Η Hertz στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Σχετικά άρθρα

Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη κατάθεση πτώχευσης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητες της, μηδενίζοντας σχεδόν τον κύκλο εργασιών της.

Η Hertz δεν έχει πραγματοποιήσει ορισμένες πληρωμές σχετικά με τη μίσθωση 500.000 οχημάτων του στόλους της και βρίσκεται σε συνομιλίες με τους δανειστές της προκειμένου να μειώσει τις υποχρεώσεις της σε ότι έχουν να κάνουν με τις πληρωμές δανείων. Παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις για μια συμφωνία ανοχής με τους πιστωτές της, μια συμφωνία που θα συμβάλει στην αποφυγή της χρεοκοπίας.

Η εταιρία ανακοίνωσε τη περασμένη Δευτέρα πως δεν πραγματοποίησε συγκεκριμένες πληρωμές που αφορούν 500.000 οχήματα, καθώς παραμένει σε συζητήσεις με τους δανειστές για να μειώσει τις πληρωμές.

Στη περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές δεν καρποφορήσουν μέχρι τις 4 Μαΐου και δεν γίνουν οι απαιτούμενες πληρωμές, τότε η Hertz μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, αναφέρει η εταιρία στην ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας πως ενώ η εταιρεία έχει λάβει δραστικά μέτρα για να περιορίσει τα κόστη, αντιμετωπίζει σοβαρά έξοδα συνέχισης της λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου και των μηνιαίων πληρωμών για τη μίσθωση του στόλου της.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρει:

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της αβεβαιότητας σχετικά με το πότε και με ποια ένταση θα υπάρξει ανάκαμψη, η Hertz λαμβάνει δραστικά μέτρα για να διατηρήσει την ρευστότητα, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την λειτουργία της.

Μειώνουμε τα έξοδα, μεταθέτουμε τα κεφαλαιακά έξοδα και προσαρμόζουμε τα επίπεδα του στόλου και του προσωπικού, με βάση τη σημαντική μείωση που υπάρχει στην ζήτηση για ταξίδια.

Η εταιρεία έχει δώσει ήδη ενημέρωση για την χρηματοδότηση των οχημάτων. Πιο σημαντικό, είναι πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους δανειστές και παραμένουμε σε συζητήσεις επίσης με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για υποστήριξη.

Η διευθύνων σύμβουλος της Hertz Kathryn Marinello λέει ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την αίτηση πτώχευσης. Πιέζει επίσης το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να βοηθήσει τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, που σύμφωνα με την Marinello, έχουν πληγεί το ίδιο με τις αεροπορικές εταιρίες λόγω της πανδημίας.

Η Hertz αναφέρει ότι έχει χρέος αξίας 17 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει 3,7 δισ. δολάρια εταιρικών ομολόγων και δανείων και 13,4 δισ. δολαρίων δανείων που σχετίζονται και υποστηρίζονται από τα οχήματα του στόλου της.

Πρόσφατα απέλυσε περίπου 10.000 υπαλλήλους της στη Βόρεια Αμερική, νούμερο που αντιστοιχεί στο 26% του εργατικού της δυναμικού, “σε μια προσπάθεια ευθυγράμμισης του προσωπικού και της ζήτησης για ταξίδια”.

Η μετοχή της εταιρίας έχει χάσει το 73% της αξίας της τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η Hertz χρειάζεται 10 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτεί την μίσθωση του στόλου των 500.000 αυτοκινήτων της, αλλά σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της, διαθέτει μόλις 1 δισ. δολάρια σε ρευστό για να αντεπεξέλθει στο χρέος, με το Bloomberg να αναφέρει ότι η Hertz έχει ήδη εξαντλήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που είχε τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτή η “τρύπα” στα οικονομικά της Hertz συνδέεται άμεσα με την κατακόρυφη πτώση της αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που έφτασε το 15% τον Απρίλιο, λόγω της μείωσης της ζήτησης που επέφερε η πανδημία.

Η Hertz μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει στην δημοσίευση ζημιών ώστε να μπορέσει να καλύψει την διαφορά μεταξύ της χρηματοδότησης και της πτωτικής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων, εκτός αν έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της για αναστολή πληρωμών.

Επί τους παρόντος αγκάθι στις συνομιλίες είναι ένα γκρουπ δανειστών που η Hertz του οφείλει 3,7 δισ. δολάρια και δεν έχει δώσει την δώσει την υποστήριξη του για μειωμένες πληρωμές μισθώσεων, μιας και θέλει να διασφαλίσει πως θα λάβει τα οφειλόμενα ακόμα και αν η εταιρία χρεοκοπήσει.

Αναλυτές αναφέρουν πως οι ερχόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ακόμη δυσκολότεροι για τις εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων όπως η Hertz και η Avis, αφού θα έρθουν αντιμέτωποι με μια τεράστια απώλεια στα έσοδα τους, με τον οίκο Moody’s να υποβαθμίζει, προ ημερών, τις δύο εταιρίες.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε πως προχώρησε στη κίνηση αυτή καθώς η Hertz και η Avis ενδέχεται να εξαντλήσουν την διαθέσιμη ρευστότητά τους λόγω της αδυναμίας να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα οχήματα που διαθέτουν, αλλά και λόγω των υποχρεώσεων επαναγοράς που έχουν συμφωνήσει με τις αυτοκινητοβιομηχανίες που εξοπλίζουν τους στόλους τους.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...