GP CANADA F1/2015

Με τη Formula 1 να βρίσκεται σε βαθιά κρίση και τους οπαδούς να ζητούν διακαώς από τους υπεύθυνους ν’ ακούσουν τη «φωνή» τους, η GPDA (Grand Prix Drivers’ Association) αποφάσισε όντως να τους δώσει το βήμα που ζητούν, κάνοντας μία μεγάλη έρευνα τον Μάιο, στην οποία πήρες κι εσύ μέρος. Η έρευνα αυτή έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα/συμπεράσματα είναι στη διάθεσή σου.

Κατ’ αρχάς, να πω αυτοί που πήραν μέρος ήταν 217.756 άτομα, ξοδεύοντας συνολικά πάνω από 52.000 ώρες στο ν’ απαντήσουν στα ερωτήματα. Η γενικότερη εικόνα είναι πως η τεράστια πλειοψηφία ζητά να γίνουν αλλαγές, ώστε ο ανταγωνισμός να είναι μεγαλύτερος, όπως είπε το 89%, ενώ το 85% θέλει το άθλημα να είναι πιο ελκυστικό για τους οπαδούς και το 77% βρίσκει μεγάλη τη σημασία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Βέβαια, για τα παραπάνω δε ζητούν ακραίες λύσεις: μόλις 18% θέλει αντεστραμμένο grid, επιβράβευση με έρμα το 26% και το 44% πελατειακά μονοθέσια. Παράλληλα, το 16% ζητά ίδια μονοθέσια και κινητήρες, το 16% έναν ενιαίο κινητήρα και το 14% λιγότερες ομάδες που να έχουν τρέχουν, όμως, με περισσότερα μονοθέσια.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι η ελευθερία στους κανονισμούς: το 74% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι κανονισμοί γύρω από την τεχνολογία του αυτοκινήτου θα πρέπει να χαλαρώσουν. Το 80% ζητά να υπάρξει ανταγωνισμός και στα ελαστικά, και το 60% λέει ναι στους ανεφοδιασμούς. Σχεδόν οι μισοί (54%) θέλει να επιβληθεί περιορισμός στους προϋπολογισμούς και το 51% θεωρεί πως είναι σωστό να υπάρχουν βαθμοί για τον ταχύτερο γύρο.

Fans

Παράλληλα, το 88% των όσων απάντησαν, θεωρούν πως το κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα στον κόσμο θα πρέπει να έχει τους καλύτερους οδηγούς του πλανήτη, ωστόσο μόνο ένα 45% υποστηρίζει ότι αυτό πράγματι συμβαίνει σήμερα. Το 86% θέλει ειλικρινείς οδηγούς, το 75% να είναι κοντά στους οπαδούς και το 78% να συμβάλλουν στη βελτίωση της Formula 1.

Μια αντίστοιχη έρευνα είχε πραγματοποιήσει η FOTA (Formula One Teams’ Association) το 2010. Η ερμηνεία των δύο ερευνών δείχνει πως λιγότερο από το 10% πιστεύει ότι το άθλημα είναι καλύτερο απ’ ό,τι πριν από 5 χρόνια, και τώρα η Formula 1 περιγράφεται από τον κόσμο ως «ακριβή, τεχνολογική και βαρετή», ενώ οι αντίστοιχες λέξεις για την προηγούμενη έρευνα ήταν «τεχνολογική, ανταγωνιστική και συναρπαστική».

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους υπεύθυνους είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλοί νέοι οπαδοί στο άθλημα, καθώς πάνω από το 75% παρακολουθούν τη Formula 1 εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ η συνδρομητική τηλεόραση και οι κακές μεταδόσεις των ελεύθερων συχνοτήτων αποθαρρύνουν τον νέο κόσμο από το να ξεκινήσει ν’ ασχολείται εντατικά με το άθλημα ή είναι υπεύθυνες για την απομάκρυνσή του από αυτό.

Κάτι που αφορά τα οπαδικά πιστεύω των οπαδών, η Ferrari έρχεται στην πρώτη θέση στην καρδιά του κόσμου, μπροστά από τις McLaren και Williams. Αντίστοιχα, στους οδηγούς πρώτος είναι ο Kimi Raikkonen, ακολουθούμενος από τους Fernando Alonso, στη δεύτερη θέση, και τον Jenson Button στην τρίτη.

Η έρευνα είναι ικανή να δώσει πολλά δεδομένα στους υπεύθυνους του αθλήματος και τη FIA. Το θέμα είναι αν και κατά πόσο αυτοί θέλουν να πάρουν τη γνώμη και την επιθυμία του κόσμου στα σοβαρά. Πάντως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το τωρινό πρόσωπο είναι απλά εκτός πραγματικότητα για ένα άθλημα σαν τη Formula 1.