Οι Γερμανοί κατασκευαστές φοβούνται πως ο Τραμπ θα αναστατώσει το διεθνές εμπόριο

Σχετικά άρθρα

donald-trump

(Ξέρω πως έχεις βαρεθεί να βλέπεις φώτο και να ακούς για τον 45ο Πρόεδρο των Η.Π.Α., αλλά δείξε κατανόηση. Άτιμη επικαιρότητα!)

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των Η.Π.Α. έχει προκαλέσει αλυσιδωτές ανησυχίες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μην μένουν έξω από τον χορό. Η Γερμανία δεν έκρυψε την ενόχληση/σοκ με την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, κάτι που μεταφράστηκε σε πτώση 2.6% των μετοχών της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ομοσπονδία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VDA, στην οποία συμπεριλαμβάνονται κατασκευαστές και προμηθευτές, εξέφρασε την αγωνία της για το πώς θα κινηθεί ο νέος κάτοικος του Οβάλ Γραφείου:

Φοβούμαστε πως ο νέος Πρόεδρος θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας και θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εγχώρια οικονομία, διαταράσσοντας τη ροή και τις σχέσεις δικονομίας του διεθνούς εμπορίου.

Προς τι ο φόβος; Όπως θα έχεις ακούσει, ο Τραμπ δεν πολυαγαπάει τους Μεξικανούς. Έλα μου, όμως, που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια εκεί λόγω μειωμένου κόστους. Τον Ιούνιο η BMW  “άνοιξε” τη γραμμή παραγωγής στο Σαν Λουίς Ποτοσί, με την επένδυση να ανέρχεται στα 2,2 δις δολάρια και την δυναμικότητα στα 150.000 ανά έτος. Η Audi εγκαινίασε μονάδα στο Σαν Χοσέ, που θα κατασκευάζει τις ηλεκτρικές και βενζινοκίνητες εκδόσεις του Q5 (1,1 δις δολάρια), ενώ και η Mercedes-Benz έχει δηλώσει πως το 2018 θα “ρίξει” -από κοινού με την Renault-Nissan- 1 δις για την ανέγερση εργοστασίου.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί χτισίματος φράχτη και υπερφορολόγησης των εισαγωγών made in Mexico, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όλα τα προαναφερθέντα να πάνε συστημένα στον κάδο. Οι Dieter Zetsche (Mercedes – Benz), Harald Krueger ( BMW) και Matthias Mueller (VAG) συναντήθηκαν σήμερα στο Μόναχο, προκειμένου να σχεδιάσουν κατευθύνσεις και δράσεις.

Τα πρώτα δείγματα είχαν έρθει με την ανακοίνωση της Ford πως όλη η παραγωγή των μικρών αυτοκινήτων της θα μεταφερθεί στο Μεξικό. Όντας ακόμα υποψήφιος, ο Τραμπ είχε ορκιστεί πως θα έκανε τα πάντα για να μην γίνει αυτό εφόσον έπαιρνε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου. Κυριακή κοντή γιορτή.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανανεωμένη Porsche Cayenne GTS με 500 άλογα

Την ανανεωμένη έκδοση της Cayenne GTS παρουσιάζει η Porsche με το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις από τους νέους προφυλακτήρες, από τα...

Κάπως έτσι θα είναι η νέα BMW X3

Μέσα στους επόμενους μήνες η BMW θα παρουσιάσει τη νέα, τέταρτη γενιά της X3 και αυτές οι renderings φωτογραφίες μας δείχνουν πως θα μοιάζει...

Ford: Η Mustang έγινε 60 ετών και teasάρει την RTR

Την περασμένη Τετάρτη η Ford γιόρτασε τα 60α γενέθλια της Mustang και στο περιθώριο μιας εκδήλωσης που έγινε στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, η...