Επίσκεψη στο Ιστορικό και Κλασσικό Μουσείο Αυτοκινήτου στη Κύπρο

Σχετικά άρθρα

DSC_1809

Έχω επισκεφτεί αρκετά μουσεία και εκθέσεις αυτοκινήτων σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά ποτέ δεν περίμενα πως θα έκανα το ίδιο στη πατρίδα μου, τη Κύπρο. Πριν λίγα χρόνια άνοιξε το μοναδικό μουσείο κλασσικού και ιστορικού αυτοκινήτου στη Λεμεσό. Σ’ένα χώρο 3000 τ.μ. θα θαυμάσετε μόνο Κλασσικά, Ιστορικά και Συλλεκτικά Αυτοκίνητα. Το Κυπριακό Μουσείο Κλασσικού & Ιστορικού Αυτοκινήτου είναι ένας αξιόλογος χώρος στη Λεμεσό που φιλοξενεί κλασσικά οχήματα, αναδεικνύοντας την ιστορική και συναισθηματική τους αξία.

Τα σπάνια εκθέματα καλύπτουν έναν αιώνα αυτοκινητοβιομηχανίας, και αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία ενός Ford T του 1912 ενώ το νεότερο όχημα, ένα συλλεκτικό κομμάτι του 2004. Στο μουσείο αυτό, ο επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει μια διαφορετική και συνάμα αξέχαστη εμπειρία γνωρίζοντας την εξέλιξη του αυτοκινήτου μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Η ίδρυση του Μουσείου οφείλεται στην ιδέα του παλαίμαχου οδηγού αγώνων στα διεθνή, ευρωπαϊκά και κυπριακά ράλι, κ. Ντίμη Μαυρόπουλου, οποίος παραχώρησε τη δική του συλλογή, η οποία αποτελείτο από 90 κλασσικά αυτοκίνητα και με δική του πρωτοβουλία και θέληση διαμόρφωσε αυτό τον όμορφο και ιστορικό χώρο για να εκθέσει αυτά τα ιστορικά αυτοκίνητα.

DSC_1824

Εντύπωση προκαλούν κάποια εκθέματα, άξια θαυμασμού, πολλά από τα οποία έχουν τόσο πολιτιστική όσο και συναισθηματική αξία για τον Κυπριακό λαό. Ένα παράδειγμα, είναι η υπερθωρακισμένη προεδρική Cadillac που κατασκεύασε ειδικά η Αμερικανική κυβέρνηση για να τη δωρίσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’ το 1977. Ο Μακάριος όμως δεν πρόλαβε να την χρησιμοποιήσει και έτσι πέρασε στα χέρια της προεδρικής φρουράς και των μετέπειτα κυβερνήσεων. Εξαίτιας της ειδικής θωράκισης της έχει βάρος 4,2 τόνους, αλεξίσφαιρα παράθυρα που δεν ανοίγουν, ενώ διαθέτει και σύστημα κλιματισμού με φύτρα για προστασία από επιβλαβή αέρια.

Ένα άλλο αξιοθαύμαστο αυτοκίνητο, με επίσημο πιστοποιητικό, είναι το διάσημο πράσινο αυτοκίνητο «Mini» του Мr. Bean με τη γνωστή κλειδαριά στο πλάι και ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η σιδηρά κυρία Margaret Thatcher, μάρκας Rover P5 του 1973. Στο μουσείο, υπάρχει χώρος μικρών προβολών όπου καθ’ όλη την διάρκεια των επισκέψεων γίνεται προβολή ταινίας για την ιστορία των αυτοκινήτων.

Εντύπωση μου πρόκαλεσαι το γεγονός ότι οι επισκέπτες του μουσείου είναι άτομα κάθε ηλικίας, τουρίστες, οργανωμένα σύνολα και σχολεία. Επίσης μία από τις πρωτοβουλίες από τους διοικούντες του μουσείου είναι ότι, στα πλαίσια συμβολής του Μουσείου στον πολιτισμό της Κύπρου, μετά το τέλος της κάθε περιήγησης προσφέρεται παρουσίαση κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας.

Οι φωτογραφίες είναι από CG Studio | Auto Collection αποκλειστικά για το Autoblog.gr

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα πρωτότυπο πήρε φωτιά στην έκθεση της Guangzhou

Μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις αυτοκινήτων της Κίνας, η Auto Guangzhou, είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 27 Νοεμβρίου....

Μόνο εμβολιασμένοι κατά της Covid-19, στην CES του 2022

Οι διοργανωτές της Consumer Electronics Show (CES) ανακοίνωσαν ότι για την εκδήλωση του επόμενου έτους θα απαιτούν την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της...

Επίσημο: McLaren 765LT Spider

Η McLaren παρουσίασε την Spider έκδοση της 765LT. Το μοντέλο φέρει νέο αεροδυναμικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο εμπρός splitter, τροποποιημένους προφυλακτήρες και...