Κοινοποιήθηκε ο κώδικας του λογισμικού Comma one

Σχετικά άρθρα

ctydcujukaanrq3

Θυμάσαι τον “Geohot”, κατά κόσμον George Hotz τον πρώτο άνθρωπο που κατάφερε να “σπάσει” το iPhone; Είναι ο ίδιος που χάκαρε και το Playstation. Από ένα σημείο και μετά είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός λογισμικού αυτόνομων συστημάτων οδήγησης. Το σύστημα αυτό επέτρεπε την αυτόνομη οδήγηση με τη χρήση καμερών και λέιζερ αλλά μάθαινε κιόλας από τον τρόπο οδήγησης του χρήστη του έτσι ώστε να κάνει πιο προσωποποιημένη την καθημερινή οδήγηση. Έλαβε μάλιστα και επιχορήγηση για την ιδέα του η οποία ξεσήκωσε αντιδράσεις από την Tesla για το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι.

Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς τις αμφιβολίες τις εξέφρασε και ο αμερικανικός οργανισμός ασφάλειας NHTSA για την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει αυτή η τεχνολογία, θυμίζοντάς σου εδώ πως πρόκειται για σύστημα aftermarket και μπορεί να το εγκαταστήσει οποιοσδήποτε θέλει αυτόνομη οδήγηση στο όχημά του. Έτσι, και ενώ οι πωλήσεις είχαν ξεκινήσει, διακόπηκε η λειτουργία αυτού του πρότζεκτ, χωρίς όμως να έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη NHTSA.

Έφτασε όμως η ώρα που η ιδέα αυτή θα ξανά έκανε την εμφάνιση της. Η εταιρία του Comma One, Comma.ai κοινοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα της τον κώδικα του λογισμικού για την αυτόνομη τεχνολογία Openpilot αλλά και για την ρομποτική πλατφόρμα ΝΕΟ, έτσι ώστε ο καθένας να τον χρησιμοποιήσει δωρεάν όπως νομίζει. Φυσικά για την λειτουργία του χρειάζεται και το απαραίτητο hardware και κάποιες γνώσεις προγραμματισμού. Δεν φαντάζομαι βέβαια κανένας να περιμένει να ξεφυτρώνουν ξαφνικά σαν τα μανιτάρια “χειροποίητα” αυτόνομα αυτοκίνητα από εδώ και εκεί, καθώς υπάρχουν και κάποιοι νόμοι, που κακώς κάποιους υπακούμε και κάποιους όχι κατά το συμφέρον μας, αλλά φαίνεται πως έχει μια καλή βάση για να δούμε στο μέλλον να χρησιμοποιούνται πιο εμπορικά διάφορες παραλλαγές/εφαρμογές του. Ο κώδικας του Hotz μπορεί να λειτουργήσει σε Honda Civic και Acura ILX.

ΠηγήGitHub,

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...