Η προσπάθεια επίτευξης του πανελλήνιο ρεκόρ κατανάλωσης και οικονομίας με τα Volkswagen up! και Polo έχει ξεκινήσει και τα αυτοκίνητα τις πρώτες δύο ημέρες έχουνε ήδη καλύψει 572 χλμ με τα όργανα να δείχνουν θεωρητικές τιμές αυτονομίας 1.070 χλμ για το Polo και 860 χλμ για το up!. Δηλώνεις των οδηγών μπορείς να βρεις στο δελτίο τύπου που ακολουθεί.

[Πηγή: Kosmocar, Driving Academy]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Πανελλήνιο ρεκόρ κατανάλωσης και οικονομίας για τα Volkswagen up! και Polo

Οι εκπαιδευτές της σχολής ασφαλούς οδήγησης Driving Academy, σε συνεργασία με την Kosmocar A.E., επίσημο εισαγωγέα της Volkswagen, επιχειρούν να πραγματοποιήσουν το 1ο Πανελλήνιο Ρεκόρ Οικονομίας καυσίμου με ένα ρεζερβουάρ. Ο σκοπός του ρεκόρ είναι να καλύψουμε την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση με ένα ρεζερβουάρ με τα Volkswagen Polo 1.2 TSI 105ps και Volkswagen UP! 1.0 MPI 75ps. Τα αυτοκίνητα υπολογίζουμε να καλύψουν πάνω από 1150 km ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ρεκόρ το παρακολουθεί και πιστοποιεί ο Παγκόσμιος οργανισμός ECO2DRIVING.

2η μέρα: Τρίτη 24/7/2012

Θεσσαλονίκη – Ξάνθη – Καβάλα, μέσω Εγνατίας Οδού.

Απόσταση: 274 km.

Θεωρητική κατανάλωση Polo 1.2 TSI: 3,55 lt/100 km

Θεωρητική κατανάλωση up! 1.0 MPI: 2,9 lt/100 km

Τα αυτοκίνητα σήμερα Τετάρτη 25/7 βρίσκονται στην Καβάλα, λιμάνι, από τις 10.00 έως τις 21.00

Στα 289 km της πρώτης μέρας, ήρθαν να προστεθούν άλλα 274 που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 25/7 στην Καβάλα. Τα αυτοκίνητα της Volkswagen με τους οδηγούς εκπαιδευτές της Driving Academy, αναχώρησαν λίγο πριν τις 21:00 από Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα την πύλη της Helexpo, αντιμετωπίζοντας αυξημένες κυκλοφοριακές συνθήκες μέχρι την έξοδό τους στην περιφερειακή οδό, όπου δεν κολακεύουν τις καταναλώσεις. Παρόλα αυτά αποχαιρέτησαν την Θεσσαλονίκη χωρίς να επιβαρύνουν τον ρυθμό της πόλης, ανεβάζοντας ελαφρώς την μέση κατανάλωση, μέχρι τα up! και Polo με εναρκτήριους οδηγούς τους Γιάννη Τσιγκρή και Δημήτρη Χατζητόλιο αντίστοιχα να πιάσουν τον αυτοκινητόδρομο.

Η συνέχεια της διαδρομής περιελάμβανε Εγνατία μέχρι την πόλη της Ξάνθης και τελικό προορισμό την Καβάλα. Με υπομονετικό στιλ οδήγησης, τα νούμερα επέστρεψαν στις φυσιολογικές τιμές που απαιτούνται για το ρεκόρ οικονομίας και τα πρώτα 135 km μέχρι την αντικατάσταση των οδηγών κύλησαν με σκοπό να διατηρηθεί η καλή εικόνα της πρώτης μέρας. Συντηρώντας τις τιμές στα 3,0 lt/100 km για το up! και στα 3,5 lt/100 km για το Polo, η επόμενη δυάδα οδηγών με τους Νικόλα και Θωμά Παπαπάσχο αντίστοιχα, ανέλαβε στο ελαφρώς κατηφορικό κομμάτι της διαδρομής να ρίξει την μέση κατανάλωση, κάτι που τελικά κατάφερε. Λίγο πριν ολοκληρωθούν τα 500 km συνολικής διαδρομής η πρώτη βελόνα που κουνήθηκε από την ένδειξη full ήταν του up! ενώ στο Polo παραμένει ακλόνητη στην θέση της.

Μετά από 572 km διαδρομής, εντυπωσιακές είναι και οι τιμές της θεωρητικής αυτονομίας που δείχνουν τα όργανα, με το Polo να δείχνει ότι μπορεί να διανύσει ακόμη 1.070 km, ενώ το up! 860 km επιπλέον. Η μεγαλύτερη αυτονομία έρχεται από την σωστή οδήγηση, αλλά κυρίως από την ποσότητα βενζίνης EKO 95 EKONOMY που μπήκε στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων. Αυτό το γεγονός, μας βάζει σε σκέψεις να προσθέσουμε και άλλα χιλιόμετρα στην αρχική διαδρομή, μέχρι την τερματισμό στο σταθμό ανεφοδιασμού της ΕΚΟ στην Αττική οδό, στον Ασπρόπυργο το Σάββατο το πρωί.

Τι είπαν οι οδηγοί

Βγαίνοντας από Θεσσαλονίκη, η κίνηση και οι συνεχείς στάσεις στα φανάρια ήταν ένας επιπλέον λόγος το μάτι να βρίσκεται καρφωμένο στα όργανα του ταμπλό του αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά, με την στιγμιαία κατανάλωση να θρονιάζεται κάποιες στιγμές στα 6 με 7 lt/100 km η μέση δεν ξεπέρασε τα 3,2 πατώντας στην περιφερειακή και από εκεί άρχισε το κυνήγι σωτηρίας της 95EΚONOMY που υπήρχε στο ρεζερβουάρ. Στο ύπουλο κομμάτι της διαδρομής με τις βουβές ανηφόρες το δεξί πόδι οφείλει να βρίσκεται μονίμως σε στάση προσοχής και γενικά να διατηρεί την στιγμιαία κατανάλωση κάτω ή κοντά στην μέση τιμή. Και όταν η μέση είναι στα 3,0 λίτρα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η οικονομική οδήγηση για το ρεκόρ που θέλουμε να πετύχουμε.

Γιάννης Τσιγκρής VW up! 1.0 75ps

Από τα δυσκολότερα κομμάτια της μέχρι τώρα αποστολής ήταν η έξοδος από την Θεσσαλονίκη. Πολύ κίνηση που συνεπάγεται πολλά σταμάτα-ξεκίνα και υψηλή θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς είναι ότι χρειάζεται για να βάλεις το ρεκόρ οικονομίας σε μεγάλη δοκιμασία. Το Polo σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην οδήγηση μιας και ο κινητήρας των 105ps είναι διατεθιμένος σε κάθε περίπτωση να επιταχύνει δυναμικά το Polo, στοιχείο που σήμερα δεν θέλουμε! Κοντά στα 4,5 lt/100km ήταν τα πρώτα νούμερα σε συνθήκες κίνησης, που όμως σύντομα καταφέραμε να επανέλθουν στα δικά μας γνώριμα νούμερα. Στο υπόλοιπο κομμάτι μέχρι την αλλαγή με τον Θωμά μικρές ανηφόρες και κατηφόρες προσπάθησαν να μας εμποδίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Τα 3,5 lt/100km στο τέλος της βάρδιας ήταν ακόμα ένα εκπληκτικό νούμερο από το Polo.

Δημήτρης Χατζητόλιος VW POLO 1.2 TSI 105ps

—-

Παρέλαβα το up! 40 km έξω από την Καβάλα με κατεύθυνση προς την Θράκη και συγκεκριμένα την Ξάνθη μιας και αρχικός σκοπός του εγχειρήματος ήταν να «πατήσουμε» σε κάθε περιφέρεια της ηπειρωτικής χώρας. Η χάραξη της Εγνατίας παρόλο πού κινούμασταν παραθαλάσσια είχε έντονες ανηφόρες αλλά και κατηφόρες αλλά με έξυπνη οδήγηση και πολύ συγκέντρωση κατόρθωσα να διατηρήσω την κατανάλωση στο επίπεδο των 2,9 λίτρων ανά 100 km με υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα. Για άλλη μια φορά το αυτοκίνητο με εξέπληξε θετικά καθώς ο κινητήρας των 999 cc και 75ps απέδειξε τις αρετές του και δείχνει ότι η πόλη είναι πολύ μικρή για να το χωρέσει.

Νικόλας Παπαπάσχος VW up! 1.0 75PS

—-

Η κούραση από την πρώτη μέρα στα Ιωάννινα, όπου τα διαδικαστικά για την πιστοποίηση του ρεκόρ, είναι πολύπλοκα και λεπτομερή έφτασε η ώρα για οδήγηση. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που σου φτιάχνει την διάθεση, ειδικά όταν είσαι με καλούς φίλους δημοσιογράφους που στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Το δικό μου κομμάτι ήταν τα τελευταία 130+ km, έξω από την Καβάλα προς την Ξάνθη και επιστροφή στην Καβάλα. Η διαδρομή ήταν ύπουλη γιατί είχε παρατεταμένες ανηφόρες και κατηφόρες. Με προσήλωση και σωστή στρατηγική κρατάω την κατανάλωση στο 3,6lt/100km, σύμφωνα με το trip computer. Η στρωτή οδήγηση και οι μικρομετρικές αλλαγές στο γκάζι σύμφωνα με την ανηφόρες και κατηφόρες κάνουν την διαφορά. Στις κατηφόρες είδαμε μέχρι και 130km/h, ενώ δεν πέφτουμε κάτω από 70km/h, ακόμη και στις πιο δύσκολες ανηφόρες. Οι ελλείψεις της Εγνατίας οδού, που διαθέτει ελάχιστα ΣΕΑ, πάρκινγκ και κυρίως βενζινάδικα, μπορεί να αγχώσει τον οδηγό, αλλά όχι κι εμάς ακόμη και όταν χάσαμε το βράδυ, την έξοδο για Καβάλα και κάναμε επιπλέον 10km. Η θεωρητική αυτονομία μας έχει βάλει σε σκέψεις, όπου προσπαθούμε να την δικαιολογήσουμε και με μαθηματικά. Ας μην βιαστούμε όμως να κρίνουμε, καθώς η συνολική πραγματική απόσταση που θα διανύσουμε με τα 60,8 lt του Polo και τα 46,7 lt του UP!, θα είναι το τελικό και αξιόπιστο αποτέλεσμα. Υπομονή μέχρι το Σάββατο.

Θωμάς Παπαπάσχος VW Polo 1.2 TSI 105PS

[/learn_more]