Οι Αμερικάνοι συνεχίζουν τις έρευνες στην FCA λόγω των λογισμικών εξαπάτησης εκπομπών ρύπων

Σχετικά άρθρα

Τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών μήνυσε την Fiat Chrysler λόγω των λογισμικών εξαπάτησης εκπομπών ρύπων, με τους Αμερικάνους να συνεχίζουν τις έρευνες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Fiat Chrysler Automobiles σε σκάνδαλο παραποίησης των μετρήσεων εκπομπών ρύπων, με την τελική εκτίμηση να αναμένεται σε “εβδομάδες ή ακόμη και μήνες”, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας εκ των δικηγόρων που ασχολούνται με την υπόθεση.

Η δίωξη από το υπουργείο για το παράνομο λογισμικό ασκήθηκε τον περασμένο Μάιο, και αφορούσε τα μοντέλα SUV της αυτοκινητοβιομηχανίας με κινητήρες ντίζελ 3,0-λίτρων. Η καταγγελία που κατατέθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 και υποστήριζε ότι σχεδόν 104.000 οχήματα με κινητήρες 3.0D EcoDiesel εξοπλίστηκαν με λογισμικό που έκαναν τα συστήματα ελέγχου εκπομπών των οχημάτων, να λειτουργούν διαφορετικά και λιγότερο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια ορισμένων συνθηκών οδήγησης, σύμφωνα με δήλωση του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτικές κυρώσεις για πιθανές παραβιάσεις του νόμου για καθαρό περιβάλλον, σύμφωνα με την EPA. Η καταγγελία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που απέτυχαν να γεφυρώσουν ένα χάσμα μεταξύ της εταιρείας και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τη φύση των βαθμονομήσεων εκπομπών που χρησιμοποιήθηκαν για τα SUVs Jeep Grand Cherokee 2014-2016 και τα Ram Pick Ups 1500 με κινητήρες ντίζελ.

Οι εκπομπές ντίζελ της Fiat Chrysler είναι επίσης αντικείμενο ποινικής έρευνας στις ΗΠΑ. Η Volkswagen αντιμετώπισε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης ιστορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας όταν αναγνώρισε το 2015 ότι περίπου 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παγκοσμίως εξοπλίστηκαν με τις αποκαλούμενες συσκευές μείωσης ρύπων και ενσωματωμένους αλγόριθμους που χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμές εκπομπών. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να δαπανήσει πάνω από 25 δισ. δολάρια στη Βόρεια Αμερική για να διευθετήσει νομικές αξιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αστικών και ποινικών υποθέσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι από την αμερικανική κυβέρνηση, και να αγοράσουν πίσω ή να επισκευάσουν περίπου 560.000 οχήματα.

Σε αντίθεση με τη VW, η Fiat Chrysler διαβεβαίωσε σθεναρά ότι δεν προσπάθησε να εξαπατήσει τις αμερικανικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με έρευνα του CAFEE (Center for Alternative Fuels, Engines, and Emissions) του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της Fiat Chrysler (Jeep Grand Cherokee και Ram 1500 με τον 3.0D EcoDiesel κινητήρα) εκπέμπουν από 3 έως και 20 φορές περισσότερο οξείδιο του αζώτου (NOx) κατά τη διάρκεια δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες στον δρόμο, σε σχέση με τις τιμές που ανακοινώνει η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η FCA, μέσω του δικηγορικού της γραφείου απάντησε πως ζήτησε από τo CAFEE να της δώσει τη μεθοδολογία των δοκιμών, αλλά οι άνθρωποι της ήταν απρόθυμοι να το κάνουν και έτσι πήρε την απόφαση να το μηνύσει. Η FCA πιστεύει πως οι δοκιμές του CAFEE έγιναν me πολύ υψηλότερες ταχύτητες, με τα οχήματα να ζυγίζουν επιπλέον 270-320 kil;a σε σχέση με τις δοκιμές της EPA, ενώ έγιναν δοκιμές και σε δρόμους με έντονες κλίσεις.

Κλείνοντας πρέπει να αναφερθεί πως την έρευνα στον CAFEE την ανέθεσε το International Council on Clean Transportation (ICCT), η μη κερδοσκοπική οργάνωση που ήταν εκείνη που αποκάλυψε πρώτη το σκάνδαλο της VW.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανάκληση για 12.221 Jeep Cherokee

Η Jeep προχωρά στην ανάκληση 12.221 Cherokee στις ΗΠΑ, παραγωγής μεταξύ 21 Φεβρουαρίου 2022 και 6 Ιουνίου 2022, επειδή το ελατήριο στον μηχανισμό του...

Στο σφυρί το Fiat 500L του Πάπα Φραγκίσκου

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος όταν επισκέφτηκε τις Η.Π.Α, δεν είχε επιλέξει κάποιο θωρακισμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αλλά ένα ταπεινό...

Ανάκληση 284.982 Dodge Charger και Chrysler 300

Η Stellantis ανακαλεί 284.982 Dodge Charger και Chrysler 300 για πρόβλημα παρόμοιο με τους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata. Αιτία της ανάκλησης είναι το γεγονός πως...