Περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου θα ανακληθούν στη Γερμανία προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά νέο λογισμικό που θα μειώνει τις εκπομπές ρύπων.

Στο σύνολο των αυτοκινήτων περιλαμβάνονται 3,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα του VW Group, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. έχουν ήδη εξοπλιστεί με το νέο λογισμικό, ενώ τα υπόλοιπα είναι αυτοκίνητα των BMW (300.000) Mercedes (900.000) και Opel. H BMW μάλιστα προσφέρει μέχρι το τέλος του 2017 ένα “περιβαλλοντικό μπόνους” ύψους έως και 2.000 ευρώ για κατόχους πετρελαιοκίνητων με τεχνολογία Euro 4 ή παλαιότερη που επιθυμούν να αγοράσουν ένα καινούριο ηλεκτροκίνητο BMW i3, ενός υβριδικού ή ενός ντίζελ με κινητήρα Euro 6.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Σύνδεσμο Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) τα προαναφερθέντα μέτρα είναι απόρροια της λεγόμενης “Συνόδου Ντίζελ” που διεξήχθη στο Βερολίνο με συμμετοχή πολιτικών εκπροσώπων της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων αλλά και των κατασκευαστών αυτοκίνητων. Οι σχεδιαζόμενες βελτιώσεις αφορούν οχήματα με κινητήρες αντιρυπαντικής τεχνολογίας Euro 5 και Euro 6.

Σύμφωνα με τον VDA, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται εθελοντικά από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών οχημάτων των κατηγοριών Euro 5 και Euro 6. Σήμερα κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους περίπου 8,6 εκατομ. οχήματα τέτοιου τύπου.

Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των επίμαχων αυτοκινήτων δεν θα επωμιστούν κανένα κόστος, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον VDA, οι βελτιώσεις που θα γίνουν δεν θα έχουν επιπτώσεις στην απόδοση των κινητήρων, την κατανάλωση καυσίμου και τη διάρκεια ζωής των οχημάτων. Στόχος των προβλεπόμενων βελτιώσεων είναι η μείωση των μέσων εκπομπών οξειδίου του αζώτου κατά 25% έως 30% στα αυτοκίνητα που εφοδιαστούν με το εν λόγω “update”. Μελέτες που επικαλείται ο VDA δείχνουν ότι με την προσθήκη του νέου λογισμικού οι βλαβερές εκπομπές μπορούν να μειωθούν σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που θα επιτυγχάνονταν από τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων.