Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Σχετικά άρθρα

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ΕΕ και του τι θα χρειαστεί στην πραγματικότητα για την επίτευξη των στόχων μείωσης του CO2.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν τρεις φορές πιο γρήγορα από την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης μεταξύ 2017 και 2023, και -σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου- κοιτάζοντας το μέλλον, η ΕΕ θα χρειαστεί οκτώ φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030.

Μόλις λίγο πάνω από 150.000 δημόσια σημεία φόρτισης εγκαταστάθηκαν πέρυσι σε ολόκληρη την ΕΕ (λιγότερα από 3.000 την εβδομάδα κατά μέσο όρο), φτάνοντας συνολικά τα 630.000.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2030 θα πρέπει να εγκατασταθούν 3,5 εκατομμύρια σημεία φόρτισης. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα σήμαινε την εγκατάσταση περίπου 410.000 δημόσιων σημείων φόρτισης ετησίως (ή σχεδόν 8.000 την εβδομάδα) – σχεδόν τριπλάσιο από το τελευταίο ετήσιο ποσοστό εγκατάστασης.

Ωστόσο, η ACEA εκτιμά ότι θα χρειαστούν 8,8 εκατομμύρια σημεία φόρτισης μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν 1,2 εκατομμύρια φορτιστές ετησίως (ή πάνω από 22.000 την εβδομάδα) ή οκτώ φορές περισσότερα από το τελευταίο ετήσιο ποσοστό εγκατάστασης.

Η Sigrid de Vries, γενική διευθύντρια της ACEA, τονίζει:

Χρειαζόμαστε μαζική υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για τη μείωση του CO2. Αυτό δεν θα συμβεί χωρίς την ευρεία διαθεσιμότητα δημόσιας υποδομής φόρτισης σε όλη την περιοχή.

Ανησυχούμε πολύ που η ανάπτυξη της υποδομής δεν συμβαδίζει με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, αυτό το “κενό υποδομής” κινδυνεύει να διευρυνθεί στο μέλλον – σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εύκολη πρόσβαση στα δημόσια σημεία φόρτισης δεν είναι “καλό να υπάρχει”, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες οδικές μεταφορές, επιπλέον της υποστήριξης της αγοράς και ενός ανταγωνιστικού πλαισίου παραγωγής στην Ευρώπη.

Οι επενδύσεις σε δημόσια υποδομή φόρτισης πρέπει να αυξηθούν επειγόντως εάν θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα στις υποδομές και να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

77χρονος που οδηγούσε μια Corvette καρφώθηκε κάτω από καρότσα φορτηγού

Ο 77χρονος οδηγός μιας Chevrolet Corvette 8ης γενιάς έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και κατέληξε κάτω από το πίσω μέρος μιας καρότσας. https://youtu.be/ydJIMVElOqk Το περιστατικό...