Αρχική Γενικές Κατηγορίες Κόσμος Έρευνα: Οι οδηγοί θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ καλούς οδηγούς. Δεν ισχύει το ίδιο για τους συζύγους τους και τα παιδιά τους

Έρευνα: Οι οδηγοί θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ καλούς οδηγούς. Δεν ισχύει το ίδιο για τους συζύγους τους και τα παιδιά τους

3
Έρευνα: Οι οδηγοί θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ καλούς οδηγούς. Δεν ισχύει το ίδιο για τους συζύγους τους και τα παιδιά τους

men man woman women

Συνήθως κάποιος αξιολογεί θετικά τον εαυτό του για τις οδηγικές του ικανότητες, αλλά τι γίνεται όταν κληθεί να απαντήσει για τις οδηγικές ικανότητες του/της συζύγου; Μια πρόσφατη έρευνα της eDriving, μιας online εταιρίας εκπαίδευσης οδηγικής κατάρτισης, στην οποία συμμετείχαν 2.012 άνθρωποι, έδειξε πως παρότι περισσότερο από το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί τον εαυτό του “αρκετά καλό” ή “πολύ καλό” οδηγό, δεν ισχύει το ίδιο και για το έτερον ήμισυ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι οδηγοί είναι αρκετά καλοί στο να αξιολογούν τις κακές δεξιότητες και συνήθειες των συζύγων τους πίσω από το τιμόνι, αλλά δεν είναι και τόσο καλοί στο να εντοπίζουν τα δικά τους λάθη την ώρα που οδηγούν.

Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις οδηγικές τους ικανότητες, με την έρευνα να υποδεικνύει πως οι παντρεμένοι άνθρωποι δεν αξιολογούν θετικά τις οδηγικές ικανότητες του/της συζύγου, με το θέμα αυτό να γεννά και διαμάχες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το 34% των παντρεμένων ερωτηθέντων δήλωσαν στην έρευνα πως έχουν αντιρρήσεις με τον/την σύζυγο για την ταχύτητα που κινούνται σε ένα ταξίδι, με το 31% να δηλώνει πως ο/η σύζυγος παραπονέθηκε για την θερμοκρασία του κλιματισμού. Το 31% δηλώνει πως δεν έχει εντάσεις με τους συζύγους τους όταν βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο, με το αντίστοιχο ποσοστό των άγαμων να ανέρχεται στο 41%.

Παρότι τα 2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν τους εαυτούς τους “πολύ καλούς” οδηγούς, μόνο το 1/3 βαθμολογεί με τον ίδιο βαθμό τον/την σύζυγό του. Οι άνδρες είναι δυσκολότερο να βαθμολογήσουν θετικά τις γυναίκες τους, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 25%, την ώρα που το 40% των γυναικών κρίνει ως “πολύ καλούς” οδηγούς, τους άνδρες τους. Παράλληλα, οι άνδρες οδηγοί είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να χαρακτηρίσουν τις συζύγους τους ως “κακούς” οδηγούς.

Μόλις το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε πως είναι “κακοί” οδηγοί, με το 89% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 65 ετών, να βαθμολογούν τις οδηγικές τους ικανότητες ως “αρκετά καλές” και “πολύ καλές”. Πως χαρακτηρίζουν οι γονείς τις οδηγικές ικανότητες των παιδιών τους; Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως το 33% των γονιών πιστεύει πως τα παιδιά τους είναι “αρκετά καλοί” και “πολύ καλοί” οδηγοί.