Τα Ιδιωτικά ΚTEO έστειλαν εξώδικο στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Σχετικά άρθρα

kteo

Εξώδικη δήλωση, πρόσκληση και διαμαρτυρία κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, και του αναπληρωτή υπουργού, Σ. Καλογιάννη, με κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απέστειλε στα μέσα της εβδομάδας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Ο σύνδεσμος με το εξώδικο ζητά από την κυβέρνηση να λάβει γνώση και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άμεσης θεραπείας των υφιστάμενων παθογενειών στα ΚΤΕΟ”.

Καλούν τον πρωθυπουργό να παρέμβει “άμεσα υπέρ της απαρέγκλιτης εφαρμογής της νομοθεσίας στα ΚΤΕΟ, να παρέμβει για να προστατευτούν υλοποιημένες επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ και να διαφυλαχθούν 2.500 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα”.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ, το πρόβλημα αφορά την καθυστέρηση 12 χρόνων εκ μέρους της πολιτείας, να εφαρμόσουν τα δημόσια ΚΤΕΟ τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας ΚΤΕΟ στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να παίρνουν συνεχώς παρατάσεις. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να εφαρμοστούν και να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι τόσο για τις δικές τους επιχειρήσεις όσο και τις δημόσιες.

“Η ισχύουσα νοσηρή κατάσταση στα ΚΤΕΟ δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τους πολίτες, ούτε τις νόμιμες επιχειρήσεις, ούτε τα δημοσιοοικονομικά της χώρας, ωφελεί μόνο όσους συνεχίζουν να κερδίζουν έως σήμερα από την παρανομία, την αδιαφάνεια και τη διακίνηση μαύρου χρήματος πίσω από “αφανείς” υπηρεσίες τεχνικών ελέγχων ΚΤΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να ανατραπεί άμεσα”, επισημαίνουν.

“Οι δημόσιοι οργανισμοί ΚΤΕΟ εξαιρούνται σκανδαλωδώς επί 12 χρόνια και μέχρι σήμερα από την εφαρμογή νόμων μέσω παράτυπων νομοθετικά παρατάσεων. Προσφυγές των ιδιωτικών ΚΤΕΟ στη ελληνική δικαιοσύνη παραμένουν στάσιμες από το 2010” σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ.

“Καλούμε τον κύριο πρωθυπουργό να παρέμβει, ώστε να προστατευτούν υλοποιημένες επενδύσεις άνω των 350 εκ. ευρώ και να διαφυλαχτούν 2.500 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το απαράδεκτο και διαχρονικό νοσηρό φαινόμενο εφαρμογής “νόμων” με δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει το αρμόδιο υπουργείο υπέρ των δημοσίων και εις βάρος των ιδιωτικών ΚΤΕΟ τα τελευταία 12 χρόνια αποδομεί τον θεσμό και απειλεί πλέον με λουκέτο τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ της χώρας”, καταλήγουν.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στη ρύθμιση της τροπολογίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει την κατάργηση της πιστοποίησης δημοσίων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ με το πρότυπο ISO 9001, γεγονός που συνεπάγεται – σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς – οικονομική επιβάρυνση από 4.000 έως 7.500 ευρώ ετησίως για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, αντί μόλις 800 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα (και συνεπώς, διακριτική μεταχείριση υπέρ των δημόσιων Κέντρων).

Στην ουσία, με την επίκληση συμμόρφωσης με Κοινοτική Οδηγία, καταργείται διάταξη που είχε περάσει πριν από μόλις οκτώ μήνες ο τότε αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Μ. Βορίδης και επανέρχεται το παλαιό καθεστώς για την πιστοποίηση των ΚΤΕΟ.

Τούτο προβλέπει την πιστοποίησή τους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17020, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο φορέας του υπουργείου θα είναι ο μοναδικός αρμόδιος στο εξής για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ.

Έως σήμερα, για την πιστοποίηση με το πρότυπο ISO 9001, στη λογική της απελευθέρωσης της αγοράς, λειτουργούσαν περίπου 30 αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς. Επιπλέον, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης κοστολογεί 1.000 ευρώ το «μεροκάματο» των ελεγκτών – εξηγώντας έτσι το πώς ανεβαίνει κατακόρυφα το κόστος για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, δείχνουν προς την πλευρά του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Ν. Σταθόπουλου – ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης – και μέμφονται ουσιαστικά τον κ. Καλογιάννη για «ρουσφέτι» στον υφιστάμενό του.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, από την πλευρά του, με βάση και την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επικαλείται την ανάγκη συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιπέτειες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή προστίμων. Παραπέμπει δε σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία, όπως η Σουηδία, η Ισπανία, η Λιθουανία και η Λετονία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια του Ράλλυ Ακρόπολις

Τρεις μήνες μετά το πέσιμο της σημαίας του τερματισμού του Ράλλυ Ακρόπολις, η οργανωτική επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα teaser trailer του ντοκιμαντέρ που...

Αύξηση 29,5% στις πωλήσεις νέων ΙΧ τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΑΑ, κατά τον Νοέμβριο του 2023 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 18.791 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού)...

Εργασίες αποκατάστασης των πρανών στα λιμανάκια της Βάρκιζας

Ξεκίνησε σήμερα η τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα λιμανάκια της Βάρκιζας, προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των πρανών οι οποίες σύμφωνα με...

Απόκτησε το Ford Kuga Plug-In Hybrid με μηνιαίο μίσθωμα 329 ευρώ

Σε συνέχεια των υψηλών εμπορικών επιδόσεων που κατέγραψε τόσο το 2021 όσο και το 2022, το Ford Kuga PHEV εξακολουθεί να κερδίζει την εμπιστοσύνη...