Ρουλεμάν τροχού και πλήμνη: Γιατί είναι σημαντικά;

Σε έναν τροχό, υπάρχουν πολλά πολύ σημαντικά εξαρτήματα, όπως ρουλεμάν τροχών και πλήμνες. Αυτό το άρθρο θα σου δώσει μερικά στοιχεία σχετικά με τα ρουλεμάν τροχών και τις πλήμνες που πρέπει να γνωρίζεις. Μόλις κατανοήσεις αυτά τα δύο στοιχεία, δεν θα δυσκολευτείς να καταλάβεις τη λειτουργία του τροχού στο σύνολό του.

Τα ρουλεμάν των τροχών είναι εξαρτήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια ενός οχήματος και εγγυώνται την περιστροφή των τροχών με σχεδόν καθόλου τριβή. Επιπλέον, αυτά τα ρουλεμάν υπόκεινται σε υψηλά φορτία κάθε φορά που οδηγούνται, καθώς όχι μόνο παρέχουν κίνηση, αλλά πρέπει επίσης να απορροφούν το συνδυασμό των δυνάμεων της μάζας του οχήματος, της επιτάχυνσης και των κρούσεων που συμβαίνουν. Για το λόγο αυτό παθαίνουν τακτικές ζημιές και πρέπει να αντικαθίστανται ανάλογα.

Το ρουλεμάν τροχού, σημαντικό για κάθε όχημα

Καθώς τα ρουλεμάν τροχών πρέπει να απορροφούν και να εξισορροπούν τεράστια ποσότητα δύναμης, η σημασία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή οδήγηση. Ένα ελάττωμα του ρουλεμάν μπορεί να βλάψει αμέσως την οδική ασφάλεια του οχήματος και θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό. Επομένως, εάν παρατηρήσεις ότι ένα ρουλεμάν είναι ελαττωματικό, θα πρέπει να προγραμματίσεις την επισκευή του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να βρεις γρήγορα τα κατάλληλα ανταλλακτικά και να τα τοποθετήσεις. Επίσης, το κόστος συνέχισης του ταξιδιού μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο καθώς επηρεάζονται άλλα μέρη του οχήματος.

Πώς να αναγνωρίσεις αν ένα ρουλεμάν τροχού έχει ζημιά

Η ζημιά στο ρουλεμάν του τροχού μπορεί να εντοπιστεί εύκολα. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να παρατηρηθούν κατά την οδήγηση. Υπάρχει επίσης ένα άλλο σημάδι. Καθώς ένα ελαττωματικό ρουλεμάν τροχού αυξάνει σημαντικά την αντίσταση του ελαστικού, η κατανάλωση καυσίμου του οχήματος θα αυξηθεί επίσης πάρα πολύ. Έτσι, εάν δεν αναγνωρίσεις τα άλλα σημάδια, μια αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή σου και να σε ενθαρρύνει να ελέγξεις τα ρουλεμάν των τροχών.

Τα πιο σημαντικά σημάδια που υποδεικνύουν ένα ελαττωματικό ρουλεμάν τροχού είναι τα εξής:

 1. Στις στροφές, θα ακούσεις ένα βουητό ανάλογα με τη γωνία διεύθυνσης της στροφής.
 2. Εντός συγκεκριμένων ορίων ταχύτητας, το ρουλεμάν του τροχού βουίζει.
 3. Κατά τη μετακίνηση του ελαστικού, γίνεται αισθητός ένας μικρός τζόγος.
 4. Ο επηρεασμένος τροχός στρίβει με μεγαλύτερη αντίσταση και τρίβεται.
 5. Όταν σηκώσεις το όχημα, θα διαπιστώσεις πως ο τροχός με ελαττωματικό ρουλεμάν είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει και παράγει θόρυβο.
 6. Μπορείς να προσδιορίσεις το διάκενο των ρουλεμάν των τροχών όταν το αυτοκίνητο είναι στον αέρα.

Εν τω μεταξύ, τι είναι η πλήμνη ;

Στο πλαίσιο ενός αυτοκινήτου, η πλήμνη είναι ένα σημαντικό μέρος του πλαισίου. Η πλήμνη λειτουργεί ως φορέας βάρους και παρέχει σύνδεση μεταξύ των τροχών, της ανάρτησης και των φρένων. Αυτό το εξάρτημα είναι στην πραγματικότητα ένα συγκρότημα που συνδέει τα ρουλεμάν με την ανάρτηση για ελεύθερη περιστροφή του τροχού. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται σε ρουλεμάν που επιτρέπουν στους τροχούς και τους δίσκους των φρένων να περιστρέφονται. Αυτά τα ρουλεμάν είναι ο λόγος για τον οποίο οι τροχοί μπορούν να γυρίσουν. Η πλήμνη μπορεί να τροποποιηθεί και μπορεί να ενσωματωθεί με ταμπούρα ή δισκόφρενα. Σήμερα, οι πλήμνες μπορούν να περιλαμβάνουν αισθητήρες ABS, συνδετήρες και χτένες τροχών. Μια τροποποίηση είναι να γίνει η πλήμνη ξεχωριστή από το ρουλεμάν.

Πώς λειτουργούν οι πλήμνες;

Ανεξάρτητα από τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου, κάθε τροχός “βρίσκεται στο κέντρο”. Αυτό επιτρέπει στους τροχούς και τους δίσκους των φρένων να περιστρέφονται και στην περίπτωση των κινητήριων τροχών, η πλήμνη είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση της ροπής μέσω του άξονα. Γεγονός είναι ότι οι πλήμνες αντέχουν βαριά φορτία, γι’ αυτό και το περίβλημα της πλήμνης είναι κατασκευασμένο από “κενό” χυτό που είναι γνωστό για την υψηλή αντοχή του. Οι διαστάσεις της πλήμνης και τα επίπεδα αντοχής σχεδιάζονται με βάση το βάρος του αυτοκινήτου, το μέγεθος του τροχού και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ταχύτητας.

Μερικές αιτίες αποτυχίας των πλημνών

Οι πλήμνες μπορεί να φθαρούν για τους ακόλουθους λόγους:

 • Φυσική φθορά
 • Αναντιστοιχία στην εγκατάσταση τροχών. Το μέγεθος του τροχού που είναι πολύ μεγάλο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα
 • Κακό υλικό κατασκευής
 • Τα αυτοκίνητα συχνά κινούνται σε κακές οδικές συνθήκες
 • Το παξιμάδι είναι σφιγμένο πολύ αδύναμα ή πολύ σφιχτά

Σημάδια βλάβης στη πλήμνη φαίνονται από:

 • Αυξημένος θόρυβος
 • Τα αυτοκίνητα ξαφνικά βγαίνουν εκτός πορείας
 • Σημαντικά βελτιωμένη δόνηση

Πηγές:

Πληροφορίες για την πλήμνη τροχού από antallaktikaexpert.gr

Πληροφορίες που φέρουν από infoservice.com.gr

Trends

Autoblog.gr