Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την Fiat Chrysler λόγω των λογισμικών εξαπάτησης εκπομπών

Σχετικά άρθρα

Παρότι η Fiat Chrysler Automobiles ήρθε σε συμφωνία με την EPA και το CARB, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την FCA, αναφέροντας πως ο 3.0 EcoDiesel κινητήρας της διέθετε παράνομα λογισμικά που του επέτρεψε να περάσει τις εργαστηριακές δοκιμές εκπομπών.

Η μήνυση που κατατέθηκε σήμερα Τρίτη 23 Μαΐου 2017, υποστηρίζει ότι σχεδόν 104.000 οχήματα με κινητήρες 3.0 EcoDiesel εξοπλίστηκαν με λογισμικά που έκαναν τα συστήματα ελέγχου εκπομπών των οχημάτων, να λειτουργούν διαφορετικά και λιγότερο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια ορισμένων συνθηκών οδήγησης, σύμφωνα με δήλωση του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Η FCA με δελτίο τύπου αναφέρει πως «επανεξετάζει επί του παρόντος την καταγγελία, αλλά είναι απογοητευμένη» επειδή η αγωγή έχει κατατεθεί. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η εταιρεία σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ειδικά ενάντια σε κάθε ισχυρισμό ότι συμμετείχε σε οποιοδήποτε σκόπιμο σχέδιο για την εγκατάσταση ειδικών συσκευών για να “ξεγελάσει” τις δοκιμές εκπομπών στις ΗΠΑ.

Αυτό δημιουργεί μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Fiat Chrysler, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτικές κυρώσεις για πιθανές παραβιάσεις του νόμου για καθαρό περιβάλλον, σύμφωνα με την EPA, η οποία ανέφερε ότι η καταγγελία της κατατέθηκε την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντιτρόιτ.

Η καταγγελία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που απέτυχαν να γεφυρώσουν ένα χάσμα μεταξύ της εταιρείας και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τη φύση των βαθμονομήσεων εκπομπών που χρησιμοποιήθηκαν για τα SUVs Jeep Grand Cherokee 2014-2016 και τα Ram Pick Ups 1500 με κινητήρες ντίζελ. Οι εκπομπές των diesel μοντέλων της Fiat Chrysler είναι επίσης αντικείμενο ποινικής έρευνας στις ΗΠΑ.

Η Fiat Chrysler συνεχίζει να δηλώνει πως δεν προσπάθησε να εξαπατήσει τις αμερικανικές αρχές, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μηνύει και την VM Motori SpA, την εταιρία που σχεδίασε τον εν λόγω κινητήρα, μια εταιρία που η FCA έχει εξαγοράσει πλήρως το 2013. Το ανώτατο πρόστιμο που θα μπορούσε να επιβληθεί στην FCA θα μπορούσε να φτάσει τα 4,6 δισ. δολάρια.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανάκληση για 12.221 Jeep Cherokee

Η Jeep προχωρά στην ανάκληση 12.221 Cherokee στις ΗΠΑ, παραγωγής μεταξύ 21 Φεβρουαρίου 2022 και 6 Ιουνίου 2022, επειδή το ελατήριο στον μηχανισμό του...

Στο σφυρί το Fiat 500L του Πάπα Φραγκίσκου

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος όταν επισκέφτηκε τις Η.Π.Α, δεν είχε επιλέξει κάποιο θωρακισμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αλλά ένα ταπεινό...

Ανάκληση 284.982 Dodge Charger και Chrysler 300

Η Stellantis ανακαλεί 284.982 Dodge Charger και Chrysler 300 για πρόβλημα παρόμοιο με τους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata. Αιτία της ανάκλησης είναι το γεγονός πως...