Η Stellantis θα δώσει bonus περίπου 1,9 δισ. ευρώ στους υπαλλήλους της

Σχετικά άρθρα

Η Stellantis θα δώσει δώσει σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος σε bonus στους υπαλλήλους της με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα και τα επιτεύγματα της εταιρείας το 2023, αναγνωρίζοντας την απόδοση και τη δέσμευση των εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο. Από την ίδρυσή της πριν από τρία χρόνια, η Stellantis έχει διανείμει 6 δισ. ευρώ στην παγκόσμια βάση εργαζομένων της.

Από το 2021, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μοιράζεται την επιτυχία της με τους εργαζόμενους, ενισχύοντας τον πυλώνα “Care”, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους εργαζομένους της, στους πελάτες της και στον στόχο της για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Η εταιρεία δεν λέει πόσα άτομα θα επωφεληθούν από τη συμφωνία κατανομής κερδών, αλλά αναφέρει ότι περίπου το 95% του εργατικού δυναμικού της συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα πέρυσι.

Οι εργαζόμενοι αποτελούν την καρδιά των επιδόσεων της Stellantis. Το 2023, περίπου το 95% των εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο επωφελήθηκε από την προσέγγιση “αμοιβή για την απόδοση”, η οποία αναγνωρίζει τη συμβολή τους στην επιτυχία της Εταιρείας. Η προσέγγιση αυτή είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικού διαλόγου με τα συνδικάτα στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Stellantis, καθώς και της προθυμίας να προτείνει μια πολιτική αποδοχών και παροχών που είναι δίκαιη και βασίζεται στις πρακτικές της αγοράς.

Οι περίπου 38.000 υπάλληλοι της στη Βόρεια Αμερική που είναι μέλη του σωματείου UAW θα πάρουν bonus 13.860 δολαρίων, μειωμένο κατά 6,1% από τια 14.760 πέρυσι.

Το 2023 η Stellantis παρουσίασε έσοδα 189,5 δισ. ευρώ (+6%), καθαρά κέρδη 18,6 δισ. ευρώ (+11%) και ελεύθερες ταμειακές ροές 12,9 δισ. ευρώ (+19%).

Η Stellantis θα προτείνει μέρισμα 1,55 ευρώ ανά μετοχή, αύξηση περίπου 16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2024 θα εκτελέσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 3 δισ. ευρώ.

Για να εμπλέξει τους εργαζομένους πιο στενά στην επιτυχία της, η Stellantis εγκαινίασε πέρυσι στην Ιταλία και τη Γαλλία, ως πιλοτική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα αγοράς μετοχών από τους εργαζομένους “Shares to Win”, με αντίστοιχη συνεισφορά 1.000 ευρώ που προσφέρει η εταιρία. Η Stellantis σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα αυτό σε 242.000 επιλέξιμους εργαζόμενους παγκοσμίως το 2024, με τις ίδιες κατευθυντήριες αρχές παροχής κινήτρων.

Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο, όλοι οι εργαζόμενοι της Stellantis μπορούν να είναι υπερήφανοι για αυτό που έχουμε χτίσει μαζί τα τελευταία τρία χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον καθένα τους γι’ αυτό.

Παρουσιάσαμε ισχυρά αποτελέσματα απόδοσης της Εταιρείας, που μας επέτρεψαν να διανείμουμε σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε συμμετοχή στα κέρδη και μεταβλητά μπόνους για τρίτη συνεχή χρονιά. Αυτά τα προγράμματα κατανομής κερδών και μεταβλητών πληρωμών είναι κάτι περισσότερο από μια αντανάκλαση των επιδόσεων και των επιτευγμάτων των εργαζομένων μας, είναι η δίκαιη αναγνώριση της δέσμευσής τους να επιτύχουν ως μια ομάδα,

δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis Carlos Tavares.

Η Stellantis προειδοποίησε για μια “ταραχώδη” χρονιά το 2024, καθώς τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά 10% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, κυρίως εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων της. Οι απεργίες των συνδικάτων στη Βόρεια Αμερική δημιούργησαν μια δύσκολη προοπτική για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί η χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, ο αυξανόμενος κινεζικός ανταγωνισμός, το υψηλό κόστος και τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι συντονισμένες απεργίες έξι εβδομάδων των συνδικάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έληξαν με συμφωνίες για αυξήσεις μισθών σε ύψος ρεκόρ για τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στην τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με βάση τα έσοδα μειώθηκαν στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2023, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 9,54 δισ. ευρώ.

Για φέτος, η Stellantis προβλέπει διψήφιο περιθώριο κέρδους στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη και θετικές ταμειακές ροές, παρόλο που η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος εργασίας στη Βόρεια Αμερική.

Η CFO της εταιρείας, Natalie Knight, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των απεργιών για την Stellantis, όσον αφορά το υψηλότερο κόστος ανά παραγόμενο αυτοκίνητο, θα ήταν παρόμοιος με εκείνους που είχαν κλείσει οι ανταγωνιστές, αλλά σε γενικό επίπεδο η Stellantis θα μπορούσε να βασιστεί στην τιμολογιακή ισχύ της στη Βόρεια Αμερική.

Έτσι, ο αντίκτυπος για εμάς σίγουρα θα είναι σε γενικό επίπεδο χαμηλότερος από αυτό που έχετε δει σε ανταγωνιστές μας,

είπε

Καθώς η εταιρεία κινείται προς ένα ηλεκτρικό μέλλον, θα περιορίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τον Νοέμβριο του 2023, η Stellantis ανακοίνωσε πακέτα εθελουσίας εξόδου για 6.400 μισθωτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ακολούθησε μια προηγούμενη ανακοίνωση τον Απρίλιο σχετικά με πακέτα εθελουσίας εξόδου που προσφέρθηκαν σε 33.500 υπαλλήλους με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 31.000 ωρομίσθιων και 2.500 μισθωτών.

Παρόμοια κατάσταση εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, όπου οι περικοπές θέσεων εργασίας αποτελούν διαρκή ανησυχία εν μέσω της στροφής του κλάδου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα τρία χρόνια της από τη συγχώνευση, η Stellantis έχει καταργήσει περίπου 7.000 θέσεις εργασίας μόνο στην Ιταλία. Αυτό παρά τη δέσμευση της εταιρείας να διατηρήσει ζωντανές και τις 14 μάρκες της.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Stellantis: Νέα εθελούσια έξοδος για περισσότερους από 3.000 εργαζομένους της

Η Stellantis υπέγραψε περαιτέρω συμφωνίες με τα συνδικάτα στην Ιταλία για εθελούσιες εξόδους, που θα μπορούσαν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό της εταιρίας κατά...