Κακά τα ψέματα, η χρήση του GPS στο αυτοκίνητο αποτελεί μεγάλη ευκολία στις μέρες μας. Μάλιστα, αυτό που πριν λίγα χρόνια έπρεπε να προμηθευτείς ως έξτρα συσκευή, σήμερα οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες το προσφέρουν ως εξοπλισμό του αυτοκινήτου, αν όχι στάνταρ έστω και ως επιπρόσθετο.

Η τεχνολογία πίσω από τη χρήση του – ελληνιστί – συστήματος πλοήγησης έχει επίσης εξελιχθεί πολύ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τέλεια.

Αυτόν τον ισχυρισμό έρχεται να επιβεβαιώσει μια μελέτη του MyTaxi που δημοσιεύθηκε στο Forbes, η οποία λέει πως ούτε λίγο ούτε πολύ, οι λανθασμένες οδηγίες που μπορεί να προσφέρει ένα GPS κοστίζουν κατά μέσο όρο 29 ώρες τον χρόνο στους χρήστες. Βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε πως 52% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε πως σε τέτοια συμβάντα δεν πρόσεχε καθόλου, αλλά ακολουθούσε τυφλά το GPS, οπότε ας μη βιαστούμε να αφορίσουμε την “κακή” τεχνολογία.

Η αλήθεια είναι ότι – μιλώντας και από προσωπική εμπειρία – πολλές φορές παρακάμπτουμε τις εντολές του συστήματος πλοήγησης γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι οι ιδανικές ή οι πιο γρήγορες. Όσες φορές όμως δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε αυτό, τότε ακολουθούμε τις οδηγίες με συνέπεια χαμένο χρόνο και σίγουρα εκνευρισμό.

Fun fact της έρευνας: 31% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν πως έχουν “μαλώσει” (κοινώς άρχισαν τα μπινελίκια) με το GPS τους όταν κατάλαβαν πως τους καθοδηγούσε λανθασμένα. Και πάλι από προσωπική εμπειρία, το 31% μου φαίνεται αρκετά συγκρατημένο.