Το όνομα που θα δώσει η εταιρεία για το νέο μοντέλο της ίσως αποτελεί παράγοντα για τη μελλοντική, εμπορική επιτυχία του. Στο όνομα αντικατοπτρίζονται εκείνα τα στοιχεία που θα φέρει το μοντέλο, όπως ταχύτητα, ομορφιά, δυναμική. Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι για τον πλούτο και την ιστορία της γλώσσας μας, αλλά διπλά υπερήφανοι που αυτοκινητοβιομηχανίες ονομάτισαν τα μοντέλα τους με ελληνικές λέξεις, με ονόματα θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων!
1
Παρακάτω εξετάζοντας με αλφαβητική σειρά τις εταιρείες θα βρεις όλα τα μοντέλα εκείνα που φέρουν ελληνικό όνομα και περιμένω να διαβάσω στα σχόλια αν θυμάσαι και ξέρεις και συ κανένα άλλο αυτοκίνητο με ελληνικό όνομα!
2Mythos Concept
Το πρωτότυπο του οίκου Pininfarina με το…μυθικό όνομα βασίστηκε μηχανικά στη Testarossa και χαρακτηρίζεται ως ” ένα μοντέλο με τέλεια ισορροπία μεταξύ αισθητικής και τεχνικής ορθολογικότητας”.
3
Λέγεται ότι ο Σουλτάνος του Μπρουνέι έχει στην τεράστια συλλογή του 2 Mythos, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για concept. Το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Cambiano, την έδρα του σχεδιαστικού οίκου.
4Aegea
5
To ένα νέο μικρό sedan που αντικαθιστά το Linea παρουσιάστηκε στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης και είναι σχεδιασμένο από το σχεδιαστικό κέντρο της FCA στην Ιταλία, μαζί με το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Tofaş. To όνομα του προέρχεται από τη λέξη “Αιγαίο”, άρα και από τον Αιγέα, τον πατέρα του Θησέα που έπεσε στο πέλαγος, μην μπορώντας να αντέξει (λανθασμένα σύμφωνα με το μύθο) τον υποτιθέμενο θάνατο του γιου του Θησέα από το Μινώταυρο.
6Idea
7
Βασισμένο στο Punto, το MPV της Fiat ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το 2003 μαζί με το δίδυμο και πιο πολυτελές “ελληνικό αδερφάκι’ του, το Lancia Musa.
8Galaxy
9
Galaxy εκ της λατινικής λέξης galaxia, galaxias προερχόμενη προφανώς από την ελληνική γάλα (γεν.γάλακτος)
10Zephyr (1951-1972)
11
Ο Ζέφυρος ήταν στην ελληνική μυθολογία γιος της Ηούς και του Αστραίου και ήταν η προσωποποίηση του δυτικού ανέμου. Παντρεύτηκε την Ποδάγρη και αντί για παιδιά απέκτησε τα δύο άλογα του Αχιλλέα. τον Ξάνθο και τον Βαλίο.
12Apollo
13
Ένας από του σπουδαιότερους θεούς του Ολύμπου, ο Απόλλων ήταν ο θεός της μουσικής και του φωτός. To Gumpert Apollo πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση του Essen το 2005 και κινούταν από εναν twin-turbo V8 κινητήρα της Audi, 4.163 κ,εκ, απόδοσης 650 ίππων
14Creta
15
Το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας έδωσε το όνομά του στο νέο SUV της κορεάτικης εταιρείας.
16Genesis
17
Γένεσις εκ του ρήματος γίγνομαι. Και το πρώτο από τα 29 ιστορικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.
18
19Odyssey
20
Η Οδύσσεια, made in Japan!!
21Diablo
22
“Δια+βάλλω”: Οι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έπρεπε να ξέρουμε απ΄έξω και ανακατωτά όλους τους τύπους του ρήματος “βάλλω” (Αόριστος Β’, Παθητικός Αόριστος,συνηρημένος Μέλλοντας με ένα -λ, αξέχαστα χρόνια). Παράγωγη και σύνθετη λέξη; Μα φυσικά η λέξη “Διάβολος”!
Στα ιταλικά “diavolo”, στα ισπανικά….”Diablo’!!!
23Egoista
24
Απόκοσμο, φουτουριστικό, διαστημόπλοιο, αμφιλεγόμενο, αλλά με άκρως “εγωιστικό” κι ελληνικό όνομα!
H εταιρεία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο μόνη της όσον αφορά τα μοντέλα της με ελληνικό όνομα. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε!
25Alpha (1907)
26
27Beta
Εδώ έχουμε αρκετά μοντέλα με αυτό το όνομα. Beta Montecarlo, Beta Spider, Beta HPE/HP Executive, Beta Trevi, Beta 5d.
Αλλά, συγγνώμη, για φωτογραφία θα βάλω την Beta Montecarlo Turbo Grouppo 5!
28
29Delta
(όλες οι εκδόσεις προφανώς), με προεξάρχουσα τη Βασίλισσα των ράλι
30
31Epsilon Corsa
(1911-1913)
32
33Gamma
Και εδώ συναντάμε αρκετά μοντέλα με αυτό το όνομα. Gamma 20hp (1910), Gamma Berlina (1976-1980, 1980-1984), Gamma Coupe (1976-1980, 1980-1984), Gamma T-Roof (1978), Gamma Scala (1980).
Εδώ, η Gamma Berlina του 1976-1980
34
35Hyena Zagato
36
O Ολλανδός συλλέκτης κλασικών αυτοκινήτων Paul V.J. Koot απευθύνθηκε στη Zagato για τη δημιουργία μιας κουπέ έκδοσης της πρωταθλήτριας Delta Integrale. Έτσι, δημιουργήθηκε η ύαινα και ενώ θα παράγονταν 75 αυτοκίνητα, τελικώς μόνο 25 παρήχθησαν μεταξύ 1992-1993.
37Kappa
38
39Lambda
40
41Medusa Concept
42
Η μία από τις τρεις Γοργόνες, η Μέδουσα ήταν η θνητή, που αντί για μαλλιά, είχε φίδια στο κεφάλι της και πέτρωνε όποιον τολμούσε να την κοιτάξει στα μάτια. Τη σκότωσε ο Περσέας με το γνωστό τέχνασμα, με το κεφάλι της να βρίσκεται πλέον στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς.
43Musa
44
9 θεότητες της μυθολογίας μας ήταν οι Μούσες και αποτελούσαν την πηγή έμπνευσης για κάθε διανοητική δραστηριότητα και σε πολλά μέρη λατρεύονταν με ιδιαίτερες τιμές.
45Phedra
46
Το πολυτελές MPV της ιταλικής εταιρείας πήρε το όνομα του από τη Φαίδρα, την κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα και της γυναίκας του Πασιφάης, που ήταν και η δεύτερη γυναίκα του Θησέα.
47Prisma
48
Prisma εκ του αρχαιοελληνικού ρήματος πρίω (μέλλοντας πρίσω) που σημαίνει “κόβω, πριονίζω”.
49Stratos
50
51Thema
52
53Thesis
54
55Theta (1913-1919)
56
57Ypsilon
58
59Europa
60
Ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη, που ήταν κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά: τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.
61Cosmo
62
Kαι εδώ πολλά μοντέλα με το όνομα cosmo. Στη φωτογραφία το cosmo sport του 1967, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με διρότορο wankel κινητήρα.
63Cronos
64
65Eclipse
66
H ιαπωνική “έκλειψη”… Τη δεύτερη γενιά την αγαπήσαμε μέσα από το πρώτο Fast and the Furious, πίσω στο 2001, αυτοκίνητο του Paul Walker.
67Sigma
68
69Triton
70
Ναι, είναι το L200 με άλλο όνομα καθώς στην Αυστραλία ονομάζεται έτσι από τη θεότητα της θάλασσας και γιου του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, με το σώμα του όμως από τους γλουτούς και κάτω να καταλήγει σε ουρά.
71Micra
72
73Titan
74
Παιδιά της Γης και του Ουρανού, ήταν μια φυλή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες.
75Astra
76
Εκ του “αστήρ”…
77Diplomat (1964-1968)
78
Ο “Διπλωμάτης” από το Rüsselheim. Λέξη που προέρχεται από το ρήμα διπλόω-ω(διπλώνω) που αργότερα η λέξη πέρασε στα λατινικά, όπου duplus (:διπλους) δήλωνε το διπλωμένο επίσημο έγγραφο που έδιναν σε όλους εκείνους που αποκτούσαν το δικαίωμα του Ρωμαίου Πολίτη.
79Olympia
Αρκετά κι εδώ μοντέλα με το όνομα olympia. Στη φωτογραφία το Olympia 2-door Limousine του 1950-1953
80
81Tigra
82
H τίγρη ή μάλλον καλύτερα το τιγράκι της Opel
83Omega
84
85Onyx
Ο ημιπολύτιμος λίθος όνυχας ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη “όνυξ”, που σημαίνει καρφί ή νύχι. Η ιστορία είναι ότι κάποια μέρα ο Έρως έκοψε τα θεϊκά νύχια της Αφροδίτης με ένα βέλος, ενώ αυτή κοιμόταν.
86
Άφησε τα κομμάτια διάσπαρτα πάνω στην άμμο και οι Μοίρες τα μετέτρεψαν σε πέτρα, έτσι ώστε κανένα κομμάτι από τους θεούς να μην χαθεί ποτέ. Και η απορία όλων των petrolheads…Γιατί δεν πέρασε στην παραγωγή αυτό, το Quasar, το Proxima, το Oxia;;; Ακούς Peugeot;;;
87Clio
88
Μια από τις εννέα Μούσες, η Κλειώ ήταν η Μούσα της επικής ποίησης και της Ιστορίας και ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Το όνομα της προέρχεται από τη ρίζα κλέω/κλείω που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό.
89Thalia
90
Το Clio με…ουρά πήρε το όνομά του από την Θάλεια, μια από τις εννιά Μούσες η οποία ήταν προστάτιδα και ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας. Το όνομά της προήλθε από το ρήμα θαλλέω – Θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ.
91Zoe
92
Η ηλεκτρική…Ζωή.
93Leon
94
O ισπανικός Λέοντας.
95Alcyone (1985-1991)
96
Η Αλκυόνη στην ελληνική μυθολογία ήταν σύζυγος του Κύηκα και κόρη του Αιόλου. Καθώς η αγάπη του ζευγαριού ήταν πολύ μεγάλη, ο Δίας μεταμόρφωσε σε πουλιά τους δύο, όταν ο Κύηκας χάθηκε στο πέλαγος με το πλοίο του και η σύζυγός του δεν άντεξε τον αποχωρισμό.
97Yaris
Ναι, σε ακούω να αναρωτιέσαι..Yaris και ελληνικά;; Η απάντηση είναι κάπου…στη μέση. Όπως εξηγεί η Toyota, η λέξη “yaris” είναι μια ένωση λέξεων από την ελληνική μυθολογία και τα γερμανικά.
98
Στην ελληνική μυθολογία, οι Χάριτες (“Charis στον ενικό στα αγγλικά) ήταν οι θεές της γοητείας, της ομορφιάς, της φύσης. Η Toyota άλλαξε το “Ch” με το ‘Ya” (τη γερμανική, λίγο παραποιημένη λέξη για το ναι) για να συμβολίσει την αντίδραση, άρα και την αποδοχή των ευρωπαϊκών αγορών στο στυλ του αυτοκινήτου. Άβυσσος…
99Vios
100
101Phaeton
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Φαέθων ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης.Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Φοίβου-Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του.
102
Τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον. H λέξη παράγεται από το ρήμα φαέθω=λάμπω, φωτίζω
103Eos
104
Η Ηώς ή Έως ήταν στην ελληνική μυθολογία κόρη του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας Θείας. Αποτελούσε την προσωποποίηση της αυγής και εφόσον ήταν και αδερφή του Ήλιου και της Σελήνης, προηγείται κάθε μέρα στο ταξίδι του πρώτου στον ουρανό.