Η Ε.Ε προτείνει την κατάργηση του συνόλου των δασμών προς τις ΗΠΑ

Σχετικά άρθρα

Καθώς ο Donald Trump κλιμακώνει τις απειλές προς τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιεί το οπλοστάσιό της για να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της στο διεθνές εμπόριο. Προσπαθεί αφενός να αποκλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, μέσω συμβιβαστικών προτάσεων, και αφετέρου να βρει εναλλακτικές λύσεις, αν δεν μπορεί να τον αποφύγει. Γι’ αυτό και συνάπτει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία.

Την ίδια στιγμή, όμως, και ενώ ο Trump απειλεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, η Ε.Ε. στέλνει αποστολή στην Ουάσιγκτον. Πρόθεσή της είναι να κατευνάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, να διαπραγματευθεί μαζί και να του προτείνει διάφορες εναλλακτικές. Στους κόλπους της, όμως, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την ενδεδειγμένη στρατηγική προς τις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε πρότεινε την κατάργηση όλων των δασμών που επιβάλει στην εισαγωγή των αμερικάνικών αυτοκινήτων, ενώ πρότεινε και μια διμερή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου περιορισμένου εύρους. 

Η απειλή του Trump να επιβάλει δασμούς 20% σε όσα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη αγγίζει τη Γερμανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η Γερμανία εξήγαγε πέρυσι 640.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με τον Trump, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας. Προσβλέπει σε διευθέτηση που θα αφήσει ανοικτή την πόρτα της Αμερικής στα αυτοκίνητα των BMW, Daimler και Volkswagen. Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank, προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης απειλείται από τον πόλεμο δασμών που έχει κηρύξει ο Trump κατά των εμπορικών εταίρων του. Την ίδια στιγμή, όμως, η Γαλλία, για την οποία δεν διακυβεύονται αντίστοιχα συμφέροντα, επιμένει ότι ο κ. Γιούνκερ πρέπει απλώς να παρουσιάσει εναλλακτικές στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά δεν πρέπει να σπεύσει να διαπραγματευθεί.

Στην προσπάθειά της να προσεγγίσει την Ουάσιγκτον, η Ε.Ε. δεν περιορίζεται να τείνει κλάδο ελαίας. Περίπου μία εβδομάδα πριν από την άφιξη του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, η Κομισιόν επέβαλε στην Google πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων, ποσό αντίστοιχο των 4,3 δισ. ευρώ, κρίνοντας για μία ακόμη φορά πως ο αμερικανικός κολοσσός είναι υπεύθυνος για υιοθέτηση μονοπωλιακών πρακτικών. Το πρόστιμο ήρθε μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου για «τρομερή αντεκδίκηση» αν η Ε.Ε. δεν αλλάξει την πολιτική της. Οπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση της Κομισιόν εξαγρίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο, που με ένα tweet κατηγόρησε την Ευρώπη ότι «εκμεταλλεύεται την Αμερική» και προειδοποίησε πως αυτό «δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ ακόμα». Εν ολίγοις, η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον στους τομείς του εμπορίου και της νομισματικής πολιτικής, υπενθύμισε σήμερα το στάτους του «συμμάχου» και όχι «του εχθρού» των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπουένος Άιρες.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θέλουν να έχουν το στάτους του συμμάχου, όχι του εχθρού, αλλά του συμμάχου», επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος αποκάλεσε την Παρασκευή τους Ευρωπαίους «εχθρούς» επικρίνοντας τη νομισματική τους πολιτική και αφού τους απείλησε με την επιβολή επιπλέον δασμών σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σίγουρα υπεύθυνη για τις κυριότερες εμπορικές ανισορροπίες. Το να μας στοχοθετούν είναι ασφαλώς ανάρμοστο» υπογράμμισε ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ευρώπη είναι θύμα παράπλευρων ζημιών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Προσπαθούσε να χτίσουμε γέφυρες» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί είχε τονίσει ότι «οι διαφορές θέσης όσον αφορά τις εντάσεις στο εμπόριο παραμένουν μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών»

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...