GP Βραζιλίας 2016: Χαμός και Hamilton

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Αγώνας” ]

2016 Brazilian Grand Prix, Sunday

Την πρώτη του νίκη στη Βραζιλία πανηγύρισε ο Lewis Hamilton, σε έναν πραγματικά χαοτικό και δραματικό αγώνα! Με τη βροχή, την κόκκινη σημαία και το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να πρωταγωνιστούν, ο Hamilton κατάφερε να πάρει την 9η φετινή και την 52η νίκη της καριέρας του, ξεπερνώντας τον Alain Prost, έτσι ανέβηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Michael Schumacher.

Ο Nico Rosberg συμπληρώνει το «1-2» για τη Mercedes, με τον Max Verstappen να οδηγεί εξαιρετικά στους τελευταίους γύρους και να ανεβαίνει στο βάθρο. Ακολούθησαν οι Sergio Perez, Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Nico Hulkenberg, Daniel Ricciardo, Felipe Nasr και ο Fernando Alonso, που παίρνει τον τελευταίο βαθμό της 10άδας. Ας δούμε πώς εξελίχθηκαν οι 71 γύροι του αγώνα:

GP BRASILE F1/2016

Ο καιρός ήταν βροχερός και τα θερμόμετρα έδειχναν τους 18°C στον αέρα και τους 20°C στην άσφαλτο. Στο οδόστρωμα υπήρχε νερό, έτσι αποφασίστηκε 10λεπτη καθυστέρηση για την εκκίνηση. Όλοι οι οδηγοί είχαν τα βρόχινα ελαστικά και δυστυχώς τα μονοθέσια ξεκίνησαν πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, το οποίο έμεινε στην πίστα για 7 γύρους. Οι 10 πρώτοι ήταν: Hamilton, Rosberg, Raikkonen, Verstappen, Vettel, Ricciardo, Hulkenberg, Perez, Alonso και Bottas. Ο Grosjean χτύπησε στον τοίχο στον δρόμο για το grid, έτσι δεν πήρε μέρος στον αγώνα.

Μόλις οι οδηγοί ήταν ελεύθεροι να τρέξουν, ο Verstappen πέρασε τον Raikkonen στα φρένα για την πρώτη στροφή. Ο Magnussen έβαλε αμέσως τα ενδιάμεσα ελαστικά, δείχνοντας ότι ο αγώνας θα μπορούσε να ξεκινήσει και νωρίτερα. Το ίδιο έκανε και ο Button, ενώ ήταν η σειρά Alonso, Button, Massa, Kvyat, Palmer, Ericsson, αν και οι χρόνοι έδειχναν ότι τα βρόχινα ελαστικά ήταν πιο γρήγορα.

GP BRASILE F1/2016

Τετ-α-κε για τον Vettel στον 10ο γύρο, ενώ αμέσως μετά μπήκε για να βάλει τα ενδιάμεσα, πέφτοντας στην 19η θέση. Ο Hamilton ήταν με διαφορά ο ταχύτερος οδηγός, ανοίγοντας σημαντικά τη διαφορά του από τον Rosberg, η οποία είχε φτάσει στα 3,5 δευτερόλεπτα. Ο Ericsson έχασε τον έλεγχο και διέλυσε την Sauber, μένοντας ακινητοποιημένος στην είσοδο του pit lane.

Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε ξανά στην πίστα και το pit lane έκλεισε αμέσως, ωστόσο οι Verstappen και Ricciardo μπήκαν πολύ γρήγορα, ίσως προλαβαίνοντάς το ανοιχτό. Οι κατάταξη πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας ήταν: Hamilton, Rosberg, Raikkonen, Verstappen, Hulkenberg, Perez, Sainz, Nasr, Ricciardo, Ocon. Το pit lane άνοιξε ξανά και ο Magnussen έβαλε πάλι τα βρόχινα.

F1 - BRAZIL GRAND PRIX 2016

Ο αγώνας ξεκίνησε στον 20ο γύρο, αλλά ο Raikkonen έχασε τον έλεγχο της SF16-H στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, έτσι διέλυσε το ιταλικό μονοθέσιο! Αμέσως βγήκε κόκκινη σημαία, με τα μονοθέσια να επιστρέφουν στο pit lane, προκειμένου να δεχτούν τις περιποιήσεις των μηχανικών και να συνεχίσουν αργότερα τον αγώνα. Ποινή 5 δευτερολέπτων στον Ricciardo, επειδή μπήκε στο pit lane όταν ήταν κλειστό, και άλλα 5 δευτερόλεπτα στον Massa, καθώς προσπέρασε πίσω από τη γραμμή του Αυτοκινήτου Ασφαλείας.

Χρειάστηκαν να περάσουν 35 λεπτά για να βγουν ξανά τα μονοθέσια στην πίστα, αλλά και πάλι πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Στην πίστα υπήρχε πολύ νερό, έτσι όλοι ήταν με τα βρόχινα ελαστικά, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ακόμα περισσότερη βροχή στα επόμενα λεπτά. Ο Hulkenberg μπήκε για να βάλει νέα βρόχινα ελαστικά, λόγω κλαταρίσματος.

Motor Racing - Formula One World Championship - Brazilian Grand Prix - Race Day - Sao Paulo, Brazil

Η κατάταξη ήταν: (1)Hamilton, (2)Rosberg, (3)Verstappen, (4)Perez, (5)Sainz, (6)Nasr, (7)Ricciardo, (8)Ocon, (9)Wehrlein, (10)Alonso, (11)Bottas, (12)Magnussen, (13)Button, (14)Vettel, (15)Hulkenberg, (16)Massa, (17)Gutierrez και (18)Kvyat. Εκτός αγώνα και ο Palmer, λόγω της ζημιάς που είχε υποστεί το μονοθέσιο του Βρετανού από την επαφή με τον Kvyat.

Μετά από 17 λεπτά και 8 γύρους που έκαναν τα μονοθέσια πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, είχαμε ξανά κόκκινη σημαία! Ο Hamilton επισήμαινε πως η πίστα είναι αρκετά καλή για να τρέξουν, όπως και ο Verstappen. Το κοινό ήταν πολύ δυσαρεστημένο, συνεπώς ήταν εμφανείς οι αποδοκιμασίες προς τους ανθρώπους της FIA. Ο Hamilton επανέλαβε πως οι συνθήκες ήταν κανονικές και όχι ακραίες, αλλά το αφτάκι της FIA δεν ίδρωνε…

GP BRASILE F1/2016

Μετά από 26 λεπτά (20:02 ώρα Ελλάδας) είχαμε ξανά πράσινο φως. Το σκηνικό ήταν ίδιο: Αυτοκίνητο Ασφαλείας και μονοθέσια με βρόχινα ελαστικά πίσω του. Ο Hulkenberg άκουγε πως περιμένουν την ίδια βροχή ίσως και περισσότερη για τα επόμενα 50 λεπτά. Ο Hamilton έλεγε πως η πίστα είναι στην ίδια κατάσταση με πριν.

Ο αγώνας ξεκίνησε ξανά στον 32ο γύρο, με τον Hamilton να παραμένει άνετα μπροστά και τον Verstappen να πιέζει τον Rosberg. Ο Ολλανδός πέρασε τον Γερμανό από την εξωτερική της στροφής 3, δείχνοντας ότι έχει τρομερή εμπιστοσύνη στο μονοθέσιό του. Η διαφορά του από τον Hamilton ήταν 1,2 δευτερόλεπτα και ο Ricciardo πέρασε τον Sainz για ανέβει στην 5η θέση.

wx4i7132

Ο Vettel ασκούσε πίεση στον Wehrlein για την 10η θέση και τελικά τον προσπέρασε στα φρένα για την πρώτη στροφή. Ο Verstappen σημείωσε τον ταχύτερο γύρο (1:25.995), ρίχνοντας τη διαφορά στο δευτερόλεπτο, όμως ο Hamilton ανέβασε αμέσως μετά τον ρυθμό του. Ο Button μπήκε για να βάλει τα ενδιάμεσα, πέφτοντας στην 18η και τελευταία θέση.

Ο Hamilton κέρδισε μισό δευτερόλεπτο στον 35ο γύρο, όντας μάλιστα 8 δέκατα πιο γρήγορος από τον team-mate του. Ο Bottas πέρασε τον Wehrlein και ο Hulkenberg τον Magnussen, ενώ αμέσως μετά ο Γερμανός πήρε και την 12η θέση από τον Wehrlein. Ο Vettel προσπέρασε τον Ocon για την 9η θέση, που έβλεπε πίσω του τους Hulkenberg και Magnussen να πλησιάζουν.

p-20161113-0123

Παραλίγο ατύχημα για τον Verstappen! Ο οδηγός της Red Bull έχασε το πίσω μέρος πριν από την κύρια ευθεία, ο Rosberg τον πίεσε πολύ αρχικά, όμως ο Ολλανδός κατάφερε να απομακρυνθεί από τον Γερμανό. Ο Ricciardo μπήκε από την 5η θέση για τα ενδιάμεσα, βγαίνοντας στην 11η θέση, πίσω από τον Hulkenberg. Το ίδιο έκανε και ο Magnussen στον 42ο γύρο, πιστεύοντας ότι τα ενδιάμεσα είναι τα ταχύτερα ελαστικά.

Εκπληκτική μάχη μεταξύ Vettel και Alonso! Ο Γερμανός πέρασε τον Ισπανό, αλλά ο Ferni δεν το έβαλε κάτω, κάνοντας παράπονα πως ο Seb τον έβγαλε εκτός πίστας. Πιο πίσω, ο Ricciardo έγραφε τον ταχύτερο γύρο (1:25.532), όσο ο Verstappen έμπαινε στον 44ο γύρο για να τοποθετήσει τα ενδιάμεσα στο μονοθέσιό του, βλέποντας ότι ο team-mate του ήταν πιο γρήγορος.

Jenson Button on track.

Ο Vettel πέρασε τον Nasr για την 6η θέση, με τον Button να λέει ότι τα βρόχινα ελαστικά ήταν πιο κατάλληλα. Η McLaren του έλεγε πως οι άλλοι οδηγοί βάζουν τα ενδιάμεσα, με τον Βρετανό να απαντά «δε μ’ ενδιαφέρει.» Ο Rosberg γλίστρησε και του κόστισε χρόνο, αλλά δεν χτύπησε το μονοθέσιό του. Η διαφορά του από τον Hamilton ήταν 19 δευτερόλεπτα.

Τέλος αγώνα για τον Massa! Στον 49ο γύρο, ο Βραζιλιάνος έχασε τον έλεγχο της FW38, με αποτέλεσμα να χτυπήσει. Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε ξανά στην πίστα, και ο Massa βρήκε την ευκαιρία να ανεμίσει την βραζιλιάνικη σημαία μπροστά στους συμπατριώτες του. Ο Hamilton είπε στη Mercedes πως τα ελαστικά του είχαν αρχίσει να τελειώνουν.

wx4i7893

Ο Ricciardo μπήκε για να βάλει τα βρόχινα, τη στιγμή που ο Hamilton έκανε παράπονα για τη χαμηλή ταχύτητα του Αυτοκινήτου Ασφαλείας. Και ο Verstappen μέσα, βάζοντας τα βρόχινα, αφού η RB12 γλιστρούσε πολύ στο τελευταίο κομμάτι της πίστας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας του ελέγχου, κάτι που ίσως οδηγήσει σε ατύχημα.

Η πράσινη σημαία ήρθε στον 56ο γύρο και ο Hamilton έμεινε μπροστά από τον Rosberg με άνεση, παρόλο που έκανε παράπονα για χαμηλές θερμοκρασίες στα ελαστικά του. Εν τω μεταξύ, ο Alonso έκανε τετ-α-κε μόλις έφυγε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, πέφτοντας στην 17η και τελευταία θέση. Ο Hamilton ήταν πολύ ταχύτερος από τον Rosberg, ανοίγοντας χαρακτηριστικά τη διαφορά.

p-201

Οι δύο Red Bull βρισκόταν στις θέσεις 10 και 11, με τον Perez να είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τις Mercedes, αλλά ήταν φανερά πιο αργός από τον Rosberg. Σκληρές μάχες στις τελευταίες θέσεις τις 10άδας: ο Verstappen πέρασε τον Ricciardo, ενώ ο Kvyat ακολούθησε γρήγορα, περνώντας στην 9η θέση, με τον Ocon να είναι ανίκανος να προβάλει αντίσταση στον Ολλανδό.

Εκτός αγώνα ο Gutierrez, κάτι που ουδόλως απασχολούσε τον Verstappen, ο οποίος πέρασε και τον Nasr. Ο Ricciardo πήρε την 9η θέση από τον Ocon. Όλο το θέαμα ερχόταν από τη Red Bull στους τελευταίους γύρους. Ο Ricciardo είχε ανέβει στην 8η θέση, ενώ ο Verstappen είχε περάσει τον Hulkenberg και πίεζε σκληρά τον Vettel, που βρισκόταν στην 5η θέση.

p

Οι δυο τους είχαν άλλη μία σκληρή μάχη και τελικά ο Ολλανδός βγήκε νικητής, με τον Vettel να πατάει στο γρασίδι. Ο Verstappen δεν έλεγε να σταματήσει, έτσι ο Sainz δεν ήταν δύσκολος αντίπαλος. Μάλιστα, έγραφε και τον ταχύτερο γύρο (1:25.305), για να πλησιάσει τον τρίτο Perez στο δευτερόλεπτο. Ο Μεξικανός προσπάθησε να αντισταθεί, όμως το προσπέρασμα δεν άργησε να έρθει.

Ο Vettel ανέβηκε στην 5η θέση, αφού πέρασε τον Sainz, όσο είχαμε μπει στον τελευταίο γύρο. Τίποτε άλλο δε συνέβη, και ο Hamilton είδε την καρώ σημαία, με τους Rosberg και Verstappen να είναι μαζί του στο βάθρο.

2016 Brazilian Grand Prix, Sunday

Επόμενο Grand Prix στις 25-27 Νοεμβρίου, στο Abu Dhabi.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποτελέσματα” ]

Θέση No Οδηγός Ομάδα Γύροι Διαφορά Βαθμοί
1 44 Lewis Hamilton Mercedes 71 3:01:01.335 25
2 6 Nico Rosberg Mercedes 71 +11.455s 18
3 33 Max Verstappen Red Bull 71 +21.481s 15
4 11 Sergio Perez Force India 71 +25.346s 12
5 5 Sebastian Vettel Ferrari 71 +26.334s 10
6 55 Carlos Sainz Toro Rosso 71 +29.160s 8
7 27 Nico Hulkenberg Force India 71 +29.827s 6
8 3 Daniel Ricciardo Red Bull 71 +30.486s 4
9 12 Felipe Nasr Sauber 71 +42.620s 2
10 14 Fernando Alonso McLaren 71 +44.432s 1
11 77 Valtteri Bottas Williams 71 +45.292s 0
12 31 Esteban Ocon Manor 71 +45.809s 0
13 26 Daniil Kvyat Toro Rosso 71 +51.192s 0
14 20 Kevin Magnussen Renault 71 +51.555s 0
15 94 Pascal Wehrlein Manor 71 +60.498s 0
16 22 Jenson Button McLaren 71 +81.994s 0
21 Esteban Gutierrez Haas 60 Εγκατέλειψε 0
19 Felipe Massa Williams 46 Εγκατέλειψε 0
30 Jolyon Palmer Renault 20 Εγκατέλειψε 0
7 Kimi Raikkonen Ferrari 19 Εγκατέλειψε 0
9 Marcus Ericsson Sauber 11 Εγκατέλειψε 0
8 Romain Grosjean Haas 0 Εγκατέλειψε 0

[/nextpage]

[nextpage title=”Βαθμολογίες” ]

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Nico Rosberg Mercedes 367
2 Lewis Hamilton Mercedes 355
3 Daniel Ricciardo Red Bull 246
4 Sebastian Vettel Ferrari 197
5 Max Verstappen Red Bull 192
6 Kimi Raikkonen Ferrari 178
7 Sergio Perez Force India 97
8 Valtteri Bottas Williams 85
9 Nico Hulkenberg Force India 66
10 Fernando Alonso McLaren 53
11 Felipe Massa Williams 51
12 Carlos Sainz Toro Rosso 46
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Felipe Nasr Sauber 2
18 Jolyon Palmer Renault 1
19 Pascal Wehrlein Manor 1
20 Stoffel Vandoorne McLaren 1
21 Esteban Gutierrez Haas 0
22 Marcus Ericsson Sauber 0
23 Esteban Ocon Manor 0
24 Rio Haryanto Manor 0

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Mercedes 722
2 Red Bull 446
3 Ferrari 375
4 Force India 163
5 Williams 136
6 McLaren 75
7 Toro Rosso 63
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Sauber 2
11 Manor 1

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...