Αρχική Γενικές Κατηγορίες Featured 10 μοτέρ που “ψοφάνε” για βελτίωση

10 μοτέρ που “ψοφάνε” για βελτίωση

40
10 μοτέρ που “ψοφάνε” για βελτίωση

Θυμάσαι τον καιρό που πρωτοεμφανίστηκε το “The Fast and The Furious“; Όταν οι δρόμοι κατακλύστηκαν από body kits που σε μισό σαμάρι έμεναν κάτω, τα φώτα neon στους μαρσπιέδες ήταν το Pokemon Go της εποχής και ο κόσμος αγόραζε τούρμπο αυτοκίνητα για να βάζει σκάστρες ανοιχτού ή διπλού τύπου για να ακούει το “τσουτσουτσουφ” (αυτό ωραίο ήταν). Με λίγα λόγια, όταν η Ελλάς συνάντησε το καγκούρικο tuning.

Η σωστή βελτίωση, ωστόσο, προϋπήρχε και μας χάρισε ορισμένα από τα αυτοκίνητα που σημάδεψαν τα εφηβικά μας χρόνια. Πολύ γρήγορα έρχονται στο μυαλό η Esprit του Παπαφιλίππου, τα Sierra των “Βλάχου” και “Καταραμένου”, η 993 Turbo του Πατσουρέα και μια τερατώδης πράσινη Μ3 Ε36 των 800 ίππων, νομίζω μιας περσόνας που αποκαλούνταν “Καντινιέρης”. Ως tribute σε αυτά τα ξέγνοιαστα και γεμάτα μυρωδάτες εικόνες χρόνια, ορίστε μια δεκάδα κινητήρων που “τραβάνε” το τσίγκλισμα περισσότερο κι από ό,τι ο Γαβαλάς το ΣΔΟΕ.

Αudi 3.0 TFSI

Θα μου πεις όλο το VAG ένας απέραντος βελτιωτικός οίκος είναι, καθώς οποιοδήποτε υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ και να πιάσεις ανεβάζει άλογα με τον κρίνο. Η ιδιαιτερότητα τουτουνού εδώ έγκειται στο γεγονός πως χρησιμοποιεί μηχανικό υπερτροφοδότη, αντί για καυσαερίων.

Toν βρίσκεις κάτω από το καπό της προηγούμενης γενιάς S4/S5, κέρδισε τον τίτλο του “Κινητήρα της Χρονιάς” στα βραβεία Wards Auto και τα 333 ονομαστικά του άλογα μπορούν να γίνουν 420 με έναν τσιπάκι (που λέγανε κι οι Παπαροκάδες).

Με αλλαγές στα περιφερειακά (εξάτμιση, intercooler, κολάρα κλπ) βλέπεις άνετα πάνω από 450 άλογα

BMW M50B25

Μπες λίγο στις αγγελίες μεταχειρισμένων και επίλεξε “BMW‘ στον κατασκευαστή. Βάλε φίλτρο από 190 άλογα, χρονολογία μέχρι 2001 και κυβικά μέχρι 2.500. Αν απορείς που βλέπεις 3αρες 1.6 με 200+ ίππους, ο μαγικός κόσμος του τροπέτου σε καλωσορίζει. Από τα πλέον βολικά μοτέρ στην τοποθέτηση, μπαίνει από Compact μέχρι 7αρα και “αρπάζει” άλογα με τη σέσουλα. Κάποια compressor kits ανεβάζουν την απόδοση στην περιοχή των 300, το ίδιο και τα αντίστοιχα turbo. Η μαγιά, όμως, δένει στα βαριά περιστατικά.

Πολύ πιο αξιόπιστος από τον S50 της Μ3, προτιμάται για αγωνιστικούς και “φαναράτους” προσανατολισμούς, παρέχοντας 650-700 ίππους αγόγγυστα κι αξιόπιστα (πάντα με τις ανάλογες μετατροπές στα σωθικά, ε)

Ford Cosworth YBT

Τώρα πια, αν δεν έχεις τουλάχιστον 350 ίππους δεν λογίζεσαι “παίκτης”. Χαρακτηριστικό το μαζικό ξενέρωμα που παρατηρήθηκε παγκοσμίως, στα σχόλια της είδησης για τα 335 άλογα της νέας Supra. Λες και όλοι πάνε για καφέ με Κoenigsegg Regera ή Bugatti Chiron. Tέλος πάντων.

Πριν 25 χρόνια, όμως, ακόμα και τα 220 άλογα του Sierra Cosworth αλληθώριζαν βλέμματα. Σκέψου τι χαμός γινόταν στα οφθαλμιατρεία όταν ο κινητήρας των Cossie έπεφτε στα χέρια μαστόρων (με όλη την έννοια της λέξης) και ξεπερνούσε τα 500 άλογα. Σημειωτέον, για να βρεις Ferrari που να πλησιάζει ή να ξεπερνάει τον αριθμό αυτό, έπρεπε να απευθυνθείς είτε στην F40 (480) είτε στην F50 (520).

GM LS V8

Tον γνωρίσαμε κάτω από το μακρύ καπό της Corvette C6, με την αξιοπρεπή απόδοση των 420 ίππων. Έκτοτε τον έχουμε δει στη ZR1, στην Camaro ZL1, σε MX-5, Nissan Silvia, Holden Commodore κι έναν σκασμό οχήματα ακόμη, με τις αποδόσεις να παίζουν σταθερά πάνω από τους 600 ίππους.

Προτιμάται ο κομπρέσορας, ελέω και των 6,2 λίτρων που τον γυρνάνε πιο εύκολα από ό,τι θα γύρναγε σούβλα ο Θορ. Δεν πάνε πίσω και τα διπλά τούρμπο, με τον Hennessey να έχει τα 1.00ο άλογα ψωμοτύρι.

Ηonda K20A

Oι “Χονταίοι” δεν έχετε παράπονο. Και “Happy Birthday” τραγουδήσαμε στα Type R, και όλη την οικογένεια είδαμε. Εδώ χωράνε μόνο τα Integra DC5 και τα Civic EP3/FN. Οι κομπρέσορες της Spoon και της J’s μετατρέπουν τα 220 και 200/201 αντίστοιχα, σε 320 χωρίς να κουνηθεί βίδα από τον κινητήρα.

Αν μπουν στο παιχνίδι σαλίγκαροι, σφυρήλατα και λοιπές έννοιες της πιάτσας, φτάνουμε αισίως στα 500. Κατάλληλο για dragsterάδες, άλλο που θέλει τάμα στην Εκαντοπυλιανή για να κατέβουν στον δρόμο

Mitsubishi 4G63

Θα μπορούσα να απαριθμήσω τις 9 γενιές Evo και να προσπαθήσω να θυμηθώ τις μυριάδες εκδόσεις στις οποίες κυκλοφόρησαν, άλλες φορές με 330, κάποιες με 360 και μερικές σπέσιαλ με 400+. Αντί περιττού μπίρι μπίρι, ένα βίντεο με τα δικά μας παιδιά να σακατεύουν παγκόσμια ρεκόρ

Νissan RB26DETT

Όταν βλέπεις σε μεσότιτλο το “Mitsubishi 4G63” αυτομάτως το μυαλό σου προβάλλει τη συνέχεια. Και τη συνέχεια αυτής (δεν αργεί).

Καλά τα ATTESA E-TS Pro και τα HICAS, όμως η ύπαρξη του Skyline ξεκινάει, αρχίζει και θεοποιείται από τον RB26DETT. Ο κινητήρας που έκανε τα 600 άλογα ένα βαρετό πρωινό Δευτέρας και γιόρτασε το μιλένιουμ της ιπποδύναμης, όταν η Veyron ήταν ακόμα σπόρι ιού στον εγκέφαλο του Ferdinand Piech.

Τoyota 2JZ-GTE

H συνέχεια που λέγαμε. Πάνω-κάτω ό,τι ισχύει για το ανωτέρω μοτέρ, με τη διαφορά ότι ο 2JZ-GTE ανάσαινε στον σβέρκο του πίσω άξονα. Αναλυτικές πληροφορίες για το ποιόν του μπορείς να διαβάσεις εδώ. Προς το παρόν, ένα βίντεο:

PSA TU5 JP

Πέρασε η ιδέα να προτιμήσω τον “Mezger” boxer της Porsche και τα 600/700/800/1.000 άλογα που προσφέρουν η Ruf, η Gemballa ή η 9ff, αλλά ο έφηβος εαυτός μου τα έκανε λαμπόγυαλο στο κλαμπ των αναμνήσεων.

Τον ξέρουμε όλοι ως το ΦουΠουΕ (φίλτρο-πρόγραμμα-εξάτμιση) της καρδιάς μας, χάρις στο οποίο οι 120 ίπποι των “σαξόραλων” αποκτούσαν παρέα 20 ακόμα νοματαίων. Με ένα σετ τετραπετάλουδου και εκκεντροφόρων άγγιζε τα 200 άλογα, με τον κόφτη στις 8.000 φεύγα. Αν άφηνες να σε παρασύρουν οι φτερωτές σειρήνες, οι εμπρός τροχοί βασανίζονταν από τον διπλό στάβλο

VAG 1.8 20VT

To περίμενες. Το ήξερες. Το μοτέρ που έδωσε 300αρες και 400αρες στον κοσμάκη, ως άλλος Αντρέας του tuning. Οι πρώτες έρχονταν από τις πιο ταπεινές εκδόσεις με τα 150 και τα 180 άλογα, που μας συστήθηκαν στα πρώτα Audi A3/A4/TT, Seat Leon 20VT/ Τοledo Volcan (έκδοση powered by ελληνική αντιπροσωπεία) και VW Golf GTi MK4. 400 τα έβλεπες αν ήσουν πιο “άπλας” και είχες αγοράσει τη βερσιόν με τα 210/225 άτια των S3/TT Quattro και Leon Cupra R. H 6η και η 7η εκατοντάδα ίππων δεν ήταν μακριά, αρκεί να ψαχνόσουν με τα κινούμενα μέρη κινητήρα και μετάδοσης