Αρχική Κατασκευαστές Volkswagen H Bαυαρία πηγαίνει στα δικαστήρια τη VW λόγω Dieselgate, η Νότιος Κορέα της ρίχνει πρόστιμο €14,3 εκατ

H Bαυαρία πηγαίνει στα δικαστήρια τη VW λόγω Dieselgate, η Νότιος Κορέα της ρίχνει πρόστιμο €14,3 εκατ

0
H Bαυαρία πηγαίνει στα δικαστήρια τη VW λόγω Dieselgate, η Νότιος Κορέα της ρίχνει πρόστιμο €14,3 εκατ

dark vw

H VW δεν βρίσκει ησυχία ούτε στο σπίτι της. Η ασυλία που απολάμβανε μέχρι τώρα στη Γερμανία φαίνεται να τελειώνει, καθώς μετά τους εισαγγελείς που την έχουν “στη μπούκα”, έρχεται η πρώτη επίσημη καταγγελία από Γερμανούς αξιωματούχους.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μήνυση κατά του ομίλου VW, με την κατηγορία της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του Dieselgate. H μετοχή της “ΦάουΒε” εντός συνόρων έχει γκρεμοτσακιστεί από την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο, οδηγώντας σε οικονομική αιμορραγία διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας. Ένας από αυτούς που κλήθηκε να πληρώσει τα “σπασμένα” είναι τα αποθεματικά των συντάξεων -μας θυμίζει τίποτα;- και οι Βαυαροί δεν έχουν σκοπό να το αφήσουν έτσι

Έχουμε χάσει πάνω από 700.000 ευρώ από την ημέρα που ανέκυψε το Dieselgate και δεν έχουμε καμία πρόθεση να χαρίσουμε αυτό το ποσό. Θέλουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ πίσω

δήλωσε με περισσή αποφασιστικότητα ο Markus Soeder, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, “αδελφό” κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ. Η δικαστική οδός έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο, με την Βαυαρία να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά πάσα πιθανότητα στο δικαστήριο του Μπραουνσβάιγκ, γειτονικά του Βόλφσμπουργκ (την έδρα της Volkswagen δηλαδή).

Το όλο ζήτημα ενδέχεται να κλιμακωθεί σε υπόθεση του υπουργείου Εσωτερικών, μιας και η Βαυαρία θα κινηθεί δικαστικά και εναντίον του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, που κατέχει το 20% της VW. Τρέχα γύρευε, με λίγα λόγια.

Η Νότιος Κορέα επέβαλε πρόστιμο ύψους 14,3 εκατ. ευρώ στο VW Group, απαιτώντας της να σταματήσει να πουλά 80 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων των Audi και Bentley. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η αυτοκινητοβιομηχανία παραποίησε 37 εκθέσεις εκπομπών και θορύβου για 26 μοντέλα της από το 2010, επιτρέποντας έτσι στην γερμανική εταιρία να εισάγει τα αυτοκίνητά της (ανάμεσα από το Golf, μέχρι το Audi RS7) στη Νότιο Κορέα.

Επίσης οι αρχές της Νοτίου Κορέας, διέταξαν την αναστολή των παραδόσεων, έως ότου οι αξιωματούχοι επανεξετάσουν τα 209.000 αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί. Η VW πριν από μερικές ημέρες είχε ανακοινώσει την οικειοθελή διακοπή πωλήσεων μοντέλων της. Εκπρόσωπος της VW της Νοτίου Κορέας δήλωσε πως αποφάσισαν να αναστείλουν τις πωλήσεις 79 επηρεαζόμενων μοντέλων, όπως VW Golf, Jetta, Tiguan, Audi A3 και A6 για να μειωθεί η σύγχυση μεταξύ των εμπόρων και των πελατών, ενώ πρόσθεσε πως αν τελικά πρέπει να πάρει η VW νέα πιστοποίηση για τα συγκεκριμένα μοντέλα, τότε θα χρειαστούν τρεις μήνες.

Η VW Νοτίου Κορέας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει νομικά ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της κυβέρνησης, και με θετική έκβαση στο δικαστήριο, θα μπορούσε να ξαναξεκινήσει τις πωλήσεις των μοντέλων της.