Αυτοκίνητα με ελληνικό όνομα!

Σχετικά άρθρα

Το όνομα που θα δώσει η εταιρεία για το νέο μοντέλο της ίσως αποτελεί παράγοντα για τη μελλοντική, εμπορική επιτυχία του. Στο όνομα αντικατοπτρίζονται εκείνα τα στοιχεία που θα φέρει το μοντέλο, όπως ταχύτητα, ομορφιά, δυναμική. Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι για τον πλούτο και την ιστορία της γλώσσας μας, αλλά διπλά υπερήφανοι που αυτοκινητοβιομηχανίες ονομάτισαν τα μοντέλα τους με ελληνικές λέξεις, με ονόματα θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων!

dream-car-04_19_12-920-24

Παρακάτω εξετάζοντας με αλφαβητική σειρά τις εταιρείες θα βρεις όλα τα μοντέλα εκείνα που φέρουν ελληνικό όνομα και περιμένω να διαβάσω στα σχόλια αν θυμάσαι και ξέρεις και συ κανένα άλλο αυτοκίνητο με ελληνικό όνομα!

Mythos Concept

Το πρωτότυπο του οίκου Pininfarina με το…μυθικό όνομα βασίστηκε μηχανικά στη Testarossa και χαρακτηρίζεται ως ” ένα μοντέλο με τέλεια ισορροπία μεταξύ αισθητικής και τεχνικής ορθολογικότητας”.

1989_Ferrari_MythosConcept1

Λέγεται ότι ο Σουλτάνος του Μπρουνέι έχει στην τεράστια συλλογή του 2 Mythos, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για concept. Το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Cambiano, την έδρα του σχεδιαστικού οίκου.

Aegea

Fiat-Aegea_2016_800x600_wallpaper_01

To ένα νέο μικρό sedan που αντικαθιστά το Linea παρουσιάστηκε στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης και είναι σχεδιασμένο από το σχεδιαστικό κέντρο της FCA στην Ιταλία, μαζί με το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Tofaş. To όνομα του προέρχεται από τη λέξη “Αιγαίο”, άρα και από τον Αιγέα, τον πατέρα του Θησέα που έπεσε στο πέλαγος, μην μπορώντας να αντέξει (λανθασμένα σύμφωνα με το μύθο) τον υποτιθέμενο θάνατο του γιου του Θησέα από το Μινώταυρο.

Idea

Fiat-Idea_2003_800x600_wallpaper_03

Βασισμένο στο Punto, το MPV της Fiat ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το 2003 μαζί με το δίδυμο και πιο πολυτελές “ελληνικό αδερφάκι’ του, το Lancia Musa.

Galaxy

Ford-Galaxy_2011_800x600_wallpaper_01

Galaxy εκ της λατινικής λέξης galaxia, galaxias προερχόμενη προφανώς από την ελληνική γάλα (γεν.γάλακτος)

Zephyr (1951-1972)

autowp.ru_ford_zephyr_6_saloon_3

Ο Ζέφυρος ήταν στην ελληνική μυθολογία γιος της Ηούς και του Αστραίου και ήταν η προσωποποίηση του δυτικού ανέμου. Παντρεύτηκε την Ποδάγρη και αντί για παιδιά απέκτησε τα δύο άλογα του Αχιλλέα. τον Ξάνθο και τον Βαλίο.

Apollo

dream-car-10_15_14-920-40

Ένας από του σπουδαιότερους θεούς του Ολύμπου, ο Απόλλων ήταν ο θεός της μουσικής και του φωτός. To Gumpert Apollo πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση του Essen το 2005 και κινούταν από εναν twin-turbo V8 κινητήρα της Audi, 4.163 κ,εκ, απόδοσης 650 ίππων

Creta

Hyundai_Creta_01-700x435

Το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας έδωσε το όνομά του στο νέο SUV της κορεάτικης εταιρείας.

Genesis

autowp.ru_hyundai_genesis_13

Γένεσις εκ του ρήματος γίγνομαι. Και το πρώτο από τα 29 ιστορικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.

autowp.ru_hyundai_genesis_coupe_r-spec_7

Odyssey

Honda-Odyssey_2012_800x600_wallpaper_03

Η Οδύσσεια, made in Japan!!

Diablo

1994-Lamborghini-Diablo-SE30-V2-1080

“Δια+βάλλω”: Οι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έπρεπε να ξέρουμε απ΄έξω και ανακατωτά όλους τους τύπους του ρήματος “βάλλω” (Αόριστος Β’, Παθητικός Αόριστος,συνηρημένος Μέλλοντας με ένα -λ, αξέχαστα χρόνια). Παράγωγη και σύνθετη λέξη; Μα φυσικά η λέξη “Διάβολος”!

Στα ιταλικά “diavolo”, στα ισπανικά….”Diablo’!!!

Egoista

2013_Lamborghini_Egoista-0-1536

Απόκοσμο, φουτουριστικό, διαστημόπλοιο, αμφιλεγόμενο, αλλά με άκρως “εγωιστικό” κι ελληνικό όνομα!

H εταιρεία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο μόνη της όσον αφορά τα μοντέλα της με ελληνικό όνομα. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε!

Alpha (1907)

autowp.ru_lancia_alfa_5

Beta

Εδώ έχουμε αρκετά μοντέλα με αυτό το όνομα. Beta Montecarlo, Beta Spider, Beta HPE/HP Executive, Beta Trevi, Beta 5d.

Αλλά, συγγνώμη, για φωτογραφία θα βάλω την Beta Montecarlo Turbo Grouppo 5!

33501

Delta

(όλες οι εκδόσεις προφανώς), με προεξάρχουσα τη Βασίλισσα των ράλι

11182054_1032957213404486_5707172331012085781_n

Epsilon Corsa

(1911-1913)

autowp.ru_lancia_epsilon_corsa_1

Gamma

Και εδώ συναντάμε αρκετά μοντέλα με αυτό το όνομα. Gamma 20hp (1910), Gamma Berlina (1976-1980, 1980-1984), Gamma Coupe (1976-1980, 1980-1984), Gamma T-Roof (1978), Gamma Scala (1980).

Εδώ, η Gamma Berlina του 1976-1980

lancia_gamma_berlina_5

Hyena Zagato

zagato_lancia_hyena_10

O Ολλανδός συλλέκτης κλασικών αυτοκινήτων Paul V.J. Koot απευθύνθηκε στη Zagato για τη δημιουργία μιας κουπέ έκδοσης της πρωταθλήτριας Delta Integrale. Έτσι, δημιουργήθηκε η ύαινα και ενώ θα παράγονταν 75 αυτοκίνητα, τελικώς μόνο 25 παρήχθησαν μεταξύ 1992-1993.

Kappa

lancia_k_9

Lambda

autowp.ru_lancia_lambda_torpedo_3

Medusa Concept

Lancia-Medusa-Concept

Η μία από τις τρεις Γοργόνες, η Μέδουσα ήταν η θνητή, που αντί για μαλλιά, είχε φίδια στο κεφάλι της και πέτρωνε όποιον τολμούσε να την κοιτάξει στα μάτια. Τη σκότωσε ο Περσέας με το γνωστό τέχνασμα, με το κεφάλι της να βρίσκεται πλέον στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς.

Musa

autowp.ru_lancia_musa_collezione_centenario_1

9 θεότητες της μυθολογίας μας ήταν οι Μούσες και αποτελούσαν την πηγή έμπνευσης για κάθε διανοητική δραστηριότητα και σε πολλά μέρη λατρεύονταν με ιδιαίτερες τιμές.

Phedra

autowp.ru_lancia_phedra_14

Το πολυτελές MPV της ιταλικής εταιρείας πήρε το όνομα του από τη Φαίδρα, την κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα και της γυναίκας του Πασιφάης, που ήταν και η δεύτερη γυναίκα του Θησέα.

Prisma

autowp.ru_lancia_prisma_2.0_i.e._4wd_2

Prisma εκ του αρχαιοελληνικού ρήματος πρίω (μέλλοντας πρίσω) που σημαίνει “κόβω, πριονίζω”.

Stratos

LANCIA_RALLYE_04pop

Thema

lancia_thema_8.32_10

Thesis

autowp.ru_lancia_thesis_promenade_4

Theta (1913-1919)

autowp.ru_lancia_theta_35hp_2

Ypsilon

autowp.ru_lancia_y_elefantino_rosso_2

Europa

autowp.ru_lotus_europa_s2_1

Ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη, που ήταν κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά: τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.

Cosmo

autowp.ru_mazda_cosmo_sport_10

Kαι εδώ πολλά μοντέλα με το όνομα cosmo. Στη φωτογραφία το cosmo sport του 1967, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με διρότορο wankel κινητήρα.

Cronos

autowp.ru_mazda_cronos_2

Eclipse

autowp.ru_mitsubishi_eclipse_3

H ιαπωνική “έκλειψη”… Τη δεύτερη γενιά την αγαπήσαμε μέσα από το πρώτο Fast and the Furious, πίσω στο 2001, αυτοκίνητο του Paul Walker.

Sigma

mitsubishi_sigma_1

Triton

autowp.ru_mitsubishi_triton_double_cab_1

Ναι, είναι το L200 με άλλο όνομα καθώς στην Αυστραλία ονομάζεται έτσι από τη θεότητα της θάλασσας και γιου του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, με το σώμα του όμως από τους γλουτούς και κάτω να καταλήγει σε ουρά.

Micra

autowp.ru_nissan_micra_3-door_26

Titan

autowp.ru_nissan_titan_king_cab_17

Παιδιά της Γης και του Ουρανού, ήταν μια φυλή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες.

Astra

opel_astra_20_1

Εκ του “αστήρ”…

Diplomat (1964-1968)

autowp.ru_opel_diplomat_3

Ο “Διπλωμάτης” από το Rüsselheim. Λέξη που προέρχεται από το ρήμα διπλόω-ω(διπλώνω) που αργότερα η λέξη πέρασε στα λατινικά, όπου duplus (:διπλους) δήλωνε το διπλωμένο επίσημο έγγραφο που έδιναν σε όλους εκείνους που αποκτούσαν το δικαίωμα του Ρωμαίου Πολίτη.

Olympia

Αρκετά κι εδώ μοντέλα με το όνομα olympia. Στη φωτογραφία το Olympia 2-door Limousine του 1950-1953

opel_olympia_2-door_limousine_3

Tigra

autowp.ru_opel_tigra_sports_1

H τίγρη ή μάλλον καλύτερα το τιγράκι της Opel

Omega

autowp.ru_opel_omega_27

Onyx

Ο ημιπολύτιμος λίθος όνυχας ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη “όνυξ”, που σημαίνει καρφί ή νύχι. Η ιστορία είναι ότι κάποια μέρα ο Έρως έκοψε τα θεϊκά νύχια της Αφροδίτης με ένα βέλος, ενώ αυτή κοιμόταν.

32837

Άφησε τα κομμάτια διάσπαρτα πάνω στην άμμο και οι Μοίρες τα μετέτρεψαν σε πέτρα, έτσι ώστε κανένα κομμάτι από τους θεούς να μην χαθεί ποτέ. Και η απορία όλων των petrolheads…Γιατί δεν πέρασε στην παραγωγή αυτό, το Quasar, το Proxima, το Oxia;;; Ακούς Peugeot;;;

Clio

autowp.ru_renault_clio_v6_sport_20

Μια από τις εννέα Μούσες, η Κλειώ ήταν η Μούσα της επικής ποίησης και της Ιστορίας και ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Το όνομα της προέρχεται από τη ρίζα κλέω/κλείω που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό.

Thalia

autowp.ru_renault_thalia_3

Το Clio με…ουρά πήρε το όνομά του από την Θάλεια, μια από τις εννιά Μούσες η οποία ήταν προστάτιδα και ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας. Το όνομά της προήλθε από το ρήμα θαλλέωΘαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ.

Zoe

renault_zoe_z.e._1

Η ηλεκτρική…Ζωή.

Leon

autowp.ru_seat_leon_cupra_r_40

O ισπανικός Λέοντας.

Alcyone (1985-1991)

autowp.ru_subaru_alcyone_7

Η Αλκυόνη στην ελληνική μυθολογία ήταν σύζυγος του Κύηκα και κόρη του Αιόλου. Καθώς η αγάπη του ζευγαριού ήταν πολύ μεγάλη, ο Δίας μεταμόρφωσε σε πουλιά τους δύο, όταν ο Κύηκας χάθηκε στο πέλαγος με το πλοίο του και η σύζυγός του δεν άντεξε τον αποχωρισμό.

Yaris

Ναι, σε ακούω να αναρωτιέσαι..Yaris και ελληνικά;; Η απάντηση είναι κάπου…στη μέση. Όπως εξηγεί η Toyota, η λέξη “yaris” είναι μια ένωση λέξεων από την ελληνική μυθολογία και τα γερμανικά.

autowp.ru_toyota_yaris_t-sport_24

Στην ελληνική μυθολογία, οι Χάριτες (“Charis στον ενικό στα αγγλικά) ήταν οι θεές της γοητείας, της ομορφιάς, της φύσης. Η Toyota άλλαξε το “Ch” με το ‘Ya” (τη γερμανική, λίγο παραποιημένη λέξη για το ναι) για να συμβολίσει την αντίδραση, άρα και την αποδοχή των ευρωπαϊκών αγορών στο στυλ του αυτοκινήτου. Άβυσσος…

Vios

toyota_vios_11

Phaeton

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Φαέθων ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης.Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Φοίβου-Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του.

autowp.ru_volkswagen_phaeton_v10_tdi_uk-spec_6

Τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον. H λέξη παράγεται από το ρήμα φαέθω=λάμπω, φωτίζω

Eos

autowp.ru_volkswagen_eos_individual_2

Η Ηώς ή Έως ήταν στην ελληνική μυθολογία κόρη του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας Θείας. Αποτελούσε την προσωποποίηση της αυγής και εφόσον ήταν και αδερφή του Ήλιου και της Σελήνης, προηγείται κάθε μέρα στο ταξίδι του πρώτου στον ουρανό.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στα 360 kW ο ισχυρότερος ταχυφορτιστής στην Ελλάδα

Ο ΣΕΑ στον Κορινό, που βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, διαθέτει πλέον τον ισχυρότερο DC ταχυφορτιστή στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών...

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr