Todt: Η κοινωνία δε θέλει V10 ή V12 κινητήρες!

Σχετικά άρθρα

Είναι φανερό ότι τα ηγετικά μυαλά της FIA δεν είναι τα πιο «ανοιχτά» του κόσμου. Μετά από πολλή κριτική και πολλά παράπονα, αποφάσισαν να κάνουν πιο επιθετικά και γρήγορα τα μονοθέσια της Formula 1, όμως και πάλι αυτό για τους περισσότερους αυτό δεν αρκεί. Από το 2014, όταν και το άθλημα απέκτησε πιο οικολογικό και πράσινο πρόσωπο, πολλοί έχουν γυρίσει την πλάτη, με τους κινητήρες να έχουν μεγάλη ευθύνη, διότι ο ήχος που παράγουν δεν αρκεί για τους οπαδούς.

Εκτός από αυτό, η Formula 1 γίνεται όλο και περισσότερο ένα πρωτάθλημα αντοχής, καθώς οι οδηγοί καλούνται να κάνουν σχεδόν συνέχεια διαχείριση ελαστικών και καυσίμων, ενώ την ίδια ώρα οι κινητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν φέτος χωρίς τιμωρία είναι 4, ένα νούμερο που πιθανότατα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το 2018 και το 2019, αφού ίσως να υπάρχουν μόνο δύο κινητήρες για όλη τη σεζόν!

Μπορεί εσύ να λατρεύεις τους V10 και τους V12 κινητήρες, και την εκπληκτική μελωδία που παράγουν, αλλά ο Jean Todt, Πρόεδρος της FIA, υποστηρίζει πως η παγκόσμια κοινότητα δε θα δεχόταν την επιστροφή στα ατμοσφαιρικά μοτέρ, μιας και ο δρόμος της αυτοκίνησης είναι πολύ διαφορετικός και στραμμένος στον υβριδισμό.

Δε θα γινόταν αποδεκτοί από την κοινωνία. Έχουμε μια ευθύνη να τρέχουμε έναν οργανισμό που παρακολουθείται από την παγκόσμια κοινότητα. Και η παγκόσμια κοινωνία δε θα το αποδεχτεί αυτό. Πράγματι, είμαι σίγουρος ότι αν πείτε: «ας πάμε πίσω στους κινητήρες που είχαμε πριν από 10 χρόνια», πολλοί κατασκευαστές δε θα υποστήριζαν αυτή την κίνηση. Είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον οι 3 από τους 4 θα έφευγαν.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι η σταθερότητα είναι απαραίτητη. Κατ’ αρχάς, να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και μετά να προστατεύσεις την επένδυση. Δεν μπορείς να επενδύσεις σε μια νέα τεχνολογία κάθε χρόνο, δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, και ήδη γίνονται παράπονα για το κόστος των αγώνων, το κόστος της Formula 1, ένα κόστος που για ‘μένα είναι παράλογο.

Όταν βλέπεις όλη αυτή την έμφαση που δίνεται στην κλιματική αλλαγή, νιώθω ότι έχουμε την ευθύνη να συμμετέχουμε σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι ένας αγώνας Formula 1 δημιουργεί λιγότερη μόλυνση απ’ ό,τι μία πτήση από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, αλλά πρέπει να είμαστε ένα παράδειγμα. Και, για να είσαι παράδειγμα, δεν μπορείς να επιτρέπεις στον εαυτό σου να δημιουργείς μόλυνση, επειδή είναι η λάθος εικόνα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο, το μέλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν είναι ηλεκτρικό. Το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ επισημαίνει πως είναι σημαντικό να καθοριστεί η κατεύθυνση της Formula 1 για την επόμενη δεκαετία.

Είμαι σίγουρος ότι το υδρογόνο θα είναι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον. Ίσως σε 5 χρόνια, το «Zero Car» να είναι ένα αυτόνομο αυτοκίνητο. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει. Αλλά, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κρατάμε τα καλύτερα συστατικά μαζί. Είναι μία από τις ευθύνες μας, να αποφασίζουμε ότι μόνο τι θα κάνουμε του χρόνου, αλλά πώς πρέπει να είναι η Formula 1 από το 2021 μέχρι το 2030, πώς πρέπει να είναι οι αγώνες, πώς θα πρέπει να είναι οι αγώνες αντοχής. Η καρδιά του αθλήματος θα είναι ακόμα εκεί, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την εξέλιξη της κοινωνίας.

ΠηγήGMM

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...