Η ιαπωνική Aspark σημείωσε πρόσφατα νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας ηλεκτρικού αυτοκινήτου με ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό hypercar. Το Aspark SP600 είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Aspark, της Manifattura Automobili Torino και της Bridgestone και στην πίστα Automotive Testing Papenburg κατάφερε να πιάσει τελική ταχύτητα 438,7 χλμ/ώρα, παίρνοντας το ρεκόρ από το Rimac Nevera.
Για τον σκοπό αυτό η Bridgestone ανέπτυξε ένα ειδικό ελαστικό Potenza Race, με τον CEO της Aspark, Masanori Yoshida να δηλώνει:
Έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το Owl. Στοχεύαμε για το ταχύτερο αυτοκίνητο επιτάχυνσης στον κόσμο και στη συνέχεια επιχειρήσαμε και πετύχαμε σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ κορυφαίας ταχύτητας.
Το SP600 περιγράφεται ως “πρωτότυπο παραγωγής” και όχι ως αυτοκίνητο παραγωγής. Με την Aspark να σχεδίασε μόνο 50 μονάδες του Owl, και όλες έχουν πουληθεί, είναι λογικό να υποθέτει κανείς πως το SP600 θα περάσει στη παραγωγή, με κόστος μεγαλύτερο των 3 εκατ. ευρώ.
