Μετά το Παρίσι, οι αρχές της Γαλλίας στη προσπάθειά τους να μειώσουν την ηχορύπανση που δημιουργούν οι εξατμίσεις οχημάτων, τοποθετούν και σε άλλες πόλεις, όπως η Νίκαια και η Λυών, συσκευές που μπορούν να εντοπίσουν θορυβώδη οχήματα και να “κόβουν” κλήσεις αυτόματα.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα ενεργοποιηθεί μόλις εγκριθεί το νέο σχέδιο νόμου που επιτρέπει τέτοιου είδους συστήματα. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα επιτρέψει τις τοπικές αρχές να πειραματιστούν με συστήματα για την καταγραφή και την επιβολή προστίμων στους αναβάτες μοτοσικλετιστών και στους οδηγούς αυτοκινήτων, που τα οχήματά τους υπερβαίνουν τα όρια θορύβου.

Η Γαλλία έχει ήδη νομοθεσία που περιορίζει τον θόρυβο των οχημάτων, αλλά είναι δύσκολο να επιβληθεί, καθώς βασίζεται στην αστυνομία που συλλαμβάνει τους παραβάτες μεμονωμένα.

Η νέα συσκευή, που αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς της Bruitparif, διαθέτει τέσσερα μικρόφωνα που μετρούν τα επίπεδα ντεσιμπέλ ανά κάθε δέκατο του δευτερολέπτου και μπορούν μέσω τριγωνισμού να εντοπίσουν από που παράγεται ήχος. Επίσης διαθέτει κάμερα 360 μοιρών και όταν εντοπίσει κάποιο όχημα που παράγει υψηλά επίπεδα θορύβου, τότε φωτογραφίζει την πινακίδα και εκδίδει αυτόματα την κλήση.

Μέχρι στιγμής, το σύστημα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και δεν έχουν εκδοθεί κλήσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια διετή περίοδο δοκιμής για να δοκιμάσει την τεχνολογία και να καθορίσει από ποια επίπεδα θορύβου και πάνω θα δίνει πρόστιμα. Αυτό σημαίνει πως οι παραβάτες θα ξεκινήσουν να δέχονται κλήσεις από το 2023.