Πωλείται μία σπάνια Mercedes 500K του Β’ ΠΠ, που η τύχη της κρίθηκε στα δικαστήρια

Σχετικά άρθρα

1935-mercedes-benz-500k-special-roadster

Το αυτοκίνητο της φωτογραφίας είναι μια Mercedes-Benz 500K Special Roadster, ένα ιδιαίτερα σπάνιο αυτοκίνητο, καθώς μόνο 29 σαν κι αυτό κατασκευάστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το συγκεκριμένο μάλιστα, είναι και πολυταξιδεμένο με την τύχη του για τον νόμιμο ιδιοκτήτη του να κρίνεται από δικαστήριο της Γερμανίας.

Η ιστορία του ξεκινά με την εύρεσή του από τα αμερικάνικα στρατεύματα στην έπαυλη του Hans Prym, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που οδηγήθηκε στην φυλακή το 1945.  Άγνωστο πώς, ταξίδεψε με την αναχώρηση των στρατευμάτων μέχρι τις ΗΠΑ, όπου και έμεινε στην σκιά επί 66 ολόκληρα χρόνια, οπότε και πέρασε στην κατοχή ενός Ολλανδού συλλέκτη αυτοκινήτων, ονόματι Frans van Hare, έναντι του ποσού των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

1935-mercedes-benz-500k-special-roadster-2

Θα μπορούσε η ιστορία να τελειώσει εδώ, αλλά μάλλον αρχίζει. Ο Ολλανδός, όντας περήφανος για το σπάνιο απόκτημά του, θέλησε να το επιδείξει σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργανωνόταν στο Essen της Γερμανίας. Εκεί ήταν όπου και το αυτοκίνητο κατασχέθηκε από τις αρχές καθώς έγινε μια καταγγελία που αφορούσε την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου. Τι συνέβη όμως; Ένα εγγόνι του κ. Prym ισχυρίστηκε πως το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από τον παππού του, υποστηρίζοντας πως η οικογένειά του είχε ακόμη το νόμιμο δικαίωμα της κυριότητας του αυτοκινήτου.

Θα αναρωτηθεί όμως εύλογα κανείς, γιατί δεν υπήρξε παραγραφή του εγκλήματος, καθώς η Γερμανική νομοθεσία προβλέπει πως ένα τέτοιο αδίκημα παραγράφεται μετά την παρέλευση 30 ετών. Οι αρχές έβγαλαν την απόφαση ότι η 30ετής διορία μπήκε σε ‘’παύση’’ όταν το αμάξι έφυγε από την Γερμανία (δηλ. το 1945) και “ενεργοποιήθηκε” ξανά όταν εκείνο ξαναπάτησε στα πάτρια εδάφη! Έτσι το ‘’έγκλημα’’ της απαγωγής θα παραγραφόταν κάπου στο 2041!

1935-mercedes-benz-500k-special-roadster-11

Ο Ολλανδός όμως, όπως φαντάζεσαι, δεν το άφησε έτσι και πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο, όπου όμως και έχασε την τελική μάχη. Το 2012 με απόφαση ενός Δικαστηρίου του Αμβούργου το αυτοκίνητο πέρασε νόμιμα πλέον στην κατοχή της οικογένειας του πρώτου ιδιοκτήτη, καθώς οι δικαστές έκριναν πως τα συμμαχικά στρατεύματα δεν είχαν το δικαίωμα να αφαιρέσουν το αυτοκίνητο.

Σήμερα, η οικογένεια Prym αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ‘’ιδιοκτησία’’ της και θα βγάλει το αμάξι σε πλειστηριασμό τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στις δημοπρασίες του οίκου Bonhams, στην Γαλλία. Ο οίκος βλέποντας πως το αμάξι είναι διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση, εκτιμά πως θα φτάσει από 5 μέχρι 7 εκατομμύρια ευρώ! Βέβαια, δεν αποκλείεται να πάει παραπάνω, καθώς ένα ίδιο σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s έπιασε τα 9 εκατομμύρια ευρώ!

ΠηγήBonhams

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στο σφυρί η τελευταία Bentley Bacalar

Τον Μάρτιο του 2020 το τμήμα Mulliner της Bentley παρουσίασε το Bacalar, ένα περιορισμένης παραγωγής μοντέλο που βασίζεται στην Continental GT Convertible, και η...

Στο σφυρί το Fiat 500L του Πάπα Φραγκίσκου

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος όταν επισκέφτηκε τις Η.Π.Α, δεν είχε επιλέξει κάποιο θωρακισμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αλλά ένα ταπεινό...

Η Mercedes EQS χάνει το 48% της αξίας της μέσα σε μόλις 12 μήνες

Με την ανοιξιάτικη περίοδο αγοράς αυτοκινήτων να ξεκινά μόλις στις ΗΠΑ, το iSeeCars δημοσίευσε μια ακόμη έρευνα στην οποία βλέπουμε ποια αυτοκίνητα χάνουν περισσότερο...