Είναι δίκαιη η ανταλλαγή θέσεων Kvyat-Verstappen;

Σχετικά άρθρα

Kvyat-Verstappen

Πριν λίγες ώρες, η ομάδα της Red Bull Racing ανακοίνωσε την αλλαγή θέσεων, μεταξύ των Danil Kvyat και Max Verstappen, με τον πρώτο θεωρητικά να υποβιβάζεται και να οδηγεί για το υπόλοιπο της σεζόν για την Toro Rosso, και τον δεύτερο να παίρνει τη θέση του Ρώσου, στη “μεγάλη” Red Bull.

Η αλλαγή των δύο γίνεται για πολλούς και διαφόρους λόγους, και μόνο το αποτέλεσμα θα δείξει αν είναι σωστή, καθώς έχω αρκετά χρόνια να δω ομάδα που πρωταγωνιστεί, να αλλάζει οδηγό, λόγω απόδοσης και χωρίς κάποιο τραυματισμό στα μέσα της χρονιάς.

Max Verstappen

Πριν λίγες μέρες μέσα από το άρθρο για τη σύγκρουση μεταξύ Danil Kvyat και Sebastian Vettel, είχα ουσιαστικά πει ότι η συμπεριφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ρώσου οδηγού, ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη, εν αντιθέσει με την κίνησή του στην πίστα της Κίνας.

Δες όμως για αρχή το ιστορικό του Kvyat στην F1 με αριθμούς, μέχρι και το τελευταίο GP.

 Χρονιά  Ομάδα  Αγώνες Podium Βαθμοί Θέση
2013 Scuderia Toro Rosso/Test driver 0 0 0 0
2014 Scuderia Toro Rosso 19 0 8 15
2015 Infiniti Red Bull Racing 19 1 95 7
2016 Red Bull Racing 4 1 21 8
Σύνολο 42 2 124

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο Ρώσος οδηγός επωφελήθηκε της αποχώρησης του Sebastian Vettel από τη Red Bull για τη Ferrari το 2015, και χωρίς να κάνει κάτι το εξαιρετικό, πήρε την ”προαγωγή” από τη μικρή Toro Rosso στη ”μαμά” Red Bull. Ο Kvyat ήταν, επίσης, τυχερός, διότι το 2015 δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι πιλότοι, υψηλού επιπέδου, για τη θέση του Γερμανού τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή στην Αυστριακή ομάδα, η οποία από ότι φαίνεται έδειξε εμπιστοσύνη για ακόμα μία φορά στο πρόγραμμα των νέων οδηγών που έχει.

Με τον κινητήρα της RB11 να κάνει εμφανή τα προβλήματα ισχύος του, βλέποντας τον παραπάνω πίνακα και συγκεκριμένα το σύνολο βαθμών του 2015, αυτοί ήταν περισσότεροι από τον ομόσταυλό του Daniel Ricciardo, ο οποίος τερμάτισε το κακό 2015 για την Red Bull, μία θέση κάτω από τον Kvyat έχοντας 92 βαθμούς. Η πλάστιγγα, όμως, στη μέχρι τώρα πορεία τους, το 2016, γέρνει προς τον Αυστραλό, καθώς έχει μαζέψει 15 βαθμούς περισσότερους.

Daniil Kvyat

Από την άλλη ο νεαρός οδηγός της Toro Rosso, Max Verstappen, ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα:

Το επόμενο βήμα στη μέχρι στιγμής μικρή μου καριέρα, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μένα. Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω την Red Bull Racing και τον Dr Helmut Marko για την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε μένα. Θα έχω την ευκαιρία να μάθω πολλά σε μία κορυφαία ομάδα όπως η Red Bull Racing, επίσης θα έχω την ευκαιρία να εργαστώ δίπλα στον πολύ έμπειρο και καταξιωμένο Daniel Ricciardo.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους τους εργαζόμενους στην Scuderia Toro Rosso, για τη σκληρή δουλειά που κάνουν στο εργοστάσιο στην Faenza και πιο συγκεκριμένα τον Franz Tost που με βοήθησε να φτάσω τόσο μακριά την καριέρα μου. Μαζί με τη νέα μου ομάδα, θα κάνω τα πάντα για να προετοιμαστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τους πρώτους μου γύρους με την RB12 Tag Heuer, το επόμενο σαββατοκύριακο στη Βαρκελώνη. Ανυπομονώ να συμβεί αυτό.

Kvyat

Να σου υπενθυμίσω ότι o Max είναι γεννημένος το Σεπτέμβριο του 1997 και ήδη έχει μία γεμάτη χρονιά (2015) στην F1, με την Toro Rosso. Τα νούμερα που θα σου δώσω παρακάτω, δε δείχνουν πολλά πράγματα, αλλά δε δείχνουν και λίγα:

Χρονιά Ομάδα Αγώνες Podium Βαθμοί Θέση
2014 Scuderia Toro Rosso/Test driver  0 0  0 0
2015 Scuderia Toro Rosso 19 0 49 12
2016 Scuderia Toro Rosso 4 0 13 10
2016 Red Bull Racing 0 0 0 0
Σύνολο 23  0 62

Ο Max, με βάση τους αριθμούς και την ηλικία του πέρσι, κατάφερε να κερδίσει 49 βαθμούς το 2015, έναντι 18 του Carlos Sainz, ο οποίος ήταν επίσης rookie. Η φετινή πορεία του Verstappen είναι και πάλι καλύτερη από αυτή του teammate του, όχι όμως και του Danil Kvyat, κρίνοντας πάντα σε απόλυτα νούμερα.

Max Verstappen

Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα της Red Bull αποφάσισε ουσιαστικά να δώσει το ένα μονοθέσιό της σε έναν οδηγό, σαφώς πιο επιθετικό από αυτόν που είχε, με αρκετά δείγματα ότι έχει την ταχύτητα που χρειάζεται (λόγο ηλικίας δεν έχουμε δει ακόμα κανονικά τι μπορεί να κάνει). Από την άλλη το νεαρό της ηλικίας του, είναι ένας μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας για την κίνηση αυτή. Η πίεση της -όχι και τόσο- μικρής Toro Rosso, πάντα σε ταχύτητα, δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος της μεγάλης Red Bull.

Kvyat Vs Verstappen

Ο Kvyat, στα 22 του χρόνια, ίσως να μην ήταν αρκετά έτοιμος να μεταπηδήσει στη Red Bull, κάτι που φάνηκε και με την πρώτη μεγάλη πίεση που είχε για το αποτέλεσμα. Κατά την άποψή μου, η Red Bull με την κίνησή της, θέλει ουσιαστικά να δει το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει την πίεση ο Verstappen, με κίνδυνο να κάψει το ταλέντο του Ολλανδού. Από την άλλη η ”υποβάθμιση” του Kvyat και το εκ νέου “ψήσιμό” του στην Toro Rosso, εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο να χάσει τελικά και τα δύο της ταλέντα.

Τέλος, με τη κίνηση αυτή η Red Bull, ίσως, θέλησε να κλείσει την όποια πόρτα στον Verstappen για μεταπήδηση σε άλλη ομάδα. Οι θεωρείς μου τελειώνουν εδώ, όμως όπως ανέφερα παραπάνω πιστεύω ότι η πίστα και ο χρόνος, είναι οι δύο παράγοντες που τελικά θα μας πούνε την αλήθεια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...