Κατατακτήριες GP Βρετανίας 2017: Απλησίαστος ο Hamilton

Σχετικά άρθρα

Δίχως ανταγωνισμό έτρεχε ο Lewis Hamilton στις κατατακτήριες του Βρετανικού Grand Prix. Ο οδηγός της Mercedes ήταν σε μια δική του κατηγορία, παίρνοντας την έκτη φετινή pole position, την πέμπτη επί βρετανικού εδάφους και την 67η της καριέρας του. Τα αποτελέσματα, όμως, είναι προσωρινά, αφού οι αγωνοδίκες εξετάζουν τον Hamilton, ύστερα από παράπονα του Romain Grosjean ότι τον έκλεισε.

Στη δεύτερη θέση ο Kimi Raikkonen, με τον Sebastian Vettel να είναι δύο δέκατα πιο αργός από τον team-mate του. Τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Valtteri Bottas, αλλά ο Φινλανδός θα ξεκινήσει από την ένατη θέση, λόγω ποινής πέντε θέσεων από την αλλαγή του κιβωτίου. Ακολούθησαν οι Max Verstappen, Nico Hulkenberg, Sergio Perez, Esteban Ocon, Stoffel Vandoorne και ο Romain Grosjean που συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Ας δούμε πώς εξελίχθηκαν οι κατατακτήριες:

Q1

Πολύ ελαφριά βροχή έπεφτε στην πίστα και οι θερμοκρασίες ήταν στους 17°C στον αέρα και τους 20°C στην άσφαλτο. Στην πίστα δεν υπήρχε πολύ νερό, έτσι σχεδόν οδηγοί έβαλαν τα πολύ μαλακά, εκτός των δύο Red Bull που βγήκαν έξω με τα ενδιάμεσα. Ο Verstappen επιβεβαίωνε την επιλογή της ομάδας του, λέγοντας ότι τα ενδιάμεσα ελαστικά είναι τα καταλληλότερα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Την ίδια ώρα, ο Bottas επισήμαινε πως τα γλιστράει πολύ με τα slicks.

Τα ενδιάμεσα είχε και ο Vettel, τονίζοντας πως αυτά είναι τα πιο σωστά ελαστικά, έτσι όλοι μπήκαν για να βγάλουν τα πολύ μαλακά και να βάλουν τα ενδιάμεσα. Ο Raikkonen έλεγε πως βρέχει αρκετά, συνεπώς δύσκολα η πίστα θα στέγνωνε στα επόμενα λεπτά. Ο Ricciardo ανέβηκε πρώτος με 1:42.9, αλλά οι πρώτοι γύροι ήταν αναγνωριστικοί, ώστε να διαπιστωθούν τα επίπεδα πρόσφυσης.

Ο Hamilton, παρά τη μικρή έξοδο, πήρε την τρίτη θέση, πίσω από τον Hulkenberg, ακούγοντας ότι η βροχή θα σταματούσε και πως ίσως οι συνθήκες να είναι στεγνές στο τέλος της περιόδου. Ο Verstappen ήταν ελάχιστα πίσω από τον Βρετανό, τη στιγμή που ο Vettel ήταν πέμπτος, αλλά απείχε ένα δευτερόλεπτο από την κορυφή.

Κόκκινη σημαία στα δέκα λεπτά για το τέλος. Ακόμα ένα πρόβλημα αξιοπιστίας για τη Red Bull, στο μονοθέσιο του Ricciardo, ο οποίος σταμάτησε λίγο πριν τα pits. Το πρόβλημα ήταν στο power unit και οι αυστριακοί τον οδήγησαν στο γκαράζ, ώστε να διαπιστώσουν το πρόβλημα και να το λύσουν, αν αυτό ήταν πιθανό.

Η πράσινη σημαία δεν άργησε να εμφανιστεί και οι πιλότοι βγήκαν για να κάνουν γύρους και πάλι με τα ενδιάμεσα ελαστικά. Ο Raikkonen άκουγε ότι έμεναν ακόμα τρία λεπτά βροχής, επομένως ίσως στο τέλος του 18λεπτου να βλέπαμε τα πολύ μαλακά ελαστικά. Ο Hamilton διέλυσε τον χρόνο του Ricciardo με 1:41.2, όντας ο μοναδικός οδηγός για την ώρα που είχε κατέβει το 1:42.

Ο Vettel ερχόταν ακόμα πιο γρήγορα, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1:40.0. Οι θέσεις άλλαζαν διαρκώς χέρια, καθώς οι οδηγοί έπαιρναν την αίσθηση και η πίστα στέγνωνε στην αγωνιστική γραμμή. Ήταν η σειρά του Verstappen για την πρώτη θέση, με 1:38.9, με τον Hamilton να είναι ένα δέκατο πιο αργός από τον Ολλανδό.

Ο Alonso παρέμενε στην τελευταία θέση, μπαίνοντας στα pits για να βάλει τα πολύ μαλακά. Ο Ισπανός δεν είχε να χάσει τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς θα εκκινήσει από την τελευταία θέση. Τα πολύ μαλακά είχε και ο Ocon, ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση. Ο Alonso πρόλαβε οριακά να περάσει τη γραμμή για να ξεκινήσει γύρο και τελικά πήρε την κορυφή, με 1:37.5, με τις επευφημίες των θεατών να συνοδεύουν τον χρόνο του.

Εκτός συνέχειας έμειναν οι Stroll, Magnussen, Wehrlein, Ericsson και Ricciardo.

Q2

Η βροχή είχε σταματήσει και τα μονοθέσια φορούσαν τα πολύ μαλακά ελαστικά, μιας και οι οδηγοί θα ξεκινήσουν τον αυριανό αγώνα με το ίδιο σετ που θα σημειώσουν εδώ το ταχύτερό τους πέρασμα. Μικρή έξοδος χωρίς συνέπειες για τον Verstappen, δείχνοντας ότι η αγωνιστική γραμμή δεν ήταν 100% στεγνή, έτσι θα έπρεπε να υπάρχει προσοχή, ιδιαίτερα στα πρώτα περάσματα.

Ο Hulkenberg πήρε την πρώτη θέση, με 1:31.0, όντας κατά ένα δέκατο πιο γρήγορος από τον Hamilton. Ο Bottas είχε τη μαλακή γόμα, αλλά κινήθηκε πολύ γρήγορα και ανέβηκε στην κορυφή, με 1:29.6, δύο δέκατα μπροστά από τον Vettel. Ο Hamilton πίεζε για νέο ταχύτερο γύρο και το αποτέλεσμα ήταν 1:29.0, πιάνοντας εύκολα κορυφή.

Ο Hulkenberg είχε κι άλλη ταχύτητα, πλησιάζοντας τον Vettel στο ένα δέκατο, ενώ παρέμενε μπροστά από τους Verstappen και Raikkonen. Ο Ocon σημείωσε τον έβδομο καλύτερο χρόνο, δύο δέκατα μπροστά από τον Vandoorne. Οι Kvyat και Alonso ολοκλήρωναν την πρώτη δεκάδα, όσο ακούγαμε τον Vettel να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι τον έκλεισε μία Force India.

Τρία λεπτά έμεναν για τη λήξη και όλοι οι οδηγοί βγήκαν για τα τελευταία τους περάσματα, φορώντας τα πολύ μαλακά, εκτός από τον Bottas που συνέχιζε να έχει τα μαλακά. Ο Vettel πέρασε στην πρώτη θέση, έχοντας πίσω του του Raikkonen, ο οποίος ήταν ελάχιστα πιο αργός. Ο Hamilton έπεσε την τρίτη θέση, αλλά έδειξε γρήγορα ότι μπορεί να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα, γυρνώντας σε 1:27.8, διαλύοντας το 1:28.9 του Vettel.

Ο Bottas πήρε την δεύτερη θέση, με τα μαλακά, την ώρα που οι αργότεροι οδηγοί πάλευαν για να προκριθούν στο Q3. Εκτός έμειναν οι Palmer, Kvyat, Alonso, Sainz και Massa, κάτι που σημαίνει ότι ο Vandoorne κατάφερε για πρώτη φορά να περάσει στο Q3, κερδίζοντας επίσης για πρώτη φορά τον Alonso στις κατατακτήριες.

Q3

Και πάλι με τα πολύ μαλακά ελαστικά οι οδηγοί, ωστόσο ίσως η βροχή να εμφανιζόταν στο τέλος. Τα μονοθέσια άφησαν γρήγορα τα pits και ο Bottas δεν άργησε να γράψει το 1:27.5. Ο Hamilton ήταν ακόμα πιο γρήγορος, κατεβάζοντας κατά τρία δέκατα την επίδοση του team-mate του. Ο Vettel ήταν αρκετά γρήγορος για να μπει ανάμεσα στις δύο Mercedes, αλλά απείχε δύο δέκατα από τον Hamilton, όσο ο Raikkonen ήταν 42 χιλιοστά πιο αργός από τον Bottas.

Ο Verstappen ήταν ανίκανος να πλησιάσει τα δύο κορυφαία μονοθέσια, αλλά ήταν άνετα στην πέμπτη θέση, έχοντας πίσω του τον Hulkenberg, που ήταν ταχύτερος από τις δύο Force India, παρόλο που η πίστα έχει υψηλές απαιτήσεις από τους κινητήρες. Οι Grosjean και Vandoorne βρισκόταν στις δύο τελευταίες θέσεις, με τον Γάλλο να διαμαρτύρεται πως τον έκλεισε ο Hamilton.

Πέντε λεπτά ακόμα για τη λήξη και όλοι επέστρεψαν στα pits, ώστε να βάλουν νέα ελαστικά και να ρίξουν μια γρήγορη ματιά στο πού χάνουν χρόνο για να πιέσουν στα τελευταία τους περάσματα. Ο Ocon έγινε ο πρώτος που έβγαινε για δεύτερη φορά στην πίστα, αλλά έμεναν δύο λεπτά, έτσι οι υπόλοιποι δεν άργησαν να ακολουθήσουν.

Αρκετά άσχημα ξεκίνησε ο γύρος για τον Bottas, μπλοκάροντας στην στροφή τρία. Ο Hamilton δεν είχε τέτοια προβλήματα και κατάφερε να βελτιώσει σε 1:26.6! Ο Raikkonen έκανε έναν καλό γύρο, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι περισσότερο από την δεύτερη θέση, με τον Vettel να είναι στην τρίτη θέση, μόλις 20 χιλιοστά μπροστά από τον Bottas.

Ο Verstappen έμεινε στην πέμπτη θέση, μπροστά από τους Hulkenberg, Perez, Ocon, Vandoorne και Grosjean.

Ο αυριανός αγώνας θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Τα hightlights

Ο γύρος του Hamilton

Αποτελέσματα

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...