Το νέο BMW Art Car μπορείς να το δεις μόνο με εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Σχετικά άρθρα

Μετά τα έργα των Jeff Koons και John Baldessari, η Cao Fei (γεννημένη το 1978) είναι η νεαρότερη και η πρώτη Κινέζα δημιουργός ενός BMW Art Car. Επιστρατεύοντας τεχνολογίες επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), η διεθνούς φήμης ‘multimedia artist’ οραματίζεται το μέλλον της μετακίνησης με συστατικά στοιχεία όπως αυτόνομη οδήγηση, εναέρια αυτοκίνητα και ψηφιοποίηση. Παρουσία του Dr Ian Robertson, Μέλους Δ.Σ. της BMW AG, και εκατοντάδων προσκεκλημένων, η αποκάλυψη του BMW Art Car #18 γιορτάστηκε στο Minsheng Art Museum στο Πεκίνο, στις 31 Μαΐου.

Ο Dr Ian Robertson, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG: δήλωσε:

Ενθουσιαστήκαμε με την πρόταση της ανεξάρτητης επιτροπής διευθυντών διεθνών μουσείων για τη δημιουργό Cao Fei. Το ‘18’ θεωρείται τυχερός αριθμός στην Κίνα και το όχημά της είναι το επίσημο 18ο‘γλυπτό σε τροχούς’ της Συλλογής. Για το project της, η Cao Fei επέλεξε μία πρωτοφανή, βιωματική προσέγγιση, που συνδέει το κοινό με το έργο τέχνης μέσα από προηγμένη τεχνολογία. Πρόκειται για ένα αληθινό BMW Art Car για τον 21ο αιώνα!

Η Cao Fei σχολίασε για το BMW Art Car της:

Για μένα, το φως αντιπροσωπεύει σκέψεις, καθώς η ταχύτητα των σκέψεων δεν μπορεί να μετρηθεί, το #18 Art Car αμφισβητεί την ύπαρξη ορίων του ανθρώπινου μυαλού. Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, όπου το μυαλό ελέγχει άμεσα αντικείμενα και όπου οι σκέψεις μπορούν να μεταφέρονται, όπως οι αυτόνομες λειτουργίες και η τεχνητή νοημοσύνη. Ποια μυαλά και ποιες φιλοσοφίες είναι αυτά που θα μας μυήσουν στη νέα εποχή;

Το BMW Art Car #18 της Cao Fei

Το έργο της Cao Fei αντανακλά την ταχύτητα αλλαγής στην Κίνα, την παράδοση και το μέλλον. Με το BMW Art Car project, ανατρέχει σε μία ιστορία χιλιάδων χρόνων, αποτίοντας φόρο τιμής στην αρχαία πνευματική σοφία της Ασίας καθώς εισέρχεται ταχύτατα στην τρίτη χιλιετία. Η δημιουργός προσέγγισε το BMW Art Car με τρόπο χαρακτηριστικό για την καλλιτεχνική πρακτική της, χτίζοντας ένα παράλληλο σύμπαν. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τρία: ένα βίντεο που παρακολουθεί έναν πνευματιστή -ταξιδιώτη στο χρόνο, τα στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας που αποτυπώνουν πολύχρωμα, φωτεινά σωματίδια, προσβάσιμα μέσω ειδικής εφαρμογής (App Store: λέξη κλειδί “BMW Art Car #18”), και η αγωνιστική BMW M6 GT3 σε γνήσιο carbon black. Τιμώντας την ανθρακονημάτινη δομή του πλαισίου του αγωνιστικού, η ολιστική χρήση ενός ματ μαύρου της Cao Fei ενσωματώνει το αυτοκίνητο στις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, η χρήση video art της Cao Fei καθώς και η επαυξημένη πραγματικότητα δημιουργούν ένα περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί η M6 GT3. Στο βίντεο ο πνευματιστής εκτελεί κινήσεις που απηχούν πολύχρωμες ροές φωτός. Όταν χρησιμοποιείται η εφαρμογή εντός του αυτοκινήτου, οι ροές φωτός δημιουργούν μία εικόνα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που αιωρείται πάνω και γύρω από την BMW M6 GT3 – με το θεατή να συμμετέχει διαδραστικά. Αυτή η αφήγηση θυμίζει παραδοσιακή πνευματική τελετή – πολύ συνηθισμένη σε όλη την Ασία – στην οποία νέα αντικείμενα όπως τα αυτοκίνητα, ευλογούνται – στην περίπτωση αυτή – με ευχές καλής τύχης σε αυτοκίνητο και οδηγό. Σε ευρύτερο επίπεδο, τα στοιχεία του φωτός αντανακλούν στοιχεία που τα μάτια δεν μπορούν να δουν και το μυαλό δεν μπορεί να αποτυπώσει.

Κατά τη διάρκεια τριών και πλέον ετών μετά την ανακοίνωση, η Cao Fei συμμετείχε σε μία αγωνιστική εμπειρία την οδηγό αγώνων Cyndie Allemann, στην Ελβετία το 2015. Στα πλαίσια πολλαπλών επισκέψεων στα κεντρικά γραφεία, συνεργάστηκε στενά με τους μηχανικούς, σχεδιαστές και ειδικούς ψηφιακής τεχνολογίας του Ομίλου BMW. Για περαιτέρω έρευνα, η καλλιτέχνης επισκέφθηκε ακόμα και το εργοστάσιο της BMW στο Tiexi.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Κάπως έτσι θα είναι η νέα BMW X3

Μέσα στους επόμενους μήνες η BMW θα παρουσιάσει τη νέα, τέταρτη γενιά της X3 και αυτές οι renderings φωτογραφίες μας δείχνουν πως θα μοιάζει...

Μεγαλύτερη και πιο αεροδυναμική η νέα BMW X3

Η BMW έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από καμουφλαρισμένες φωτογραφίες της νέας, τέταρτης γενιάς, της X3, που αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2024. Η...