Η Fiat Chrysler Automobiles περίπου δέκα χρόνια μετά τη διάσωσή της από την αμερικανική κυβέρνηση και τον Όμιλο Fiat, θα εξαλείψει το συσσωρευμένο χρέος της. Ο CEO Sergio Marchionne αναμένει τον μηδενισμό του χρέους κατά το 2018, πιθανώς και μέχρι το τέλος Ιουνίου, και τη συγκέντρωση 4 δις ευρώ σε ταμειακές ροές μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους.

Για τον έβδομο μεγαλύτερο κατασκευαστή του κόσμου, το καθαρό χρέος είχε μειωθεί στα 1,3 δις ευρώ στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν στο μισό απ’όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ η FCA ανέφερε πως οι δαπάνες κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας “χρονικής χωροθέτησης προγραμμάτων”, που κάποιοι αναλυτές προβλέπουν πως σημαίνει την ανακοίνωση μιας πολύ σημαντικής δέσμευσης για επενδύσεις αργότερα μέσα στο έτος.

Ο 65χρονος Marchionne, που ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την ηγεσία της FCA το ερχόμενο έτος, έχει συμπληρώσει 14 χρόνια στο τιμόνι αρχικά της Fiat (την οποία έσωσε από την οικονομική καταστροφή μέσα σε μόλις δύο χρόνια) και της FCA. Ο μηδενισμός του χρέους, που έχει τεθεί ως στόχος, σημαίνει πως “η FCA μπορεί να μην χρειάζεται πλέον να συγχωνευθεί με άλλη εταιρεία, αλλά να τα καταφέρει και να επιτύχει μόνη της”, τόνισε ο Marchionne.

Οι αρχικές σκέψεις για την συγχώνευση της FCA με άλλον κατασκευαστή εδράζονταν στην ανάγκη συγκέντρωσης κεφαλαίου με στόχο τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση και στα αυτόνομα οχήματα, με την FCA να προετοιμάζεται, σύμφωνα με κάποιες πηγές, να ανακοινώσει τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων πετρελαίου από τη γκάμα των επιβατικών οχημάτων των Alfa Romeo, Fiat, Jeep και Maserati, ως μέρος του νέου πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου της.

Η κερδοφορία της Fiat Chrysler για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 1,02 δισ. ευρώ (+59%), ξεπερνώντας για πρώτη φορά τη General Motors και κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς χάρη και στην ανακάμπτουσα αμερικανική οικονομία.