “Super Trofeo”. Ένα ειδικό κομμάτι, του οποίου η παραγωγή περιορίστηκε στα 600 αντίτυπα, με το κάθε ένα από αυτά να πωλείται έναντι €18.280! Στα σωθικά του ρολογιού, βρίσκεται ο F185 μηχανισμός με τα 308 κομμάτια του ενώ το παρουσιαστικό του είναι δυναμικό, χάρη στην κάσα από τιτάνιο και ανθρακονήματα και τις πορτοκαλί λεπτομέρειες.

[/nextpage]

[nextpage title=”Endurance”]

GRAHAM Silverstone RS Endurance 24HR 1

Ένα ιδιαίτερο ρολόι 46 χιλιοστών που “φωνάζει” motorsports τόσο με την εμφάνιση του, όσο και με τις λειτουργίες του. Διαθέτει ατσάλινη κάσα και λουράκι από ελαστικό ενώ στο αισθητικό κομμάτι, ξεχωρίζει η έντονη αντίθεση του μαύρου με το κόκκινο. Αυτό που με τράβηξε όμως στο Graham Silverstone RS Endurance 24HR είναι ο διπλός χρονογράφος του. Από τη μία μετράει τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα όπως κάθε άλλος χρονογράφος, αλλά από την άλλη, έχει ξεχωριστή λειτουργία 24 ωρών που ενεργοποιείται με το μεγάλο κόκκινο κουμπί που βλέπεις και στις φωτογραφίες. Αν αυτό δεν είναι ρολόι αγώνων αντοχής, τότε ποιο είναι;

[/nextpage]

[nextpage title=”Daytona”]

Rolex Daytona 1

Ούτε η Rolex χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ούτε η σχέση της με τα motorsports. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την Daytona – ένα όνομα, μία περιοχή συνυφασμένη με τους αγώνες. Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί η Rolex επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα για το ρολόι της.

Rolex Daytona 2

Το Rolex Daytona είναι ένα από τα πλέον διαχρονικά και εμβληματικά ρολόγια και σε αυτό, δεν μπορούμε να πούμε ότι έβλαψε ο συσχετισμός του με τον Paul Newman που συχνά φωτογραφιζόταν με ένα Daytona στον καρπό. Ένα ρολόι για το οποίο έχουν γραφτεί βιβλία. Ένα ρολόι γεμάτο ιστορία και πιο συγκεκριμένα, motorsport ιστορία. Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την λίστα…

[/nextpage]

[nextpage title=”Schumacher”]

 

Audemars-Piguet-Royal-Oak-Concept-Laptimer-Michael-Schumacher-1

Το Concept Laptimer της Audemars Piguet μπορεί να μην συνδέεται με κάποιον αγώνα ή με κάποια μορφή motorsport, αλλά συνδέεται άμεσα με έναν άνθρωπο που έγραψε ιστορία στην F1. Michael Schumacher. Εκτός αυτού, πρόκειται για ένα ρολόι που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μηχανολογικό επίτευγμα. Γιατί; Γιατί είναι ο πρώτος μηχανικός χρονογράφος με εναλλασσόμενη χρονομέτρηση συνεχόμενων γύρων – κάτι που σύμφωνα με την Audemars Piguet ζήτησε ο ίδιος ο Schumi. Εξηγούμαι: σε έναν συμβατικό χρονογράφο, πατώντας το κουμπί των δεκάτων, ένας δείκτης σταματά ενώ ο δεύτερος συνεχίζει. Αν το κουμπί πατηθεί ξανά, ο δείκτης που σταμάτησε, συγχρονίζεται με αυτόν που συνέχιζε και η χρονομέτρηση συνεχίζεται.

AUDEMARS-PIGUET-ROYAL-OAK-CONCEPT-LAPTIMER-MICHAEL-SCHUMACHER-swipelife-6

Ο μηχανισμός που εξέλιξε σε διάστημα 5 ετών η Audemars Piguet, έχει πρώτα απ’ όλα τρία κουμπιά. Τα δύο “συμβατικά” στις 2 και στις 4 και ένα ακόμα, στις 9. Το πρώτο, ξεκινά και σταματά τον χρονογράφο. Το δεύτερο, μηδενίζει τον χρονογράφο και το τρίτο, σταματά έναν από τους δύο ταυτόχρονα κινούμενους δείκτες και μηδενίζει τον δεύτερο. Δεν θα κάνω καν τον κόπο να εξηγήσω πώς λειτουργεί το ρημάδι… θα αφήσω το video να μιλήσει για εμένα. Η ουσία είναι ότι είναι ένα βαρύ ρολόι, κυριολεκτικά και μεταφορικά εξαιτίας της κατάστασης του Μιχαλάκη και δεν θα μπορούσα να μην το συμπεριλάβω!

[/nextpage]

[nextpage title=”Carrera”]

TAG-Heuer Carrera

Άλλο ένα ρολόι-σταθμός. Μία σειρά που κυκλοφορεί με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, από το 1963. Ένα ρολόι, του οποίου το όνομα είναι εμπνευσμένο από τον θρυλικό αγώνα Carrera Panamericana κι όλα αυτά, από μία εταιρία που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα της με τους αγώνες. Το Carrera της TAG-Heuer είναι ένα κομμάτι σχεδιασμένο για οδηγούς αγώνων και γι’ αυτόν τον λόγο, ήταν επιτηδευμένα απλό στον σχεδιασμό του. Όμως αυτή η απλότητα είναι που το έκανε διαχρονικό και γι’ αυτό βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Βέβαια, σε αυτά τα 50+ χρόνια “ζωής” του μοντέλου, η TAG-Heuer δεν έμεινε στάσιμη και έχει παρουσιάσει διάφορες πρωτότυπες εκδόσεις, όπως αυτές που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία – ενώ στην κεντρική βρίσκεται το κλασικό.

TAG-Heuer Carrera Mikrogirder

[/nextpage]

[nextpage title=”Formula 1″]

Richard Mille RM 056 Sapphire Felipe Massa 10th Anniversary 1

Είναι πολλά τα ρολόγια που σχετίζονται με την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε διάφορους βαθμούς αλλά απ’ όλα αυτά, εγώ επέλεξα την Richard Mille. Όχι επειδή βγάζει τα πιο όμορφα ρολόγια. Όχι επειδή τα κομμάτια της είναι τα ακριβότερα. Αλλά επειδή το 2016, σπονσοράρει δύο ομάδες: την McLaren  και την Haas! Σαν να μην έφτανε αυτό, η Richard Mille διατηρεί μία “ομάδα” οδηγών-πρεσβευτών που περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτό του Sebastien Loeb, του Sebastien Ogier, του Romain Grosjean, του αδικοχαμένου Jules Bianchi και του Felipe Massa. Είναι σαφής λοιπόν η σχέση της με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το ρολόι που βλέπεις, είναι το RM 056 Tourbillon Chronograph Sapphire – Felipe Massa. Ένας απίστευτος χρονογράφος με κάσα που έχει σμιλευτεί από μασίφ κομμάτια ζαφειριού, βάση από grade 5 τιτάνιο και πολλά ακόμα. Ο σχεδιασμός του αναμφίβολα είναι πολωτικός αλλά τεχνικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό ρολόι που βρίσκεται εδώ για να εκπροσωπήσει την Formula 1.

[/nextpage]

[nextpage title=”MotoGP”]

Tissot T-Race Automatic MotoGP Limited Edition 2016

Από τους τέσσερις τροχούς, στους δύο και φυσικά, στο MotoGP. Η Tissot είναι ο επίσημος “χρονομέτρης” του πρωταθλήματος MotoGP από το 2002 και θα είναι τουλάχιστον μέχρι το 2022. Οπότε, όπως μπορείς να φανταστείς, δεν χάνει ευκαιρία κάθε χρόνο να λανσάρει μία ειδική σειρά εμπνευσμένη από αυτή τη συνεργασία που ορισμένες φορές, περιλαμβάνει κομμάτι ειδικά αφιερωμένα σε κάποιους αναβάτες. Για να μην πάμε πολύ πίσω, ορίστε το T-Race Automatic MotoGP Limited Edition 2016 για παράδειγμα. Ένας αυτόματος χρονογράφος με διάμετρο μεγαλύτερη των 43 χιλιοστών και σχετικά προσιτή τιμή – με έμφαση στο σχετικά.

[/nextpage]

[nextpage title=”Dakar”]

Edox ChronoDakar III 1

Και από την πίστα, στα χώματα και όχι μόνο αυτό, αλλά σε έναν από τους δυσκολότερους και πιο επικίνδυνους αγώνες αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Αναφέρομαι φυσικά στο Rally Dakar και η εταιρία που έχει την τιμή να είναι ο επίσημος χρονομέτρης του αγώνα, είναι η Edox. Το ρολόι που βλέπεις, ονομάζεται ChronoDakar III  και δεν είναι το πιο πρόσφατο, αφού η Ελβετική εταιρία φέτος λάνσαρε το ChronoDakar IV. Όμως επέλεξα το III επειδή το θεωρώ σαφώς ανώτερο εμφανισιακά. Διαθέτει κάσα από τιτάνιο και τον αξιόπιστο μηχανισμό 103 της Edox με την παραγωγή του ρολογιού να περιορίζεται στα 1.000 κομμάτια. Κατά συνέπεια, η τιμή του είναι λίγο τσιμπημένη, στα €1.500+.

[/nextpage]

[nextpage title=”Mille Miglia”]

Chopard Mille Miglia 2015

Επιστρέφουμε στην άσφαλτο όμως και σε έναν από τους πιο θρυλικούς αγώνες στην ιστορία των motorsports: Mille Miglia. Επίσημος χρονομέτρης του αγώνα από το 1988, είναι η Chopard και κάθε χρόνο, γιορτάζει το συγκεκριμένο γεγονός με μία ειδική έκδοση. Μου ήταν τρομερά δύσκολο να επιλέξω ανάμεσα στα διάφορα “Mille Miglia” κομμάτια που έχει λανσάρει στο παρελθόν η Chopard, αλλά νομίζω ότι κατέληξα σε αυτό του 2015. Απλό, με ατσάλινη κάσα, μαύρο δερμάτινο λουράκι και κόκκινο καντράν μέσα στο οποίο βρίσκεται ο δείκτης της υπολειπόμενης αυτονομίας στις 9 η ώρα και το χαρακτηριστικό βέλος-σήμα του αγώνα με την ημερομηνία στις 3. Φθηνό πάντως δεν το λες, αφού η τιμή του άγγιζε τα €5.600+ – δεν ξέρω τι περίμενα από την Chopard…

[/nextpage]

[nextpage title=”Group B”]

Autodromo Group B 1

Ας επιστρέψουμε όμως για τελευταία φορά στο χώμα και σε ένα ρολόι που αποτίνει φόρο τιμής στην “πεσούσα” κατηγορία του Group B. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο συγκεκριμένο κομμάτι, είναι το πόσο απλό και συγκρατημένο είναι το design του. Η Autodromo ακολούθησε μία εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική από αυτή που θα περίμενα. Ενώ  τα τέρατα του Group B ήταν ακριβώς αυτό, τέρατα που στο αίμα τους έτρεχε η υπερβολή και στο πέρασμα τους σκορπούσαν τον τρόμο, το ρολόι της Autodromo είναι λιτό… και πανέμορφο.

Autodromo Group B 2

Κάσα από τιτάνιο και ατσάλι, καντράν χωρίς αριθμούς και έντονα χρώματα. Ο σχεδιασμός είναι προφανώς εμπνευσμένος από τα όργανα των αγωνιστικών και κατά τη γνώμη μου, είναι άψογος. Επίσης, αξίζει αν σημειώσω ότι το ρολόι έχει πάχος που δεν ξεπερνά τα 9 χιλιοστά, ενώ το βάρος του είναι μόλις 52 γραμμάρια. Δυστυχώς, κοστίζει $925 δολάρια…

[/nextpage]

[nextpage title=”Formula Drift”]

Meister Watches Mark-2 Ambassador Formula Drift 2

Όταν σκέφτεται κανείς το drifting ως μορφή αγώνων, η χρονομέτρηση δεν είναι το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό. Κι όμως, η Meister Watches είναι ο επίσημος χρονομέτρης του πρωταθλήματος Formula Drift και για να γιορτάσει την επέτειο των 10 χρόνων του πρωταθλήματος, λάνσαρε στην αγορά μία περιορισμένης παραγωγής έκδοση. Βασιζόταν στο Mark-2 Ambassador και “φορούσε” τα χρώματα της Formula Drift – κόκκινο και μαύρο, με το καντράν να είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Παρά το γεγονός ότι μόλις 300 κατασκευάστηκαν, δεν ήταν παράλογα ακριβά. Όποιος πρόλαβε, πλήρωσε μόλις $275… Πάντως δεν θα σου κρύψω ότι το συγκεκριμένο κομμάτι, βρίσκεται στη λίστα μόνο και μόνο επειδή μου φάνηκε πάρα πολύ περίεργο το ότι υπάρχει επίσημος χρονομέτρης στην Formula Drift!

 

 

[/nextpage]

[nextpage title=”Speed”]

Omega Speedmaster Racing 2

Ας επιστρέψουμε όμως σε κάτι πιο κλασικό και δεν είναι πολλά τα ρολόγια που μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο κλασικά, από το Omega Speedmaster. Το πρώτο ρολόι που πήγε στο διάστημα –και φορέθηκε σε περίπατο στη σελήνη- δεν σχεδιάστηκε γι’ αυτό. Οι ρίζες του Speedmaster εντοπίζονται στους αγώνες και ήταν το πρώτο ρολόι  στο οποίο η κλίμακα ταχυμέτρου μετατοπίστηκε από το καντράν στην κάσα. Εγώ όμως επέλεξα κάτι πιο σύγχρονο από την γκάμα της Omega.

Omega Speedmaster Racing 1

Συγκεκριμένα, το Speedmaster Racing Co-Axial Chronograph. Γκρι καντράν με κίτρινες λεπτομέρειες, διάμετρο 40 χιλιοστών και ελαστικό λουράκι, αυτή η νεότερη εκδοχή του κλασικού Speedmaster είναι πιο casual και νομίζω πολύ όμορφη. Βέβαια, αγοράζεις Omega, οπότε μην περιμένεις η τιμή να είναι χαμηλή!

[/nextpage]

[nextpage title=”Πίστες”]

Halda Race Pilot 1

Ναι, κάνουν και οι Σουηδοί ρολόγια και ενώ το Race Pilot της Halda δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιον αγώνα ή κάποιο πρωτάθλημα, είναι το πιο “racing” ρολόι της λίστας. Γιατί; Βασικά, γιατί ο οδηγός/ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει ανά πάσα στιγμή ανάμεσα σε δύο modules.

Halda Race Pilot 2

Το κλασικό, μηχανικό με διάμετρο 45 χιλιοστών, κάσα τιτανίου και τον τρομερό μηχανισμό 685 της Zenith και το “race” module που εξελίχθηκε σε συνεργασία με επαγγελματίες οδηγούς αγώνων και μηχανικούς και μεταξύ άλλων, διαθέτει πληροφορίες για 150 πίστες, προβάλει τον χρόνο που απομένει για το επόμενο Grand Prix της F1, υπολογίζει την μέση ταχύτητα κ.ά. Όλα αυτά, για την πολύ χαμηλή τιμή των €14.000 – αν αυτά σου φαίνονται πολλά, τότε μπορείς να αγοράσεις μόνο το μηχανικό module για €9.800!

[/nextpage]

[nextpage title=”SVRA”]

Zenith El Primero SVRA 1

Θα μπορούσα να βάλω πρακτικά οποιοδήποτε ρολόι της Zenith σε αυτή τη λίστα, αλλά επέλεξα αυτό που λάνσαρε για να γιορτάσει την συνεργασία της με το Sports Vintage Racing Association. Πρώτον, γιατί επί της ουσίας, πρόκειται για ένα El Primero –ένα εξαιρετικά σημαντικό ρολόι– και δεύτερον γιατί είναι ένα πολύ διακριτικό και πολύ κομψό κομμάτι με ατσάλινη κάσα, λουράκι από δέρμα αλιγάτορα και τον εξαιρετικό μηχανισμό της 4061 της Zenith.

Zenith El Primero SVRA 2

[/nextpage]

[nextpage title=”Gulf Racing”]

Maurice de Mauriac Le Mans 1

Τα ρολόγια που έχουν χρησιμοποιήσει το theme της Gulf Racing, δεν είναι και δεν είναι δύο. Είναι πάρα πολλά αλλά απ’ όλα αυτά, για κάποιον λόγο ξεχωρίζω την προσφορά της Maurice de Mauriac. Ίσως γιατί δίνει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Για παράδειγμα, το νούμερο που βλέπεις στο καντράν, μπορεί να είναι όποιο επιθυμείς για να “γιορτάσεις” το δικό σου αγαπημένο αγωνιστικό στα χρώματα της Gulf. Πάντως τα βασικά χαρακτηριστικά του ρολογιού, είναι πάντοτε ίδια. Ο μηχανισμός είναι ο Valjoux 7750, η κάσα είναι ατσάλινη και λουράκι είναι υφασμάτινο. Όσο για το όνομα του; Δεν γινόταν να αφήσουμε το Le Mans απ’ έξω έτσι; Με ένα σμπάρο, δύο τριγόνια. Maurice de Mauriac Le Mans XL με τιμή €3.300.

Ότι είχα πει την πρώτη φορά, ισχύει και εδώ. Δεν γνωρίζω πάρα πολλά για ρολόγια, οπότε είμαι σίγουρος πως έχω ξεχάσει κάποιο. Ή μπορεί απλά να μην μου άρεσε. Ή μπορεί να επέλεξα κάποιο άλλο της ίδιας μάρκας ή προς τιμήν του ίδιου αγώνα/motorsport στην θέση του. Η ουσία είναι ότι μπορείς να το βάλεις στα σχόλια!

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Tέλος παραγωγής για τη Ferrari Roma

Πριν ένα χρόνο η Ferrari αποκάλυψε την ανοιχτή έκδοση του ομορφότερου μοντέλου της γκάμα της, τη Roma Spider, οι παραδόσεις της οποίας ξεκίνησαν το...
Autoblog.gr