One-off Audi A1 e-Tron για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σχετικά άρθρα

Μπορεί η Audi να έβαλε στο συρτάρι το A1 e-tron λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους αλλά και την ασταθή ευρωπαϊκή αγορά, αλλά θέλοντας να γιορτάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, παρουσίασε ένα one-off A1 e-Tron, το οποίο το έχει ντύσει στα χρώματα της Γερμανικής Ολυμπιακής ομάδας.

Το ονόμασε Audi A1 e-Tron Germany Olympic Team Edition, είναι βαμμένο σε λευκό και μαύρο χρώμα, με λωρίδες στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας. Άλλες αλλαγές εντοπίζονται στα μαύρα φωτιστικά σώματα, στο νέο εσωτερικό, αλλά και στους καθρέπτες, οι οποίοι διαθέτουν το λογότυπο “2012”.

Η Audi είναι επίσημος χορηγός της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής της Γερμανίας αλλά και της Γερμανικής Ολυμπιακής επιτροπής. Έτσι, έστειλε 60 A1 e-Tron στο Λονδίνο, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά Γερμανών αθλητών και εκπροσώπων, στο Γερμανικό Ολυμπιακό σπίτι.

Να θυμίσω ότι το Audi A1 e-tron διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 75 kW (102 ίππων) με 24 κιλά ροπής, εγκάρσια τοποθετημένος στο μπροστά μέρος. Ο κινητήρας είναι σε θέση να παράγει συνεχόμενα 45 kW (61 άλογα) με 15 κιλά ροπής και τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου 12 kWh συνολικού βάρους 150 κιλών. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα του για 50 χλμ ενώ διαθέτει και ένα μικρό περιστροφικό κινητήρα εσωτερικής καύσης 254cc (τύπου Wankel) ο οποίος μπορεί αναλαμβάνει τον ρόλο του φορτιστή των μπαταριών σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο μικρός Wankel κινητήρας που είναι τοποθετημένος κάτω από τον χώρο των αποσκευών, ζυγίζει 70 κιλά και διαθέτει ντεπόζιτο 12 λίτρων. Η Audi ισχυρίζεται ότι το αυτοκίνητο διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα “επέκτασης της αυτονομίας” το οποίο συνεργάζεται με το GPS του αυτοκινήτου. Παραδείγματος χάρη, εάν ο οδηγός βάλει στο GPS την διαδρομή που θα ακολουθήσει, το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τον ποιο αποδοτικό χρόνο που θα τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας Wankel ώστε να να καταναλώσει όσο γίνεται λιγότερο καύσιμο. Το σύστημα αυτό μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται πάνω στον επιλογέα των ταχυτήτων.

Το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου αγγίζει τα 1.190 κιλά με τα 0-100 χλμ/ώρα να έρχονται σε 10.2 δευτερόλεπτα. Ως όχημα κατασκευασμένο για τις αστικές μετακινήσεις, “Mega City Vehicle” το ονομάζει η Audi, το A1 e-tron έχει τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα με την συνολική του αυτονομία να ανέρχεται στα 250 χλμ. Οι εκπομπές CO2 ανέρχονται μόλις στα 45 γρ/χλμ ενώ η μέση κατανάλωση του είναι μόλις 1.9 λίτρα/100 χλμ. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης καθώς και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

[Πηγή: Audi]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Polestar 5 φόρτισε από 10% έως 80% σε 10 λεπτά

Η Polestar και η StoreDot εφάρμοσαν με επιτυχία για πρώτη φορά την τεχνολογία Extreme Fast Charging (XFC) της δεύτερης, φορτίζοντας ένα πρωτότυπο Polestar 5...

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...