Λίγο φιλόζωος να είσαι, ένα σφίξιμο στο στομάχι το αισθάνεσαι για όλα τα αμνοερίφια που θυσιάστηκαν στις πασχαλιάτικες σούβλες. Το σφίξιμο βέβαια μπορεί και να προέρχεται από την ανηλεή επίθεση διαρκείας που εξαπέλυσες στο δύσμοιρο ψητολόι.

Ανάλογη μοίρα με τα συμπαθή τετράποδα είχαν και τα αυτοκίνητα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των αμφιβληστροειδών σου. Δεν είναι τα μοναδικά, ούτε τα χειρότερα που κυκλοφορούν. Ωστόσο, αποτελούν ένα επαρκέστατο δείγμα προς επικύρωση της πεποίθησης πως όλα τα τετράτροχα έχουν δικαίωμα να αφήνονται στην ησυχία τους. Και επιβεβαίωση πως στο tuning έχουν βρει καταφύγιο πολλοί απόγονοι του Ταμτάκου.

1Dodge Viper

Πάω στοίχημα μια κατσαρόλα μαγειρίτσα ότι με το που αντίκρισες τη φώτο σκέφτηκες: “κάποιο φουκαριάρικο ΜΧ-5 κακοποιήθηκε για να τη δει Viper ο κομπλεξικός ιδιοκτήτης”. Πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι χειρότερα.

Κάτω από την εμποροπανήγυρη του πλαστικού, κρύβεται μια πραγματική “Οχιά”. Άγνωσται αι βουλαί του οδηγού-τσίρκου, ο οποίος προφανώς δεν διέθετε τον παρά για wide-body kit και μετέτρεψε το Viper σε φουκαρά. Οι ζάντες και οι stripes ίσως τα μόνα που διασώζονται.

To πριν

Και το σωστό μετά

2Ηyundai Getz

Ότι τί; Είναι ένα ταπεινό Getz και στερείται δικαιωμάτων; Ψυχή έχουν κι αυτά. Άμεση προσφυγή στη Χάγη για εγκλήματα κατά της αισθητικής (τα κωλοφάναρα RX8 δεν είναι άσχημα, πάντως)

To πριν

3Lexus LS400

Στα 60’s και 70’s ήταν σύνηθες θέαμα οι “αλλήθωροι” τροχοί, ελέω ακραίων γωνιών αρνητικού camber. Σκοπός ήταν να μεγιστοποιείται η επιφάνεια επαφής του ελαστικού κατά την εκτέλεση καμπής, καθώς η φυγόκεντρος “ίσιωνε” το ίχνος των εξωτερικών τροχών σε κάθε στροφή.

Μετά ήρθε το drift και έκανε cool τις λιμουζίνες με τεράστιες αεροτομές και εισαγωγές προφυλακτήρων-σπήλαια.

Το συγκεκριμένο Lexus δεν έχει την παραμικρή σχέση με τίποτα από τα δύο. Το αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ λέει τη μισή αλήθεια. Η αερογραφία της Mia Khalifa (αν παριστάνεις ότι δεν την ξέρεις, googlαρε) στις πίσω πόρτες την άλλη μισή.

Το πριν

Και το σωστό μετά

4GMC Sonoma

To 1991, η GM ανέθεσε στο τμήμα PAS (καμιά σχέση με τα Γιάννενα) την supercar-οποίηση του μικρού pick up της GMC. Οι Αμερικανοί έβαλαν μια τουρμπίνα της Mitsubishi στον κορυφαίο της γκάμας 4,3-λίτρων V6, την πάντρεψαν με ένα intercooler της Garrett και άλλαξαν τα πάντα στον V6, μαζί με την πεταλούδα γκαζιού που μετακόμισε από τον 5,7 V8. To Syclone, όπως ονομάστηκε, απέδιδε 280 ίππους και μπορούσε να στείλει για “βοσκή” την πλειοψηφία των σπορ κατασκευών στα drag strips (0-100 σε 5.3″, 400αρι σε 14.1″).

O hillbilly του λαχανί δείγματος προφανώς αγνοεί το κλου της ιστορίας και αρκείται σε 26αρες (;) ζάντες και κωλοφάναρα Lexus.

To πριν

Και το μετά wannabe

5Nissan Leaf

Είπαμε να μην συμπαθούμε τα ηλεκτρικά. Άλλο αυτό και άλλο να κόβεις στη μέση ένα δύσμοιρο Leaf για να το μετατρέψεις σε limo. Η ποιότητα της εργασίας συναγωνίζεται τα ευκαιριακά μπαλώματα συνοικιακών συνεργείων σε Kadett και Cinquecento.

To πριν

6Nissan GT-R

Κάποια στιγμή, αυτή η αηδία με τις σκαλωσιές που φεύγουν από το πίσω μέρος και στηρίζουν τραπεζαρίες θα πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου. Μπόνους ο διαχύτης-παλέτα.

To πριν

Και το σωστό μετά (καλύτερο κι από το Nismo, κατ’εμε)

7Mercedes S-Class (μάλλον S55 AMG)

Cobra, Viper, Dragonsnake (η dragster έκδοση της Cobra). Γιατί να ζηλεύει ο ζάπλουτος πετρελαιάς με την ταπεινή S-Class του, ενώ μπορεί να αγοράσει όλο το φιδομάνι; Για το ονόρε του τουρμπανιού, μετατρέπει την Mercedes σε Rattlesnake και τρομάζει τα παιδάκια στο διάβα του.

Το πριν (που δεν χρήζει βελτίωσης)

Το σωστό -ντε και καλά- μετά

Και πώς θα πρέπει να ακούγεται (άντε δες Formula 1 μετά).

8Jeep Wrangler Unlimited

To λιγότερο κακοποιημένο μοντέλο του άρθρου. Δεν έχει κάτι τραγικό η εμφάνισή του, απλά έχει χαθεί κάθε έννοια λειτουργικότητας. Σχεδιασμένο για ηγετικό off roading, το χαμήλωμα και το offset των τροχών πέρα από τους θόλους καταστρέφουν και το παραμικρό ίχνος χρηστικότητας. Και πάλι, ευλογημένο θα πρέπει να αισθάνεται σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Το πριν

9BMW 3 Series E21

Ας υποθέσουμε πως ο όρος “κλασικό” αποτελεί άγνωστη ποσότητα. Είμαστε που είμαστε, ας υποθέσουμε πως η 3.0 CSL αποτελεί το αιώνιο φετίχ / άφταστο όνειρο κάθε “μπεμβάκια”. Υπάρχει λόγος να καταστρατηγηθούν όλοι οι κανόνες savoir faire προς τα δύο αυτοκίνητα; Θα μου πεις, δεν ξέρει ο άλλος το κλασικό και είναι γνώστης savoir; Σωστή επισήμανση

Το πριν

To μετά wannabe

To σωστό μετά

10BMW Z4

H αλήθεια είναι πως από τις “Ζ” μου αρέσει περισσότερο η 3αρα (η Ζ8 προφανώς είναι μια κλάση μόνη της). Λέγε με παράξενο, λέγε με αλήτη η Ζ4 δεν κλικάρισε ποτέ έντονα. Για τη Ζ1 δεν το συζητάμε καν. Παρόλα αυτά, εκτίμησα ιδιαίτερα την πρώτη 4αρα με το σήμα του Ζορό όταν εμφανίστηκε η 2η γενιά-αγελαδίτσα.

Κάποιος Κινέζος δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα. Για την ακρίβεια, ενδέχεται να μην διαθέτει καν αισθήματα και -πολύ, πολύ, πάρα πολύ περισσότερο- γούστο.

To πριν

Και το σωστό μετά