Οι μικρότερες ομάδες της F1 θέλουν περισσότερα κοινά εξαρτήματα, για να μειωθεί το κόστος

Σχετικά άρθρα

Test 31/01-04/02/2015_2

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για την συγκεκριμένη ιδέα, της οποίας υπέρμαχος είναι και ο Αμερικανός Gene Haas. Με τις πρόσφατες συνεδριάσεις του F1 Strategy Group και της επιτροπής της Formula 1 να επιλέγεται -βολικά για τις μεγάλες ομάδες- να μην αγγίξουν το θέμα της ανακατανομής των εσόδων των ομάδων και να έχουν μπλοκάρει το περίφημο budget cap, οι SauberForce IndiaLotus πρότειναν τη δημιουργία ενός “πυρήνα μονοθεσίου”.

Σύμφωνα με την ιδέα αυτή, κύρια εξαρτήματα του μονοθεσίου (όπως το μονοκόκ) θα εξελίσσονται από κοινού και θα μοιράζονται μεταξύ των ομάδων. Αυτή η συγκέντρωση πόρων θα βοηθήσει στη δραστική μείωση του κόστους, εξασφαλίζοντας την παρουσία όλων των ομάδων στο grid. Από την άλλη, θα επιτρέπεται η μεμονωμένη εξέλιξη -και δεν θα περιορίζεται μόνο εκεί- των πτερύγων και του αμαξώματος, ώστε να προκύπτουν διαφορετικά στην εμφάνιση μονοθέσια.

Ο “πυρήνας μονοθεσίου” δεν έλαβε αρκετή υποστήριξη στις πρόσφατες συνεδριάσεις, όμως οι μικρότερες ομάδες δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να πιέζουν την FIA και τον Ecclestone προς αυτή την κατεύθυνση, αφού δεν υπάρχει καμία διάθεση από τους μεγάλους για να βρεθεί κάποια λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους βασικούς λόγους για την αντίθεση των μεγάλων ομάδων στην ιδέα, είναι το γεγονός πως οι κανονισμοί της F1 ήδη επιτρέπουν σε σημαντικό βαθμό την ανταλλαγή τεχνολογίας μεταξύ μονοθεσίων, κι έτσι κρίθηκε περιττή η περαιτέρω επέκταση.

Κλείνοντας με τα νέα των μικρών του grid, διάβασες χθες πως η Manor ανακοίνωσε και τον πρώτο επίσημο οδηγό της, με την Ferrari να της προμηθεύει κινητήρες περσινών προδιαγραφών, παρότι η Manor της χρωστάει πολλά εκατομμύρια. Σε μια παρόμοια κίνηση, κι η McLaren αποφάσισε να αναδιαρθρώσει το συμβόλαιό της με την ομάδα και να συνεχίσει ως τεχνολογικός συνεργάτης της. Οι δυο ομάδες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αφού η επιβίωση της Manor εξασφαλίζει την αποπληρωμή των χρεών της Marussia, σε μεγαλύτερο βέβαια χρονικό διάστημα.

[Photo Copyrights: Wri2/Sauber F1 Team]

ΠηγήAutosport

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...