Αρχική Κατασκευαστές Volkswagen Η Bosch ζήτησε αποζημίωση από την VW για το dieselgate

Η Bosch ζήτησε αποζημίωση από την VW για το dieselgate

12
Η Bosch ζήτησε αποζημίωση από την VW για το dieselgate

bosch

Akustikfunktion. Αυτή ήταν η μυστική κωδικοποιημένη λέξη της Bosch για να περιγράφει κρυφά το σύστημα χειραγώγησης εκπομπών ρύπων των 11 εκατομμυρίων αυτοκινήτων της VW, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ιδιοκτήτες οχημάτων της VW στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, η Bosch όχι μόνο συνωμοτήσε για να αναπτύξει το παράνομο λογισμικό μαζί με τη VW, αλλά, σύμφωνα με επιστολή του 2008 που απέστειλε η Bosch στην VW, ζήτησε αποζημίωση από την αυτοκινητοβιομηχανία για οποιαδήποτε πιθανές ζημιές που θα προκληθούν από το παράνομο λογισμικό, μιας και ήξερε από τότε πως θα μπορούσε το λογισμικό να οδηγήσει σε μηνύσεις. Η VW αρνήθηκε να δώσει αποζημίωση στην Bosch, αλλά η δεύτερη συνέχισε να αναπτύσσει το παράνομο λογισμικό, με κωδική ονομασία akustikfunktion, για τα επόμενα 7 χρόνια.

Σύμφωνα με e-mails που στάλθηκαν τον Ιούλιο του 2005 από τον Andreas Specht της VW σε τέσσερις υπαλλήλους της Bosch, είχε ζητηθεί να μετρηθούν οι εκπομπές ρύπων των οχημάτων που χρησιμοποιούν το akustikfunktion, προκειμένου να δούνε αν συμμορφώνονται με τις εκπομπές ρύπων των Η.Π.Α. Η Bosch, επίσης, απέκρυψε το λογισμικό από τις ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α, όταν οι τελευταίες απεύθυναν ερωτήματα για το σύστημα ελέγχου της εκπομπής ρύπων. H Bosch είχε γνώση και συμμετείχε ενεργά στην 10ετή παράνομη ενέργεια, που εξαπάτησε τους καταναλωτές των ΗΠΑ, επισημαίνουν οι δικηγόροι.

Εκπρόσωπος της Bosch αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά παλαιότερα, στελέχη της εταιρίας είχαν αρνηθεί παρόμοιες ειδήσεις. Σύμφωνα με την μήνυση, ο ρόλος της Bosch στο dieselgate είναι “αναμφισβήτητος”, μιας και βοήθησε στη κατασκευή περίπου 500.000 παράνομων λογισμικών για τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στις Η.Π.Α και εξοπλίζονται με αυτό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά η Bosch και το δυναμικό της ρόλο στο dieselgate στα τέλη του περασμένου έτους , αλλά μέχρι σήμερα δεν της έχει προσάψει καμία κατηγορία. Άραγε μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις, οι ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α θα αρχίσουν τις έρευνες και στην Bosch, με τις εισαγγελικές αρχές στη Στουτγάρδη της Γερμανίας να ερευνούν πιθανό ρόλο της στο σκάνδαλο.