GP Ουγγαρίας 2014: Θριαμβευτής ο Ricciardo στον πιο ανατρεπτικό αγώνα τής σεζόν!

Σχετικά άρθρα

F1 Grand Prix of Hungary

Το πιο συναρπαστικό και ανατρεπτικό Grand Prix μάς χάρισε η Ουγγαρία, με τον Daniel Ricciardo να είναι ο μεγάλος νικητής, για δεύτερη φορά φέτος. Μαζί του στο βάθρο οι Fernando Alonso και Lewis Hamilton, οι οποίοι επωφελήθηκαν τις δύο εμφανίσεις του Αυτοκινήτου Ασφαλείας στην πίστα και κέρδισαν αρκετές θέσεις, ιδιαίτερα ο Hamilton που ξεκίνησε από το pit lane.

Ο Αυστραλός, έχοντας διαφορετική στρατηγική, προσπέρασε τους δύο Πρωταθλητές στο τέλος τού αγώνα, ενώ ακολούθησαν οι Rosberg, Massa, Raikkonen, Vettel, Bottas, Vergne και Button, που ολοκληρώνει τη 10άδα. Ας δούμε, όμως, πώς κύλισε ο εκπληκτικός αυτός αγώνας:

Οι καιρικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και η πίστα ήταν βρεγμένη πριν από το ξεκίνημα του αγώνα, ωστόσο η βροχή είχε σταματήσει, με τους οδηγούς να μη γνωρίζουν με βεβαιότητα αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ενδιάμεσα ή τα βρόχινα ελαστικά, καθώς η πίστα ήταν βρεγμένη σε κάποια σημαία και αρκετά πιο στεγνή σε άλλα.

_J5R9627 (Custom)

Η πρώτη 10άδα στο grid ήταν: Rosberg, Vettel, Bottas, Ricciardo, Alonso, Massa, Button, Vergne, Hulkenberg και Kvyat. Οι Hamilton και Magnussen ξεκινούσαν από το pit lane, λόγω αλλαγής στο σασί των μονοθεσίων τους. Όσο πλησιάζαμε προς τον γύρο σχηματισμού, το νερό της πίστας εξατμιζόταν, αφού δεν υπήρχε βροχή, και όλοι οι οδηγοί επέλεξαν τελικά τα ενδιάμεσα ελαστικά για το ξεκίνημα του αγώνα, με τη θερμοκρασία αέρα στους 21°C και οδοστρώματος στους 28°C.

Ο Kvayt δεν ξεκίνησε ποτέ για τον γύρο σχηματισμού, λόγω προβλήματος στον κινητήρα και ο Ρώσος μετακινήθηκε στο pit lane για να ξεκινήσει τον αγώνα, μαζί με τους Magnussen και Hamilton, οι οποίοι φορούσαν φυσικά την ενδιάμεσα ελαστικά, δίχως να θέλουν να ρισκάρουν κάτι.

F1 Grand Prix of Hungary

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Rosberg κρατήθηκε πρώτος, όμως ο Vettel έχασε τη θέση του από τον Bottas. Ο Γερμανός είδε και τον Alonso να τον περνά, ωστόσο ο Πρωταθλητής βρέθηκε και πάλι στην τρίτη θέση μετά από μερικές στροφές. Μετά από τον πρώτο γύρο, η 10άδα ήταν: Rosberg, Bottas, Vettel, Alonso, Button, Ricciardo, Hulkenberg, Massa, Vergne και Perez. Ο Raikkonen ανέβηκε 13ος, ενώ λίγο πριν, ο Hamilton βγήκε εκτός πίστας χωρίς να τραυματίσει την W05.

Ο Rosberg ξεκίνησε ν’ ανοίγει με πολύ γρήγορο ρυθμό τη διαφορά. Ο Vettel πίεζε τον Bottas για τη δεύτερη θέση, όπως και ο Ricciardo τον Button για την 5η. Το DRS άνοιξε τον 4ο γύρο και οι οδηγοί ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν άμεσα, με μπροστάρη τον Vettel, που συνέχιζε να πιέζει τον Bottas. Ο Hamilton είχε ανέβει στην 16η θέση στον 5ο γύρο, τη στιγμή που ο team-mate του είχε ανοίξει τη διαφορά στα 7.7 δευτερόλεπτα από τον Bottas.

_L4R9389 (Custom)

Η πίστα συνέχιζε να στεγνώνει, αλλά οι οδηγοί συνέχιζαν να βγαίνουν προσωρινά εκτός πίστα, με τον Rosberg αυτή τη φορά, στον 7ο γύρο. Όπως ο Vettel, έχει και ο Ricciardo δεν μπορούσε να προσπεράσει τον οδηγό που είχε μπροστά του, τον Button, προβλήματα που δεν αντιμετώπιζε ο Hamilton, καθώς, στον 8ο γύρο, πέρασε τον Raikkonen για την 13η θέση.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ericsson διέλυσε την Caterham στη στροφή 3, το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έκανε αμέσως την εμφάνισή του και όλοι οι οδηγοί μπήκαν για να βάλουν τα slicks ελαστικά, συγκεκριμένα τη μαλακή γόμα, εκτός από τον Button, που έβαλε ξανά τα ενδιάμεσα ελαστικά, ενώ ο Magnussen δεν είχε μπει στα pits. Οι Rosberg, Bottas, Vettel και Alonso δεν πρόλαβαν να μπουν αμέσως στα pits και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν θέσεις.

F1 Grand Prix of Hungary

Κι ενώ το Αυτοκίνητο Ασφαλείας ετοιμαζόταν να μπει στα pits, ο Grosjean βγήκε εκτός στη στροφή 3, χτυπώντας άσχημα στα προστατευτικά ελαστικά, κάτι που σήμαινε ότι το Αυτοκίνητο Ασφαλείας θα παράμενε στην πίστα. Ο Rosberg είχε πρόβλημα με τα πίσω φρένα, τα οποία κάπνιζαν από υπερθέρμανση, με την κατάταξη να είναι πριν από την επανεκκίνηση του αγώνα: (1)Ricciardo, (2)Button, (3)Massa, (4)Rosberg, (5)Magnussen, (6)Vergne, (7)Vettel, (8)Alonso, (9)Hulkenberg, (10)Perez, (11)Bottas, (12)Gutierrez, (13)Hamilton, (14)Raikkonen, (15)Bianchi, (16)Sutil, (18)Kvyat, (18)Maldonado, (19)Kobayashi και (20)Chilton.

Μόλις το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε από την πίστα, στον 14ο γύρο, ο Button πέρασε τον Ricciardo, ο Magnussen τον Rosberg, ενώ ο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Hamilton, ο οποίος είχε ανέβει στην 9η θέση, πίσω από τους Alonso και Vettel. Ο Rosberg έχανε χρόνο και θέσεις από τους Vergne και Alonso, ενώ πίσω του οι Vettel και Hamilton πίεζαν όσο μπορούσαν για να περάσουν τον Γερμανό.

F1 Grand Prix of Hungary

Button και Magnussen μπήκαν στα pits για να βάλουν τη μαλακή γόμα στον 15ο γύρο, την ώρα που ο Rosberg είχε βρει ξανά ρυθμό και παρέμενε στην 5η θέση, πίσω από τον Vergne. Εγκατάλειψη για τον Hulkenberg, μετά από λάθος και επαφή με τον Perez, ο οποίος συνέχιζε. Επαφή υπήρξε στον 18ο γύρο μεταξύ Maldonado και Bianchi, οι οποίοι μπήκαν αμέσως μετά στα pits.

Ο Alonso έγραφε τον έναν ταχύτερο γύρο μετά τον άλλον , πλησιάζοντας τον δεύτερο Massa στα 9 δέκατα, στον 19ο γύρο. Ο Hamilton συνέχιζε να μην μπορεί να περάσει τον Vettel, ενώ η ενεργοποίηση του DRS δε βοηθούσε τον Βρετανό, καθώς και ο Vettel άνοιγε το flap τής πίσω αεροτομής, αφού ήταν κοντά στον Rosberg.

F1 Grand Prix of Hungary

Στον 20ο γύρο, ο Ricciardo είχε φτάσει τη διαφορά στα 5.5 δευτερόλεπτα από τον Massa, ο οποίος κρατούσε τη διαφορά του από τον Alonso στο 1 περίπου δευτερόλεπτο. Ο Rosberg με τη σειρά του πίεζε τον Vergne για την 4η θέση, ο οποίος καθυστερούσε τα μεγάλα ονόματα πίσω του.

Στον 23ο γύρο, ακόμα ένα σφοδρό ατύχημα, αυτή τη φορά ο Sergio Perez, που κοπάνησε στο pit wall, καθώς βγήκε πολύ άσχημα από την τελευταία στροφή. Ο Μεξικανός δεν έπαθε το παραμικρό, το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έκανε και πάλι την εμφάνισή του και φυσικά το pit lane απέκτησε και πάλι ζωή, από τους Ricciardo, Massa και Bottas. Ο Αυστραλός επέλεξε και πάλι τη μαλακή γόμα, εν αντιθέσει με τους Massa και Bottas, οι οποίοι άλλαξαν στρατηγική, βάζοντας τη μέση, προφανώς με την ιδέα να μην πραγματοποιήσουν άλλο pit stop.

GP UNGHERIA F1/2014

Ο Alonso βρισκόταν πλέον στην 1η θέση, με τους Vergne, Rosberg, Vettel, Hamilton, Ricciardo, Massa, Gutierrez, Raikkonen και Sutil ν’ ακολουθούν για τη βαθμολογούμενη 10άδα. Στον 26ο γύρο είχαμε και πάλι αγώνα, ωστόσο καμία αλλαγή στην κατάταξη δεν είχαμε αρχικά. Ο Alonso άνοιξε αμέσως τη διαφορά από τον Vergne, ο οποίος έπαιζε άμυνα απέναντι στον Vergne. Ο Hamilton και πάλι δεν μπορούσε να προσπεράσει τον Vettel, τη στιγμή που ο Ricciardo είχε παραπλήσιο ρυθμό με τον Βρετανό.

Στον 30ο γύρο, ο Button ανέβηκε στην 10η θέση, αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον ήταν στο “τρενάκι” Vergne, Rosberg, Vettel, Hamilton και Ricciardo. Ο Kvyat μπήκε στα pits, ενώ λίγο αργότερα το ίδιο έκανε και ο Rosberg, 3 γύρους μετά. Αυτό που έγινε με τον Perez, συνέβη και τον Vettel, χάνοντας το πίσω μέρος στην τελευταία στροφή, έχοντας μικρή επαφή με το pit wall. Η RB10 δεν τραυματίστηκε σοβαρά (χτύπησε ελαφρώς με τον πίσω δεξί τροχό στον τοίχο), αλλά ο Πρωταθλητής μπήκε στα pits, πέφτοντας στην 13η θέση.

693293817-4536172772014 (Custom)

Ο Hamilton απαλλάχτηκε από το εμπόδιο του Vettel και πέρασε αμέσως μετά τον Vergne για τη δεύτερη θέση. Ο οδηγός τής Mercedes είχε διαφορά 6.6 δευτερόλεπτα από τον πρωτοπόρο Alonso στον 34ο γύρο, ξεκινώντας αμέσως να μειώνει τη διαφορά, έχοντας ελεύθερο δρόμο μπροστά του. Ο Rosberg είχε πέσει στην 10η θέση από το pit stop και πίεζε τον Bottas για την 9η, που είχε βάλει νωρίτερα τη μέση γόμα, τον οποίο προσπέρασε τελικά στον 38ο γύρο.

Στο σημείο εκείνο, ο Alonso μπήκε στα pits για να βάλει η μαλακή γόμα για τους υπόλοιπους 31 γύρους. Ο Hamilton μπήκε στον επόμενο γύρο, επιλέγοντας τη μέση γόμα, σε μια διαφορετική στρατηγική από τους Alonso και Rosberg. Ο οδηγός τής Mercedes βρέθηκε και πάλι πίσω από τον Alonso, στην 5η θέση. Ο Raikkonen έκανε τη δική του αλλαγή στον 42ο γύρο από την τρίτη θέση, βγαίνοντας πίσω από τον Maldonado, στην 8η θέση, έχοντας πίσω του τον Vettel, ο οποίος προσπάθησε να τον περάσει, δίχως αποτέλεσμα αρχικά.

693293817-337172772014 (Custom)

Οι δύο Mercedes ήταν τα δύο ταχύτερα μονοθέσια στην πίστα, με τον Hamilton να πλησιάζει τον Alonso για την τρίτη θέση. Ο Massa έβαλε ξανά τη μέση γόμα στον 46ο γύρο, θέλοντας να φτάσει με αυτή μέχρι το τέλος τού αγώνα. Ο Βραζιλιάνος έπεσε στην 6η θέση, πίσω από τον Bottas. Η Mercedes είπε στον Hamilton ότι ο Rosberg θα έμπαινε και πάλι στα pits για να αλλάξει ελαστικά, εννοώντας ότι δε θα πρέπει να τον κρατήσει πίσω του.

Στον 50ο γύρο, ο ρυθμός των Ricciardo, Alonso, Hamilton και Rosberg ήταν παραπλήσιος, ενώ ο Rosberg ζήτησε από τη Mercedes να πει στον Hamilton να τον αφήσει να περάσει. Ο Hamilton νωρίτερα είχε πει πως μάλλον και ο ίδιος θα έμπαινε ξανά στα pits, έτσι δεν άφηνε τον team-mate του να βρεθεί μπροστά του. Ο Rosberg έλεγε ξανά στη Mercedes γιατί ο Hamilton δεν κάνει στην άκρη, ενώ πιο πίσω υπήρχε μάχη μεταξύ των Massa και Raikkonen για την 6η θέση, με τον Raikkonen να μην μπορεί να περάσει.

_J5R0107 (Custom)

Ο Ricciardo μπήκε για τελευταία φορά στα pits στον 54ο γύρο, βάζοντας φυσικά τη μαλακή γόμα, έτσι ο Alonso βρέθηκε και πάλι στην πρωτοπορία, έχοντας πίσω του τις δύο Mercedes, στα 2.8 δευτερόλεπτα, τα οποία έγιναν 3.8 στον 55ο γύρο. Έναν γύρο μετά, ο Rosberg μπήκε για αλλαγή, βάζοντας τη μαλακή γόμα για τους τελευταίους 14 γύρους, πέφτοντας στην 7η θέση, πίσω από τους Bottas, Massa και Raikkonen.

Στον 58ο γύρο, ο Ricciardo ήταν με διαφορά ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα, μειώνοντας ταχύτατα τη διαφορά από τον Hamilton. Ο Alonso χάνει τον ίδιο χρόνο από τον Hamilton, ενώ πιο πίσω η μάχη μεταξύ των Massa, Raikkonen και Rosberg ήταν δυνατή, με τον Rosberg να περνά τον Raikkonen στον 60ο γύρο. Ο Bottas μπήκε στα pits και ο Rosberg πίεζε όσο μπορούσε τον Massa και τον πέρασε στον 61ο γύρο, αλλά ο Ricciardo ήταν πάνω από 20 δευτερόλεπτα μακριά.

F1 Grand Prix of Hungary

Οι Hamilton και Ricciardo άνοιγαν την πίσω πτέρυγα από τον 62ο γύρο, ενώ είχε αρχίσει να σχηματίζεται “τρενάκι” μεταξύ των Alonso, Hamilton και Ricciardo. Ο Alonso έχοντας φθαρμένη μαλακή γόμα προσπαθούσε να κρατηθεί μπροστά από τον Hamilton, χάνοντας τη στροφή 7, αλλά μπήκε αμέσως ξανά στην πίστα, κερδίζοντας λίγο χρόνο, αλλά αυτό δεν είχε κανένα νόημα, μιας και ο Hamilton τον έφτασε αμέσως.

Με μόλις 6 γύρους ν’ απομένουν για την καρώ σημαία, ο Ricciardo έχοντας πολύ πιο φρέσκια μαλακή γόμα, βρέθηκε δίπλα-δίπλα από τον Hamilton, αλλά ο Βρετανός δεν έχασε τη θέση του. Ο Rosberg μείωνε τη διαφορά με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, αλλά αυτός που συγκέντρωσε τα βλέμματα πάνω του ήταν ο Ricciardo, προσπερνώντας τον Hamilton στον 67ο γύρο.

693293817-1837172772014 (Custom)

Ο οδηγός τής Red Bull προσπέρασε και τον Alonso στην πρώτη στροφή τού 68ο γύρο, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση. Ο Hamilton θέλησε να κάνει το ίδιο, αλλά δεν το έκανε, με αποτέλεσμα ο Rosberg να φτάσει τους δύο Πρωταθλητές. Στον τελευταίο γύρο, ο Hamilton γύρισε την επίθεση σε άμυνα έναντι του Rosberg, ωστόσο κανένας δεν κέρδισε θέση και ο Ricciardo ήταν ο μεγάλος νικητής, με τους Alonso και Hamilton μαζί του για τις σαμπάνιες.

F1 Grand Prix of Hungary

Όσον αφορά τη βαθμολογία των οδηγών, ο Rosberg έφτασε τους 202 βαθμούς, έχοντας πίσω του τον Hamilton, στους 191. Ο Ricciardo βρίσκεται στην τρίτη θέση με 131 βαθμούς, 16 περισσότερους από τον Alonso που έχει 115. Στην 5η θέση, ο Bottas, με 95 βαθμούς είδε τη διαφορά του από τον Alonso ν’ αυξάνεται στους 20 βαθμούς.

Στους κατασκευαστές, η Mercedes βρίσκεται 7 βαθμούς μακριά από τους 400, με τη Red Bull να είναι δεύτερη, έχοντας 219 βαθμούς. Η Ferrari πέρασε και πάλι στην 3η θέση, με 142 βαθμούς, 7 περισσότερους από τη Williams.

Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για τις 22-24 Αυγούστου, στο Spa τού Βελγίου. Ακολουθούν τ’ αποτελέσματα από τον 11ο αγώνα τής χρονιά και οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών.

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Κατάταξη Αγώνα[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση No Οδηγός Ομάδα Γύροι Διαφορά Grid Pts
1 3 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 70 Νικητής 4 25
2 14 Fernando Alonso Ferrari 70 +5.2 secs 5 18
3 44 Lewis Hamilton Mercedes 70 +5.8 secs 22 15
4 6 Nico Rosberg Mercedes 70 +6.3 secs 1 12
5 19 Felipe Massa Williams-Mercedes 70 +29.8 secs 6 10
6 7 Kimi Räikkönen Ferrari 70 +31.4 secs 16 8
7 1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 70 +40.9 secs 2 6
8 77 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 70 +41.3 secs 3 4
9 25 Jean-Eric Vergne STR-Renault 70 +58.5 secs 8 2
10 22 Jenson Button McLaren-Mercedes 70 +67.2 secs 7 1
11 99 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 70 +68.1 secs 11
12 20 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 70 +78.4 secs 21
13 13 Pastor Maldonado Lotus-Renault 70 +84.0 secs 20
14 26 Daniil Kvyat STR-Renault 69 +1 Lap 10
15 17 Jules Bianchi Marussia-Ferrari 69 +1 Lap 15
16 4 Max Chilton Marussia-Ferrari 69 +1 Lap 18
Ret 21 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari +38 Γύροι 13
Ret 10 Kamui Kobayashi Caterham-Renault +46 Γύροι 17
Ret 11 Sergio Perez Force India-Mercedes +48 Γύροι 12
Ret 27 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +56 Γύροι 9
Ret 8 Romain Grosjean Lotus-Renault +60 Γύροι 14
Ret 9 Marcus Ericsson Caterham-Renault +63 Γύροι 19

[/tab] [tab]

Θέση Οδηγός Εθνικότητα Ομάδα Βαθμοί
1 Nico Rosberg German Mercedes 202
2 Lewis Hamilton British Mercedes 191
3 Daniel Ricciardo Australian Red Bull Racing-Renault 131
4 Fernando Alonso Spanish Ferrari 115
5 Valtteri Bottas Finnish Williams-Mercedes 95
6 Sebastian Vettel German Red Bull Racing-Renault 88
7 Nico Hulkenberg German Force India-Mercedes 69
8 Jenson Button British McLaren-Mercedes 60
9 Felipe Massa Brazilian Williams-Mercedes 40
10 Kevin Magnussen Danish McLaren-Mercedes 37
11 Sergio Perez Mexican Force India-Mercedes 29
12 Kimi Räikkönen Finnish Ferrari 27
13 Jean-Eric Vergne French STR-Renault 11
14 Romain Grosjean French Lotus-Renault 8
15 Daniil Kvyat Russian STR-Renault 6
16 Jules Bianchi French Marussia-Ferrari 2
17 Adrian Sutil German Sauber-Ferrari 0
18 Marcus Ericsson Swedish Caterham-Renault 0
19 Pastor Maldonado Venezuelan Lotus-Renault 0
20 Esteban Gutierrez Mexican Sauber-Ferrari 0
21 Max Chilton British Marussia-Ferrari 0
22 Kamui Kobayashi Japanese Caterham-Renault 0

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Mercedes 393
2 Red Bull Racing-Renault 219
3 Ferrari 142
4 Williams-Mercedes 135
5 Force India-Mercedes 98
6 McLaren-Mercedes 97
7 STR-Renault 17
8 Lotus-Renault 8
9 Marussia-Ferrari 2
10 Sauber-Ferrari 0
11 Caterham-Renault 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...