Audi R18 e-tron εναντίον Eurofighter. Στο περίπου…

Σχετικά άρθρα

audi-r18-e-tron-quattro-with-eurofighter

Το Αudi R18 e-tron είναι από τα πιο προηγμένα αυτοκίνητα στον πλανήτη. Συνδυασμός πετρελαιοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα, τετρακίνηση και υπολογιστική δύναμη αρκετών terabytes κάνουν αρκετό κόσμο να το παρομοιάζει με αεροπλάνο. Δεν τα λέμε αυτά στην Audi, γιατί τα παίρνει στα σοβαρά.

Για αυτό το επίσημο περιοδικό της εταιρίας έθεσε αντιμέτωπο το R18 με ένα από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη, το Eurofighter. Για να ακριβολογούμε, ο Αndre Lotterer -που έχει κερδίσει το Le Mans 3 φορές και το WEC άλλες 2- άλλαξε θέσεις με τον Geri Krahenbuhl, πιλότο δοκιμών του Eurofighter.

audi-r18-e-tron-quattro-with-eurofighter (1)

Ο Krahenbuhl σοκαρίστηκε με την περιορισμένη ορατότητα του R18, ενώ και η εργονομία του cockpit τον “σκάλωσε”:

Είναι απίστευτο το πόσο λίγο βλέπεις έξω. Λες κι είσαι σε άρμα μάχης. Και τα κουμπιά σε μπερδεύουν. Διαφορετικά χρώματα, το καθένα με διαφορετική λειτουργία, ένα τιμόνι γεμάτο ενδείξεις. Μόνο τον συμπλέκτη και κάποιους διακόπτες βρήκα με “τη μία”. Τα υπόλοιπα είναι αρκετά πολύπλοκα.

eurofighter

Ο Lotterer έπαθε το δικό του σοκ όταν έκλεισε η καλύπτρα του αεροσκάφους:

Γίνεται χαμός εκεί μέσα. Τα πεντάλ και οι διακόπτες που χειριζόμαστε στο αυτοκίνητο δεν έχουν καμία σχέση με τις λειτουργίες που εκτελούν τα ίδια όργανα στο αεροπλάνο. Το βασικότερο είναι ότι στο έδαφος έχουμε να χειριστούμε 2 διαστάσεις. Στον αέρα 3. Αυτό είναι που σε δυσκολεύει περισσότερο από όλα.

audi-r18-e-tron-quattro-with-eurofighter (2)

Πάντως από πλευράς προκαλούμενης σύγχυσης, κανένα από τα δυο δεν πάει πίσω. Το Eurofighter τροφοδοτεί τον πιλότο με πληροφορίες μέσω 3 οθονών στο ταμπλό, ένα head up display στο εσωτερικό της καλύπτρας κι άλλο ένα στο κράνος. Από κουμπιά και διακόπτες γίνεται χαμός, με τις βασικότερες λειτουργίες να ελέγχονται μέσω της κεντρικής κολώνας.

eurofighter2

To Αudi, από την άλλη, έχει επίσης 4 οθόνες. Μία σε ρόλο κεντρικού καθρέφτη, δυο για πλαϊνούς κι άλλη μία για τις ενδείξεις μοτέρ, ηλεκτροκινητήρων, υγρών κλπ. Συν το τιμόνι, που είναι ένας μικρός υπολογιστής από μόνο του.

R18 etron 2013

 

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Dakar: Πρόστιμο 750.000 ευρώ στην Audi

Λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση της νίκης στο θρυλικό και εξαιρετικά απαιτητικό Rally Dakar, η Audi έκανε γνωστό ότι αποχωρεί άμεσα από το παγκόσμιο...