Η Tesla συμφώνησε με την Baidu ανοίγοντας τον δρόμο για το FSD στην Κίνα

Σχετικά άρθρα

Η Tesla ξεπέρασε δύο βασικά εμπόδια για να εισαγάγει το σύστημα υποβοήθησης οδηγού (FSD) στην Κίνα αφού σύναψε συμφωνία με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Baidu (την κινεζική Google), για να χρησιμοποιήσει την άδεια χαρτογράφησης και πλοήγησης της δεύτερης για τη συλλογή δεδομένων στους δημόσιους δρόμους της Κίνας, κάτι που αποτελεί βασικό βήμα για την εισαγωγή του FSD στη χώρα. Παράλληλα η συμφωνία κάνει την Tesla να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις ασφάλειας δεδομένων και απορρήτου της Κίνας.

Η ασφάλεια των δεδομένων και η συμμόρφωση είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Tesla, η οποία κυκλοφόρησε την πιο αυτόνομη έκδοση του λογισμικού Autopilot της πριν από τέσσερα χρόνια, δεν έχει ακόμη διαθέσει το FSD στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της παγκοσμίως, παρά τη ζήτηση των πελατών.

O Elon Musk στο απροειδοποίητο ταξίδι του στην ασιατική χώρα την Κυριακή, ζήτησε έγκριση για το λογισμικό υποβοήθησης οδήγησης, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων της Tesla, ή τουλάχιστον να ανακόψει τη μείωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Musk συναντήθηκε με τον Li Qiang, ο οποίος ως γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τη Σαγκάη βοήθησε την εταιρεία να δημιουργήσει το κορυφαίο πλέον εργοστάσιό της παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ χρεώνει 8.000 δολάρια για την αγορά του FSD άμεσα ή 99 δολάρια το μήνα για συνδρομή.

Την ίδια στιγμή, η Tesla στην Κίνα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από εγχώριους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η BYD και η Li Auto. Το μερίδιο της Tesla στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας συρρικνώθηκε σε περίπου 6,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 10,5% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην Κίνα, με πολλές τοπικές εταιρείες όπως η Xpeng, η Xiaomi και η Huawei, να αξιοποιούν τέτοια χαρακτηριστικά ως ένα σημείο πώλησης για οχήματα. Η Baidu είναι ένας από τους περίπου 20 πιστοποιημένους προμηθευτές της Κίνας με διαπιστευτήρια χαρτογράφησης ανώτατου επιπέδου, που μπορούν να εφαρμοστούν σε λειτουργίες υποβοήθησης οδηγού.

Παράλληλα, η Tesla προέρχεται από την πρώτη ετήσια μείωση των τριμηνιαίων εσόδων της από το 2020, έχοντας πουλήσει λιγότερα αυτοκίνητα ακόμη και μετά τη μείωση των τιμών. Η έγκριση για το FSD στην Κίνα θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην Tesla προκειμένου να συνέλθει από την πρώτη πτώση τριμηνιαίων εσόδων από το 2020 και ενώ ο Musk μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 10%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Musk τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της αυτόνομης οδήγησης, αναφέροντας ότι οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Tesla να “λύσει” το θέμα με την αυτονομία, δεν θα πρέπει να επενδύσουν στην εταιρεία. Μετά την Κίνα το FSD αναμένεται να γίνει διαθέσιμο και στην Ευρώπη.

Στις σχετικές ειδήσεις, η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) των ΗΠΑ μετά από μια έρευνα που διήρκησε 2 ετών, αποκάλυψε πως το Autopilot και σε ορισμένες περιπτώσεις το FSD, σχετίζεται με 467 ατυχήματα, 13 εξ’αυτών θανατηφόρα.

Η NHTSA συμφωνεί με την Tesla η οποία τονίζει πως τα ατυχήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι οδηγοί είχαν χρησιμοποιήσει σωστά το Autopilot, Δηλαδή ως βοήθημα οδήγησης και όχι ως αυτόματο πιλότο. Την ίδια στιγμή η NHTSA πρόσθεσε πως η διατύπωση της Tesla (Autopilto και πλήρως αυτόνομη οδήγησης) είναι εσφαλμένη, ενώ κάνει λόγο “για ένα κρίσιμο χάσμα ασφαλείας” μεταξύ των προσδοκιών που δημιουργούνται και της πραγματικότητας.

Διάβασε ακόμη

Baidu: Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης μας είναι μια γενιά μπροστά από της Tesla

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία

Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές σημειώθηκαν σήμερα στη Γερμανία, καθώς πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ενάντια στην επέκταση του εργοστασίου της Tesla στο Γκρουνχάιντε, κοντά...

Η Hertz χρέωσε με 277 δολάρια για βενζίνη πελάτη της που νοίκιασε ένα Tesla Model 3

Η επιστροφή ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου με γεμάτο το ρεζερβουάρ καυσίμων έχει γίνει πραγματικότητα για πολλούς ταξιδιώτες, αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος νοικιάζει ένα ηλεκτρικό...