Test Drive: Δοκιμάζουμε την 5-λιτρη Ford Mustang GT

Σχετικά άρθρα

Εισαγωγή

Τι είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι, όταν βλέπεις μια παλιότερη Mustang; Ένα θρυλικό και άκρως ποθητό αμερικάνικο muscle car, με “αμέτρητα” κυβικά, όχι τόσο τεχνολογικά προηγμένο (ποιος ξεχνάει τις σούστες και το άκαμπτο πίσω άξονα πριν κάποια χρόνια), ποιότητα κατασκευής που συναγωνίζεται το Fiesta, και προσαρμοσμένο στα αμερικάνικα πρότυπα καθημερινής μετακίνησης, a.k.a ατελείωτα burnouts, στημένο μόνο για ευθείες και στις στροφές κάνουμε την “πάπια”.

Πάνω-κάτω αυτά την χαρακτήριζαν στα 50 χρόνια πορείας της, μέχρι που η Ford αποφάσισε να διευρύνει λίγο τους ορίζοντες της, να το κάνει “αυτοκίνητο” και να το προσφέρει και εκτός Αμερικής, σε 80+ χώρες. Μεταξύ αυτών και οι της Ευρώπης, που έχουμε πολύ διαφορετικά standards από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς στους 20 μήνες που είναι διαθέσιμη έχει πουλήσει περίπου 40.000 μονάδες, εκτός Αμερικής, με πάνω από τις μισές στην ήπειρο μας, ενώ στην Ελλάδα σχεδόν 50 τυχεροί την έχουν στο γκαράζ τους. Είναι αυτή η φρενίτιδα που δημιουργείται όταν κάτι απαγορεύεται, και μετά γίνεται “νόμιμο” παντού. Όχι, ότι δεν το αξίζει…και με το παραπάνω.

Θεωρώ πραγματικά ανούσιο να γράψω κατεβατά για να περιγράψω τον “μύθο” του ονόματος της Mustang. Έχει συνδεθεί, όσο ελάχιστα αυτοκίνητα, με ταινίες του Hollywοod, καθώς ποιος δεν έχει δει την σκηνή καταδίωξης στο Bullitt με τον Steve McQueen, ή τον Nicolas Cage και την Eleanor στο Gone in 60 Seconds, ή την μαύρη Shelby GT350 στο Thomas Crown Affair με τον ex-Bond (Pierce Brosnan), ακόμα και στο Fast and Furious. Ούτε το ίδιο το IMDB δεν πρέπει να έχει αναλυτική βάση δεδομένων σε πόσες ταινίες, σειρές, τραγούδια, video games και ντοκιμαντέρ έχει εμφανιστεί μία Mustang, καθιστώντας την άμεσα αναγνωρίσει από κάθε petrolhead ή μη.

Είναι αυτό το brutal αμερικάνικο χαρακτηριστικό της υπερβολής που βγάζει (a.k.a badass), που τραβάει τα βλέμματα απ’όπου και αν περάσει. Αν και να πω την αλήθεια κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στην Αμερική για την έκθεση του Los Angeles, συναντήσαμε τόσες πολλές Mustang (μαζί με Corvette, Camaro και Challenger), όσα Qashqai και Golf υπάρχουν στην Ευρώπη. Κάτι απόλυτα λογικό αν σκεφτείς ότι με 34.000 δολάρια (€32.000) μπορείς εκεί να έχεις ένα πανέμορφο sport coupe αυτοκίνητο με V8, 421 άλογα και χειροκίνητο κιβώτιο, όμοιο με αυτό που δοκιμάσαμε για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Στα συν

  • V8
  • Fun-to-drive
  • Κινητήρας
  • Επιδόσεις
  • Σύστημα διεύθυνσης
  • Φρένα
  • Εξοπλισμός
  • Τιμή

Στα μείον

  • Ποιότητα εσωτερικού
  • Κόστος συντήρησης
  • Χώροι πίσω
  • Κατανάλωση

Το αυτοκίνητο

Η Mustang ήταν η αιτία να γεννηθεί ο όρος pony car. Μια κατηγορία αυτοκινήτων που περιέγραφε ένα προσιτό, συμπαγές και στιλάτο αυτοκίνητο με σπορ καταβολές. Όμως, επειδή σε κάθε αυλή αμερικάνικου σπιτιού, ή σε κάποιο γκαράζ βελτιωτή υπήρχε το “μικρόβιο” του πειράγματος, τα pony cars φορούσαν έναν V8 και μετατρέπονταν σε muscle cars, όντας ισχυρότερα και πιο… θορυβώδη.

Μιλώντας τώρα για το αυτοκίνητο, και παρότι αυτό έχει καταφέρει πάνω από 9 εκατομμύρια πωλήσεις, από το 1964 που λανσαρίστηκε, ποτέ δεν ακολουθούσε μια κλασική συνταγή σχεδιασμού, όπως για παράδειγμα η Porsche 911. Έτσι, με το νέο αυτοκίνητο οι σχεδιαστές ξεκίνησαν από λευκό φύλλο χαρτί, διατηρώντας, όμως, κάποια από τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των κλασικών Mustang, που είναι αναγνωρίσιμα σε όλη την Ευρώπη, όπως το μακρύ ανάγλυφο καπό και το κοντό πίσω τμήμα, δίνοντάς τους, όμως, μία σύγχρονη ερμηνεία.

Κάτι οι αναλογίες του αυτοκινήτου, κάτι το κίτρινο χρώμα (τριπλής επίστρωσης), και κάτι το γουργουρητό των απολήξεων της εξάτμισης, δεν υπήρχε σημείο που να περάσαμε και να μην έστριψαν κεφάλια, ή να μη βγήκαν κινητά για μετέπειτα επεξεργασία από κάθε λογής ηλικίες. Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που με την “πρώτη εντύπωση” βλέποντας το αυτοκίνητο, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι πρόκειται για μία Mustang. Η fastback σιλουέτα του φωνάζει από μακριά τη “made in USA” καταγωγή του, και -χωρίς φανφάρες και υπερβολές- είναι από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που μπορείς να αγοράσεις σήμερα.

Ξεκινώντας από τα βασικά, τις διαστάσεις, το αυτοκίνητο είναι μεγάλο και δεν το κρύβει. Το μήκος του φτάνει τα 4.784 χλστ., το πλάτος του τα 1.916 χλστ. (το οποίο με τους καθρέφτες σχεδόν αγγίζει τα 2,1 μέτρα), με το ψηλότερο σημείο να είναι στα 1.381 χλστ.

Σχεδιαστικά, αρκετά βασικά χαρακτηριστικά προσδιορίζουν τη Mustang, όπως το χαμηλό ύψος οροφής και το φαρδύ πάτημα (με τα μετατρόχια να φτάνουν στα 1.582/1.655 χλστ.). Το αεροδυναμικό προφίλ λόγω των έντονα κεκλιμένων εμπρός και πίσω παρμπρίζ δημιουργεί το απαραίτητο σφηνοειδές σχήμα, με την καμπίνα να είναι “μετατοπισμένη” αρκετά προς τα πίσω. Κοιτώντας από εμπρός βλέπεις τη σύγχρονη ερμηνεία για το χαρακτηριστικό “σαγόνι του καρχαρία”, κάτι που σχηματίζει μεγάλες εισαγωγές αέρα, κατάλληλες για την ψύξη των μηχανικών μερών. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, πόσο δε στα επιδόσεων, η ψύξη παίζει σημαντικό ρόλο στη τελική διαμόρφωση του σχήματος. Είναι αυτή η αέναη η “διαμάχη” μεταξύ του σχεδιαστικού τμήματος και των μηχανικών κάθε εταιρίας.

Παρατηρώντας κάθε γωνία της Mustang θα βρίσκεις κάθε φορά μια επιπλέον όμορφη σχεδιαστική λεπτομέρεια να “κολλήσεις”. Το μακρύ ανάγλυφο καπό, η κοντή ουρά, τα “τετράγωνα” πίσω φτερά, τα τρισδιάστατα πίσω φώτα με τρεις κάθετες μπάρες σε κάθε πλευρά, ο διαχύτης στο χρώμα του αμαξώματος κλπ. Τα πάντα το κάνουν να δείχνει επιβλητικό, χωρίς καν να το προσπαθεί.

Η Mustang έρχεται στα μέρη μας από από το Michigan της Αμερικής και το εργοστάσιο Flat Rock της Ford, όπου και κατασκευάζεται, και όπως γνωρίζεις προσφέρεται και με τον 2,3-λίτρων κινητήρα του Focus RS, με το τι κρύβεται κάτω από το καπό να είναι πολύ δύσκολο διακριτό. Καταλαβαίνεις την διαφορά από το χρωμιωμένο λογότυπο “5.0” στα εμπρός φτερά και το “GT” στο κεντρικό σήμα, πίσω. Οι διαφορές σταματούν εκεί, χωρίς αυτό να μειώνει σε τίποτα τον εντυπωσιακό της σχεδιασμό, κάνοντας σαφή τον διαχωρισμό της από την GT350. Τέλος, όμορφη πινελιά και αντίθεση προσφέρουν οι μαύρες ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών, με ελαστικά 255/40 εμπρός και πίσω 275/40.

Από πλευράς ασφαλείας, η Mustang δεν έχει περάσει από τις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, αλλά από τον αρκετά αυστηρότερο αμερικάνικο οργανισμό IIHS, όπου βαθμολογήθηκε με τον όρο “Αποδεκτό”, ένα επίπεδο κάτω από το ανώτατο, στις συνολικές τέσσερις βαθμίδες.

Εσωτερικό

Ανοίγεις την τεραστίων διαστάσεων πόρτα, και αμέσως αντικρίζεις τα μεγάλα bucket καθίσματα της Recaro. Κάθεσαι και πριν καν βάλεις μπροστά τον κινητήρα, βλέπεις μπροστά σου μια “γεμάτη” και ογκώδης κεντρική κονσόλα, με σαφή την αμερικάνικη προέλευση της. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που δανείζεται από υπόλοιπα μοντέλα της Ford, και κυρίως του Focus.

Μπροστά σου έχεις μεγάλα όργανα, που εμφανίζουν τις πληροφορίες σε μικρή απόκλιση από το μάτι σου. Επικό highlight η αναγραφή “Ground Speed” στο ταχύμετρο, ενώ για κάποιο λόγο μου αρέσει που στο εσωτερικό του αναγράφει την ταχύτητα και σε μίλια/ώρα. Η γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιηθεί είναι αρκετά απλή, με τον οπίσθιο φωτισμό να έχει πολλά χρώματα, ώστε να αλλάζεις συχνά και να μη βαριέσαι.

Τα “χωνευτά” αναλογικά όργανα διαθέτουν μια ψηφιακή οθόνη ανάμεσά τους, που μπορείς να δεις υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες. Έτσι, εκτός τα αναμενόμενα του trip computer, αυτή προσφέρει πληροφόρηση “βελτιωμένου”. Και εξηγούμαι, πίεση turbo, πίεση λαδιού, λόγο μίγματος (πλούσιο/φτωχό), θερμοκρασία λαδιού/κεφαλής, θερμοκρασία αέρα εισαγωγής, μετρήσεις επιτάχυνσης, επιβράδυνσης, γύρων πίστας, g-meter κλπ. Και επιπλέον αυτών, όλα τα στοιχεία εκτός από αριθμητική ένδειξη, υπάρχει η επιλογή να εμφανίζονται σε ψηφιακά όργανα.

Η σχεδίαση του ταμπλό έχει κάποια στοιχεία από την Mustang της δεκαετίας του ’60, κάτι που το υπογράφει και η σχετική πλακέτα, μπροστά από τον συνοδηγό. Στο κέντρο υπάρχει η οθόνη αφής 8 ιντσών, και ενσωματώνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC 2, προερχόμενη αυτούσια από το Focus. Στη default επιλογή η οθόνη είναι χωρισμένη σε 4 τεταρτημόρια, που το καθένα ελέγχει το ραδιόφωνο, το κινητό, τον κλιματισμό και το σύστημα πλοήγησης.

To τιμόνι έχει κατάλληλη διάμετρο, πάχος και λαβή, αν και θα το προτιμούσα με λιγότερα κουμπιά. Το σχετικά φαρδύ μαρσπιέ και τα σκληρά πλαϊνά των καθισμάτων, ίσως δυσκολέψουν κάποιους, αλλά είναι αυτά που δίνουν μια πιο πολεμική αίσθηση στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Η θέση οδήγησης είναι άψογη, χωρίς ωστόσο να νιώθεις ότι κάθεσαι στον δρόμο, καθώς είναι πιο χαμηλή από ένα hothatch, αλλά πιο ψηλή από το GT86.

Από πλευράς ποιότητας, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι απλά αποδεκτά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά συνολικά αν είσαι τύπος που θεωρείς ότι το δέρμα από κάποια αγελάδα προσθέτει… πόντους, τότε δεν είναι για σένα η Mustang.

Το μαλακό πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το βασικό κομμάτι του ταμπλό δεν είναι από το πάνω ράφι, αλλά δεν δείχνει φθηνό, όπως για παράδειγμα η απομίμηση αλουμινίου της φάσας. Ομοίως, και τα πλαστικά στη βάση της κονσόλας. Εκεί, οι αεροπορικού τύπου, εργονομικοί διακόπτες και κουμπιά, παρέχουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις, αλλά η κατασκευή τους είναι μέτρια. Το ίδιο και η συναρμογή των μερών σε όλη την καμπίνα, από την κονσόλα μέχρι τα πάνελ των θυρών και τα καπάκια των εξωτερικών καθρεπτών. Άρα αν βάζεις προτεραιότητα το εσωτερικό, πήγαινε προς τα “αντίστοιχα” μοντέλα της BMW ή της Audi.

Από θέμα χώρων, και παρά το μέγεθος της, η Mustang χαρακτηρίζεται 2+2. Άρα όπως καταλαβαίνεις εσύ και ο/η συνοδηγός σου θα νιώσετε υπέρ άνετα, κάτι που βοηθάει το μεγάλο εσωτερικό πλάτος του αυτοκινήτου. Θεωρητικά υπάρχει χώρος και για πίσω επιβάτες, και δεν θα διαμαρτυρηθούν, αν είναι πραγματικά μικρόσωμοι. Στην πράξη, είναι καλύτεροι από το GT86, αλλά προσωπικά δεν θα μπορούσα να καθίσω ούτε για 1 λεπτό. Μη ξεχνιόμαστε, η απόλαυση σε τέτοια αυτοκίνητο προορίζεται για δύο.

Τέλος, μεγάλο “συν” ο χώρος αποσκευών με τα 332 λίτρα του, που είναι αρκετά καλός για coupe αμάξωμα. Η Ford αναφέρει ότι χωράει δύο τσάντες του γκολφ, αλλά εγώ ξέρω ότι εύκολα χωράει αποσκευές για να κάνεις ένα επικό roadtrip από την Αθήνα, μέχρι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη.

Κινητήρας

Χωρίς καμία πρόθεση να υποβαθμίσω το εκπληκτικό τετρακύλινδρο που κινείται η “μικρή” με τα 315 άλογα, η “σωστή” Mustang πρέπει να φοράει V8. Όχι, δεν τρέφω αυταπάτες και ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στο ελληνικό ληστρικό φορολογικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι αυτές οι δύο έννοιες είναι φτιαγμένες η μία για την άλλη… Τέλος.

Παρότι τα τελευταία χρόνια “ξύπνησαν” και οι Αμερικάνοι, υιοθετώντας downsized κινητήρες σε πολλά παραδοσιακά μοντέλα τους, το motto “there is no replacement for displacement” τους ακολουθεί πιστά. Και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ο V8 είναι η δυνατή καρδιά κάθε Mustang, και καμία γκάμα κινητήρων για αυτήν δε θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς κάποιο εξαιρετικό V8 σύνολο.

Ο 5,0-λιτρος V8 διαθέτει αλουμινένιο μπλοκ και κεφαλή, 32 συνολικά βαλβίδες με ανεξάρτητο μεταβλητό χρονισμό εισαγωγής και εξαγωγής, με το υποτετράγωνο θάλαμο καύσης να έχει συμπίεση 11,0:1. Ακόμα λανσάρει πολυάριθμες αναβαθμίσεις, που του επιτρέπουν να αναπνέει καλύτερα κυρίως στις υψηλότερες στροφές.

Η εισαγωγή και η εξαγωγή αέρα στους κυλίνδρους είναι σημαντική για την παραγωγή περισσότερης ισχύος και ροπής από οποιονδήποτε κινητήρα, και αποτέλεσε σημαντική προτεραιότητα στην εξέλιξη του V8, ο οποίος χρησιμοποιεί μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής. Ακόμα διαθέτει ανανεωμένους εκκεντροφόρους, και σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων που προσφέρουν ακριβή έλεγχο των βαλβίδων στις υψηλές στροφές. Η νέα χύτευση της κυλινδροκεφαλής, με τους βελτιωμένους αυλούς, προσφέρει πιο ευθεία διαδρομή προς τις βαλβίδες για μειωμένες ροϊκές απώλειες εισαγωγής και εξαγωγής, ενώ οι μπιέλες από σφυρήλατο ατσάλι, είναι ελαφρύτερες και πιο ανθεκτικές για λειτουργία στις υψηλές στροφές. Τέλος, οι ανασχεδιασμένες κεφαλές των εμβόλων έχουν βαθύτερες υποδοχές, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τις νέες μεγαλύτερες βαλβίδες, και η βέλτιστη ζυγοστάθμιση σφυρήλατου στροφάλου ανταπεξέρχεται άριστα στις υψηλές στροφές.

Η πολλαπλή εισαγωγής περιλαμβάνει βαλβίδες ελέγχου ροής που σφραγίζουν μερικώς τους αυλούς στις χαμηλότερες στροφές του κινητήρα, κάτι που αυξάνει την πίεση και το στροβιλισμό για βελτιωμένη ανάμιξη αέρα-καυσίμου. Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένη κατανάλωση, σταθερότητα στο ρελαντί και μειωμένοι ρύποι. Ο μεταβλητός χρονισμός του εκκεντροφόρου εισαγωγής έχει μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων χάρη στους νέους ενεργοποιητές κεντρικής θέσης (mid-lock phasers), και έτσι επιτυγχάνεται βελτιστοποιημένος έλεγχος του χρονισμού των βαλβίδων, σε μεγαλύτερο εύρος στροφών και φορτίων για βελτιωμένη οικονομία καυσίμου και εκπομπών ρύπων.

Το αποτέλεσμα είναι η απόδοση του να φτάνει τα 421 άλογα στις 6.500 σ.α.λ. και 530 Nm ροπής στις 4.250 σ.α.λ. Η κίνηση φυσικά μεταφέρεται στον πίσω άξονα, μέσω ενός 6-τάχυτου μηχανικού κιβωτίου της Getrag, και φυσικά ενός διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Αν έχεις απορία αν καίει, η απάντηση είναι φυσικά καταφατική. Το εργοστάσιο ανακοινώνει ότι η μέση κατανάλωση του ανέρχεται στα 13,5 λίτρα, με αυτή που έδειξε το trip computer στα σχεδόν 620 χλμ. που κάναμε να ήταν 16,4 λίτρα/100 χλμ. Στον αυτοκινητόδρομο με νόμιμες ταχύτητες μπορείς να δεις τιμές λίγο κάτω από τα 10 λίτρα/100 χλμ., ενώ αν το πιέσεις πολύ εύκολα ξεπερνάει τα 18 λίτρα. Έτσι, με το ρεζερβουάρ καυσίμου στα 61 λίτρα μπορείς να έχεις μια αυτονομία από 350 χλμ μέχρι 450 χλμ.

Οι επιδόσεις του έχουν αρκετό ενδιαφέρον, καθώς για τα 0-100 χλμ/ώρα το εργοστάσιο δίνει ότι χρειάζεται 4,8 δευτ. Το αυτοκίνητο διαθέτει launch control, το οποίο όμως ρυθμίζεις εσύ τις στροφές που θες να ξεκινάει. Έτσι, πρέπει να βρεις μόνο σου την λεπτή γραμμή για να ξεκινήσεις με ευνοϊκό σπινιάρισμα, διαφορετικά θα αφήνεις όλο το λάστιχο κάτω ή θα κρεμάει για λίγο και θα χάνεις δέκατα. Κατά την διάρκεια των μετρήσεων και με τις συνθήκες που επικρατούσαν, εμείς βρήκαμε ότι η καλύτερη εκκίνηση γίνεται με το launch ρυθμισμένο στις 3.400 σ.α.λ., με την ρυθμισιμότητα του να γίνεται ανά 100 σ.α.λ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, απλά το ρυθμίζεις για να σου κρατάει τις στροφές που θες, και να φεύγεις με το γκάζι στο πάτωμα.

Η Ford ανακοινώνει ότι το βάρος της είναι στα 1.720 κιλά, με την ζυγαριά να δείχνει ακριβώς 1.700, και έτσι το VBox Sport έδειξε ότι χρειάζεται 4,93 δευτ. για τα 0-100 χλμ/ώρα, και 16,13 για τα 0-200 χλμ/ώρα, ενώ οι ρεπρίζ του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές, πόσο μάλλον για το βάρος του, όπως βλέπεις στον παρακάτω πίνακα:

Ford Mustang GT Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport
0-100 χλμ/ώρα 4,93 δευτ.
0-150 χλμ/ώρα 9,32 δευτ.
0-200 χλμ/ώρα 16,13 δευτ.
30-70 χλμ/ώρα (3η ταχύτητα) 3,57 δευτ.
60-100 χλμ/ώρα (4η ταχύτητα) 4,10 δευτ.
80-130 χλμ/ώρα (5η ταχύτητα) 7,07 δευτ.
100-200 χλμ/ώρα (με 2 αλλαγές) 10,83 δευτ.
0-400 μέτρα 12,9 δευτ. με 182,3 χλμ/ώρα
Τελική ταχύτητα 260 χλμ/ώρα
Φρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα 36,09 μέτρα σε 2,82 δευτ.
Βάρος 1.700 κιλά

Τιμή-Εξοπλισμός

Η Mustang αποτελεί με ευκολία τον καλύτερο λόγο χρημάτων που θα ξοδέψεις για τα άλογα που θα αποκτήσεις, καθώς η βασική της τιμή ανέρχεται στα €61.185. Ο εξοπλισμός άνεσης περιλαμβάνει τα πάντα, όπως ηλεκτρικά καθίσματα, διζωνικό κλιματισμό, επτά αερόσακους, σύστημα multimedia SYNC II, φώτα xenon με LED ημέρας, cruise control, θερμαινόμενους καθρέπτες, αυτόματο αντιθαμβωτικό μεσαίο καθρέπτη κλπ. Το αυτοκίνητο της δοκιμής περιελάμβανε τα δερμάτινα Recaro bucket καθίσματα, το ηχοσύστημα Shaker Pro με 12 ηχεία και το σύστημα πλοήγησης.

Οδηγώντας

Όταν πατήσεις το start button ακούς έναν ανεπανάληπτο ήχο από τις εξατμίσεις, και εξαιτίας του κρύου που επικρατεί στην Ελλάδα το τελευταίο καιρό, μπαίνει ο εγκέφαλος σε διαδικασία cold start, που κρατάει λίγο πιο ψηλά από το ρελαντί τις στροφές. Έτσι, έχεις ήδη “ζεσταθεί”, χωρίς να έχεις κάνει ακόμα τα πρώτα μέτρα. Ο V8 ξυπνάει και αμέσως νιώθεις την δύναμη του να διαπερνά όλο το αμάξωμα, όταν δε κάνεις τα πρώτα “ξερόγκαζα” έχει ζωγραφιστεί ήδη το πρώτο σου χαμόγελο. Να πω την αλήθεια, όμως, θα ήθελα να βγαίνει ακόμα μεγαλύτερη ένταση ήχου από την εξάτμιση. Να ήταν πιο θορυβώδες, πιο κραυγαλέος, πιο αμερικάνικος. Αυτή θα ήταν η πρώτη μετατροπή που θα έκανα, αν ήταν δικιά μου η Mustang.

Για κάποιο λόγο ήμουν προκατειλημμένος ότι τελικά στον δρόμο δεν θα ήταν τόσο καλό, όσο κάποιες αντίστοιχες sport κατασκευές. Φευ. Από τα πρώτα μέτρα η Mustang σου φτιάχνει την διάθεση.

Ξεκινώντας από τα βασικά, μπροστά διαθέτει γόνατα MacPherson και σωληνωτή αντιστρεπτική δοκό, ενώ πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση, συμπαγή αντιστρεπτική δοκό και μονοσωλήνια αμορτισέρ. Οι μηχανικοί της εταιρίας έχουν κάνει ρυθμίσεις ειδικά για την Ευρώπη, με το set up τους να καθιστούν την Mustang ιδανική για κάθε είδους καθημερινή σου μετακίνηση. Δεν περίμενα ότι θα πω αυτό, αλλά εύκολα γίνεται το καθημερινό σου αυτοκίνητο, όντας λιγότερο ξερό από το Focus RS, πλησιάζοντας την συμπεριφορά του Focus ST.

Προφανώς θα περάσουν στην καμπίνα αρκετές από τις ανωμαλίες του δρόμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικές, χαρίζοντας την αίσθηση που λαμβάνεις από κάθε Ford τελευταίας γενιάς. Κάνοντας τα πρώτα ήρεμα χιλόμετρα θα νιώσεις την μηχανική σύνδεση του λεβιέ των ταχυτήτων με το κιβώτιο, με τις αλλαγές να θέλουν μια σχετική δύναμη, αλλά ο μοχλός προσφέρει ακρίβεια. Το τιμόνι έχει ιδανική διάμετρο, με την κρεμαγέρα να είναι γρήγορη, καθώς χρειάζεται μόλις 2,6 στροφές από άκρη-σε-άκρη. Από την άλλη, ο κύκλος στροφής είναι σχετικά μεγάλος, καθώς η διάμετρος του φτάνει τα 12,2 μέτρα, που σε συνδυασμό με τις διαστάσεις του, θα σε αγχώσουν αν μένεις σε κάποια περιοχή με στενούς δρόμους. Ο συμπλέκτης θέλει συνήθεια γιατί είναι βαρύς και απότομος, αλλά εύκολα βρίσκεις το “σημείο”.

Η περιφερειακή ορατότητα είναι ανεμπόδιστη και αρχικά το μόνο που θα σε ενοχλήσει είναι ο όγκος του, και κυρίως η πολύ μακριά μούρη, που εύκολα θα νομίζεις ότι σε παίρνει, μέχρι να διαπιστώσεις το αντίθετο. Εδώ θα βοηθούσαν οι αισθητήρες και στον εμπρός προφυλακτήρα. Μπροστά σου βλέπεις το ανάγλυφο καπό, με το οποίο οριοθετείς την θέση σου στον δρόμο.

Όταν αρχίσεις να εξοικειώνεσαι, βάζεις το LA Woman ή το Riders on the storm των Doors στο πολύ καλό ηχοσύστημα, και αρχίζεις να κρουζάρεις. Είναι σαφέστατη η επιλογή της Ford να κάνει τα αυτοκίνητο να μαζεύει ακούραστα χιλιόμετρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι sport κατασκευή. Αυτός ο διττός της χαρακτήρας είναι που θα σε κάνει να την λατρέψεις.

Στον ανοιχτό δρόμο είναι σκέτη απόλαυση, καθώς με το cruise control ρυθμισμένο στα 140 χλμ/ώρα βλέπεις τις στροφές λίγο πάνω από τις 2.200, και έτσι καλύπτεις αποστάσεις σε χρόνο dt. Εκεί είναι αρκετά ήσυχη και τρομερά ευθύβολη, χωρίς να επηρεάζεται από οτιδήποτε συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον.

Με 6η σχέση στο κιβώτιο και 80 χλμ/ώρα, αν πατήσεις βαθιά το γκάζι θα νιώσεις την αστείρευτη ροπή να σπρώχνει το αμάξωμα. Ειδικά όταν οι στροφές περάσουν τις 2.500 σ.α.λ. ανεβάζει αγόγγυστα. Και όλα αυτά στην Normal επιλογή των διαθέσιμων προγραμμάτων οδήγησης. Τα υπόλοιπα είναι το Sport+, το Track, και το Snow/Wet, όπου είναι σχεδιασμένο για ολισθηρές συνθήκες.

Όταν αποφασίσεις να την πιέσεις, πατάς το κουμπί στο Sport+ και το σετάρισμα της Mustang σου φτιάχνει περαιτέρω τη διάθεση, καθώς η υποβοήθηση του τιμονιού, η απόκριση του κινητήρα και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας προσαρμόζονται κατάλληλα. Αμέσως θα εξυμνήσεις την ακαριαία απόκριση στις εντολές του δεξιού σου ποδιού, που κανένας turbo κινητήρας δεν μπορεί να πλησιάζει όσο και να προσπαθεί. Αν βρεις καλή άσφαλτο, μπορείς εύκολα να κάτσεις δίπλα σε πολλά αντίστοιχα δυνατά ευρωπαϊκά sport μοντέλα και να έχεις σοβαρές ελπίδες να κερδίσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα πεις με 1.700 κιλά δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις sport, αλλά θα εκπλαγείς από την αμεσότητα των αντιδράσεων, τον άριστο έλεγχο του βάρους και κυρίως τα πολύ ψηλά περιθώρια πρόσφυσης, αν κινηθείς με γραμμές. Πραγματικά δεν είδα μεγαλύτερη διαφορά από 10 χλμ/ώρα σε συγκεκριμένες στροφές σε σχέση με το Focus RS.

Με κάποιο μαγικό τρόπο “μικραίνει” το μέγεθος του, γίνεται ευκολοδήτο, παίρνοντας ανεπαίσθητες κλίσεις. Με πολύ μικρές γωνίες στο βαρύ τιμόνι, το αμάξωμα αλλάζει κατεύθυνση χωρίς καθυστέρηση, και ξέρεις ότι αν σημαδέψεις το apex, εκεί θα πάει, ενώ το feedback είναι πολύ καλό. Πρέπει να κάνεις κάτι πάρα πολύ ακραίο για να δεις υποστροφή, και πάλι διορθώνεται εύκολα, ενώ με την θέση οδήγησης πιο κοντά στον πίσω άξονα, καταλαβαίνεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου πότε αυτός θα αποσταθεροποιηθεί.

Και έρχεται η στιγμή που αποφασίζεις να απενεργοποιήσεις όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου, μετά την τρίτη μέρα της δοκιμής, η πρώτη κίνηση που έκανα μετά την εκκίνηση του κινητήρα ήταν να θέσω το ESP off. Και αυτό γιατί με αρωγό το πολύ καλό πλαίσιο, το πότε θα σπάσει η πρόσφυση του πίσω άξονα και πόσο μεγάλο ανάποδο θα κάνεις εξαρτάται μόνο από το πόσο βαθιά θα πατήσεις το γκάζι. Όταν γίνει αυτό, ρυθμίζεται εύκολα με το γκάζι και σταματάς όταν βαρεθείς, ή όταν βγουν τα λινά στο…δεύτερο ζευγάρι ελαστικών. Βγαίνει σαν φυσική συμπεριφορά από το αυτοκίνητο να οδηγείται υπό γωνίες.

Κλείνοντας, εξίσου επικά είναι και τα φρένα της Mustang. Μπορεί να θέλει λίγο χρόνο να συνηθίσεις αυτό το ακαριαίο “δάγκωμα” στα πρώτα χιλιοστά που θα πατήσεις το πεντάλ, αλλά η δύναμη του συστήματος και κυρίως η αντοχή τους είναι αξιομνημόνευτη. Φυσικά διαθέτει αεριζόμενα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς, με τον εμπρός άξονα να διαθέτει σταθερές αλουμινένιες εξαπίστονες δαγκάνες της Brembo με δίσκους διαστάσεων 380 χλστ. x 34 χλστ., ενώ πίσω έχει δίσκους διαμέτρου 330 χλστ. x 25 χλστ., με πλευστές σιδερένιες μονοπίστονες δαγκάνες.

Συμπέρασμα

Η νέα Mustang εξελίχθηκε με γνώμονα τις κορυφαίες επιδόσεις, τη δυναμική συμπεριφορά και τη χρηστικότητα. Με την επίσημη διάθεση της από την Ford στην Ευρώπη βουτάει κατευθείαν στα βαθιά, δείχνοντας όμως τα δόντια της στον καταξιωμένο “ντόπιο” ανταγωνισμό.

Έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την BMW M4 και Mercedes-AMG C63 Coupe, αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακή στην οδήγηση. Το ξεχωριστό αμερικάνικο DNA κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε πτυχή της Mustang, η οποία πλέον διαθέτει σοβαρά στοιχεία άνεσης, ενώ ο V8 είναι ικανός να προσφέρεις μοναδική απόλαυση. Η οδηγική της συμπεριφορά είναι μεγάλη θετική έκπληξη, ενώ το drift είναι καθημερινό φαινόμενο. Με λίγα λόγια αποτελεί το καλύτερο value for money sport αυτοκίνητο, που το fun-to-drive είναι υπογεγραμμένο πάνω στο άλογο της μάσκας.

Φωτογραφίες

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
<h5>Στα συν:</h5> V8, Fun-to-drive, Κινητήρας, Επιδόσεις, Σύστημα διεύθυνσης, Φρένα, Εξοπλισμός, Τιμή <hr /> <h5>Στα μείον:</h5> Ποιότητα εσωτερικού, Κόστος συντήρησης, Χώροι πίσω, ΚατανάλωσηTest Drive: Δοκιμάζουμε την 5-λιτρη Ford Mustang GT
Autoblog.gr