Lewis Hamilton. Η Formula 1 έχει τον δικό της “Sir”

Όταν ο ρούκι Lewis Hamilton έχανε από τον Kimi Raikkonen για έναν πόντο τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στη Formula 1 το 2007, το μυαλό του και η φαντασία του δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τους 7 τίτλους που θα κατακτούσε από το 2008 μέχρι το 2020 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του θρύλου Michael Schumacher, ενώ ήδη οι στοιχηματικές όπως η bet365 τον προσφέρουν ως 1o φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και το 2021. Ούτε φυσικά μπορούσε να φανταστεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ θα τον χρίσει “ιππότη” την Πρωτοχρονιά του 2021. Ο τελευταίος θρύλος της Formula 1 ονομάζεται πλέον “Sir Lewis Hamilton”.

Στα πρώτα χρόνια είχε την κλασική συμπεριφορά ενός νέου μετεφηβικής ηλικίας που τη μια υποστήριζε ότι είναι ταγμένος στη γυμναστική, μακριά από τσιγάρα και αλκοόλ, προσηλωμένος σε έναν συγκεκριμένο στόχο και την άλλη έπρεπε να εξηγήσει στην αστυνομία που τον είχε συλλάβει τους λόγους που έτρεχε με το αυτοκίνητό του με 190 χιλιόμετρα την ώρα σε έναν δρόμο που το ανώτατο όριο ήταν τα 80 χιλιόμετρα.

Ο 36χρονος σήμερα Hamilton (μπαίνει στα 37 στις 7 Ιανουαρίου) είναι σίγουρα ώριμος και αρκετά πιο συγκρατημένος σε σύγκριση με το παρελθόν. Στο μυαλό του πλέον υπάρχει και η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα αποσυρθεί, οπότε ο θρόνος με τους 8 τίτλους είναι μπροστά του και δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες για να τον διεκδικήσει. Η ανανέωση της συνεργασίας του με τη Mercedes μοιάζει να είναι τυπική διαδικασία μέχρι να ξαναμπεί στο μονοθέσιό του για να απολαύσει τους αγώνες της νέας περιόδου.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο επειδή κατέκτησε 7 φορές τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Στην περίπτωσή του ισχύει ξεκάθαρα το “κάθε πέρσι και καλύτερα”, αν κρίνουμε από όσα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, επηρεασμένος και από την περιπέτεια που είχε όταν προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

Νομίζω ότι φέτος, για μένα προσωπικά, θα έλεγα ότι ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, αν όχι η πιο δύσκολη χρονιά γιατί, ξέρετε, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει την απομόνωση λόγω της πανδημία. Δεν ήμασταν κοντά στους ανθρώπους μας,

υποστήριξε μετά τον τελευταίο αγώνα στο Άμπου Ντάμπι, σε μια σεζόν όπου χρειάστηκε να τερματίσει πρώτος ακόμη όταν έμεινε με τρία λάστιχα στον GP του Silverstone στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Για την ακρίβεια, χρειάστηκε να κάνει το 80% της πίστας με ένα ελαστικό λιγότερο προκειμένου να συναντήσει πρώτος την καρό σημαία. Γι’ αυτό και οι πανηγυρισμοί του ίδιου και της ομάδας του ήταν έξαλλοι στο φινάλε. Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι η ευθεία τερματισμού θα πάρει το όνομά του. Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι συμπατριώτες του για να τον τιμήσουν μετά από 7 νίκες στο βρετανικό GP.

Τα υπόλοιπα νούμερα που λένε την αλήθεια

Το 2008 ο Hamilton έγινε ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε ηλικία 23 ετών και 300 ημερών. Ο μόνος που το έπραξε νωρίτερα από τον Βρετανό πιλότο ήταν ο Γερμανός Sebastian Vettel το 2010 σε ηλικία 23 χρόνων και 134 ημερών.

Δεν είναι όμως το μοναδικό κατόρθωμα που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την καριέρα του. Είναι πολλά τα νούμερα που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πέρα από τα 7 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μετράει 95 νίκες (91 έχει ο δεύτερος στη σχετική κατάταξη, Michael Schumacher), 165 βάθρα, 98 pole positions, 53 ταχύτερους γύρους, 3.778 πόντους και 266 συμμετοχές σε GP επί 14 συνεχόμενα χρόνια.

Το όνομά του, εφόσον κατακτήσει ακόμη ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα μπει πάνω από θρύλους της Formula 1. Εκτός του Schumacher που έχει 7, είναι ο Αργεντινός Juan Manuel Fangio με 5 τίτλους, ο Alain Prost και ο Sebastian Vettel που έχουν από 4, αλλά και οι Ayrton Senna, Niki Lauda, Jackie Stewart, Nelson Piquet, Jack Brabham που κέρδισαν από 3.

Οι δηλώσεις που έκανε μετά την κατάκτηση του τελευταίου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ήταν βουτηγμένες στη συγκίνηση και την απόλυτη ευτυχία.

Για όλα τα παιδιά εκεί έξω που ονειρεύονται το αδύνατο. Να πιστέψουν στα όνειρά τους,

είπε και ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει πως παρακολουθώντας ως παιδί τον Michael Schumacher ήθελε απλώς να του μοιάσει. Ωστόσο, όπως έχει πει κάμποσες φορές στο παρελθόν, αν δεν υπήρχε η Formula 1 να τον βοηθήσει και να τον περιβάλλει με αγάπη από τα πρώτα βήματα της καριέρας του, τώρα θα ήταν ποδοσφαιριστής ή παίκτης του κρίκετ. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από την παρουσία του.

Ο Sir Lewis Hamilton είναι μόνιμος κάτοικος στο πριγκιπάτο του Μονακό, αλλά ανήκει στους 5.000 Βρετανούς που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους στο κράτος. Η προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 250 εκατομμύρια λίρες.