Formula 1. Οι κανονισμοί για το 2011

Σχετικά άρθρα

Σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού από την Γενεύη όπου συνεδρίασε ανακοίνωσε τους νέους κανονισμούς για την Formula 1 για τη επόμενη σαιζόν. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι ότι πλέον θα επιτρέπονται τα κινητά αεροδυναμικά βοηθήματα τα οποία θα ενεργοποιούνται από τους πιλότους, η επιστροφή του 107%, η κατάργηση του F-Duct, η αποσαφήνιση των προσπεράσεων κατά τον τελευταίο γύρο όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας είναι εντός πίστας και ότι η Pirelli θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής του Πρωταθλήματος. Αναλυτικά:

Όπως έγραψα και λίγο νωρίτερα, μοναδικός προμηθευτής ελαστικών για τα επόμενα 3 χρόνια θα είναι η Pirelli. Όσον αφορά το αυτοκίνητο ασφαλείας, μετά τον χαμό που έγινε στο Μονακό όταν ο M.Schumacher προσπέρασε στην τελευταία στροφή τον Fernando Alonso, η FIA έσπευσε να κλείσει την τρύπα αυτή στον κανονισμό και έτσι όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας βρίσκεται εντός πίστας στον τελευταίο γύρο απαγορεύονται οι προσπεράσεις, δηλαδή θα πέφτει η καρό σημαία πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Επιτέλους μετά από χρόνια η FIA επαναφέρει τον κανονισμό του 107%. Κάθε μονοθέσιο θα πρέπει να πιάνει δηλαδή το 107% του καλύτερου χρόνου του Q1, αλλιώς δεν θα μπορεί να συμμετέχει στον αγώνα. Υπό ιδιαίτερες συνθήκες θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιο μονοθέσιο να λάβει μέρος στον αγώνα όταν δεν κατάφερε να πιάσει το 107% στις κατατακτήριες. Ο χρόνος αυτός θα είναι από τις ελεύθερες δοκιμές όπου θα βλέπουν οι άνθρωποι της FIA αν όντως μπορεί να λάβει μέρος στον αγώνα. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα μονοθέσια τότε η FIA θα αποφασίσει την σειρά των μονοθεσίων στο grid.

Σε ότι αφορά τα κινητά μέρη. Στην ουσία η πίσω πτέρυγα θα μπορεί να ρυθμιστεί από τους πιλότους ώστε να ευνοούνται τα προσπεράσματα αλλά δεν θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση τους κατά την διάρκεια των 2 πρώτων γύρων. Η ενεργοποίηση τους θα γίνεται ηλεκτρονικά και το σύστημα θα είναι διαθέσιμο μόνο όταν βρίσκεται λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο από το προπορευόμενο μονοθέσιο και σε ορισμένα μόνο σημεία της πίστας. Μόλις ο οδηγός φρενάρει οι πτέρυγες θα επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Τέλος το ελάχιστο βάρους του μονοθεσίου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο από 640 κιλά κατά την διάρκεια όλου του 3ημέρου.

[Πηγή: FIA]

Δελτίο Τύπου (κάντε κλικ για να το διαβάσετε)

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...