Η Ιαπωνία και η Ε.Ε ολοκλήρωσαν τις διμερείς συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, που είχε ανακοινωθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε, Cecilia Malmstrom αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Κομισιόν. Σε κοινή ανακοίνωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe και του προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker αναφέρεται ότι αυτή η εμπορική συμφωνία είναι ηχηρό μήνυμα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις πέντε ετών για να οριστικοποιήσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία τη συμφωνία αυτή. Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον πλανήτη και δημιουργεί την πιο εκτεταμένη ανοιχτή οικονομική ζώνη, καλύπτοντας περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία ανήλθαν στα 140 δισ. δολάρια το 2016.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, θα μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές τροφίμων –κυρίως στα τυροκομικά προϊόντα και στο χοιρινό κρέας, αλλά και κρασιού από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία. Ως αντάλλαγμα, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε.

Επίσης οι Ευρωπαίοι θα καταργήσουν σταδιακά δασμό 10% που είχαν επιβάλει στα ιαπωνικά αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά (3%) εντός επταετίας.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλονται σε ετήσια βάση από τις εταιρείες της ΕΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, καθώς και μια σειρά μακροχρόνιων κανονιστικών εμποδίων.

Θα ανοίξει, επίσης, την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών στις εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων και θα αυξήσει τις ευκαιρίες της ΕΕ για εξαγωγές σε διάφορους άλλους τομείς.

Η Ιαπωνία από τη μεριά της θα μειώσει δασμούς στο 97% των τροφίμων και κρασιών που εισάγονται από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, οι Αμερικανοί αγρότες θα υποστούν σημαντικές συνέπειες από τη συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας.

Η ιαπωνική αγορά αγροτικών προϊόντων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. Το χοιρινό κρέας είναι το βασικό γεωργικό αγαθό που εξάγεται από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία αυτή επηρεάζει 600.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία.

Παράλληλα, μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι από κράτη-μέλη της Ε.Ε. απασχολούνται σε ιαπωνικές εταιρείες. Ετησίως, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. εξοικονομούν 1 δισ. ευρώ από τη μείωση των δασμών.

Δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για την προστασία των επενδυτών, αλλά οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο. «Συμφωνήσαμε ότι θα χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την προστασία των επενδυτών», σχολίασε η κ. Malmstrom.

Η ίδια δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το ελεύθερο εμπόριο με δίκαιους όρους. Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν από το 2013, ενώ ο στόχος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας πριν από τα τέλη του έτους είχε τεθεί το καλοκαίρι. Εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών.

Ο Juncker μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η ΕΕ υλοποιεί με υποδειγματικό τρόπο τις δεσμεύσεις της, τόσο επί του τύπου όσο και επί της ουσίας. Η ΕΕ και η Ιαπωνία στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα για την προάσπιση του ανοικτού, δίκαιου και βασισμένου σε κανόνες εμπορίου. Η συμφωνία αυτή καθιερώνει κοινές αξίες και αρχές, ενώ αποφέρει απτά οφέλη και για τις δύο πλευρές, διαφυλάσσοντας παράλληλα τις ευαισθησίες της κάθε πλευράς.

Σύμφωνα με τη δέσμευση που αναλάβαμε τον Ιούλιο, ολοκληρώσαμε τις συζητήσεις πριν από το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, θα μεριμνήσουμε για την υποβολή της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μας να αρχίσουν να εξετάζουν το πλήρες δυναμικό της πριν από το τέλος της θητείας της Επιτροπής μου.»

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

 • Η κατάργηση δασμών σε πολλά τυριά όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα βαρύνονται με δασμό 29,8 %) καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15 % κατά μέσο όρο)
 • Δίνεται η δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες
 • Η διασφάλιση της προστασίας στην Ιαπωνία για περισσότερα από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, τις λεγόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), και θα διασφαλίσει επίσης την προστασία επιλεγμένων ιαπωνικών ΓΕ στην ΕΕ. Επίσης, η συμφωνία ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών και ειδικότερα τις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών
 • Εξασφαλίζει την πρόσβαση των εταιρειών στις μεγάλες αγορές δημόσιων συμβάσεων της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις, ενώ αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο
 • Λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς στην ΕΕ, π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους πριν από το άνοιγμα των αγορών

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα ολοκληρωμένο κεφάλαιο για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέτει τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα σε θέματα εργασίας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών, ενώ ενισχύει τις δράσεις της ΕΕ και της Ιαπωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και διαφυλάσσει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, που ρυθμίζεται ξεχωριστά από τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου εκδόθηκε κοινή δήλωση, στην οποία η ΕΕ και η Ιαπωνία τονίζουν τη σημασία που έχει η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ως θεμελιώδες δικαίωμα και ως βασικός παράγοντας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ψηφιακή οικονομία, που επίσης διευκολύνει περισσότερο τις αμοιβαίες ροές δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Η ανακοίνωση αυτή συνεπάγεται ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία θα ξεκινήσουν τώρα τον νομικό έλεγχο του κειμένου, που είναι επίσης γνωστός ως «νομική εξέταση». Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, το κείμενο της συμφωνίας (στα αγγλικά) θα μεταφραστεί στις άλλες 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στα ιαπωνικά. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα υποβάλει τη συμφωνία προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη της ΕΕ, με στόχο την έναρξη ισχύος της πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων και τη διευθέτηση των διαφορών στο πλαίσιο της προστασίας των επενδύσεων.

 • αυτο με τα αυτοκινητα και τα ανταλλακτικα θα ισχυει για αυτα που ερχοντε απο ιαπωνια ?????
  η πχ και για τα ΤΟΥΟΤΑ AURIS που κατασκευαζοντε στην τουρκια ????

  • Alexandros

   Εχω την εντυπωση , οτι ο φορος 10% αφορα αυτα που κατασκευαζονται στην Ιαπωνια .Αρα γι αυτα που κατασκευαζονται στην Ευρωπη , δεν θα αλλαξει κατι

  • Pandal

   Καθαρά στην Ιαπωνία είναι η μαζντα και η νταιχατσου που ούτως ή άλλως δεν έρχονται Ελλάδα. Και η χοντα η οποία είναι κατεστραμενη λόγο σαρακακη. Για την τουοτα από Τουρκία που είπε ο μπαμπινος;;

  • Alexandros

   Ειναι και η Subaru.Οπως και ηδη μερικα μοντελα φτιαχνονται μονο στην Ιαπωνια οπως το gt86 της Toyota, το gtr της Νισσαν κτλ . Σε αυτα θα υπαρξει μειωση του φορου. Αυτα που φτιαχνονται στην ευρωπη δεν εχουν αυτον τον εξτρα φορο, απο οσο ξερω . Ουτε αυτα της τουρκιας εχουν νομιζω.

  • PROCT_OR

   κ η suzuki……..

  • αρα οσα μοντελα ειναι κατασκευασμενα στην Ιαπωνια θα εχουν εκπτωση……
   αλλα αντε πεισε με..οτι αυτην την ”εκπτωση” τωρα δεν θα την καρπωθουν οι αντιπροσωποι !!!!

  • Zero A6M

   Δεν νομιζω να δουμε τρελες διαφορες στην ελλαδα διοτι ως γνωστον εκτος απο αντιπαραγωγικοι ειμαστε και κλεφτρακια.Ισως εκπτωσεις τυπου “αποσυρσης” ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ 3000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΤΟ AIR CONDITION…………bonus τα ηλεκτρικα παραθυρα αααα ρε τουοτα τι θυμηθηκα με τα air condition………….

  • Mika

   Saracakis is watching you!!!!!
   :p

  • Κούκος

   Τα ”Ιαπωνικά” αυτοκίνητα Ιαπωνίας είναι δεξιοτίμονα. Επομένως δεν νομίζω να σε συμφέρει να φέρεις ”Ιαπωνικό” Ιαπωνίας.

  • JohnnyXP64

   Turkey European Union

 • grammar nazi

  την διμερής;;
  την διμερής;;;;;;;;;;;;
  σταμάτησα να διαβαζω

 • Nikolaos Charisoglou

  Ο φορος παει στην εταιρεία και οχι στο εργοστασιο μάγκες

  • enigma

   Αν πήγαινε στην εταιρία δεν θα έτρεχαν να φτιάξουν εργοστάσια σε Ευρώπη διάφορες εταιρίες βλ Αγγλία κοκ

 • SAMURAI-66

  Σαν αποτυπωση το προσχεδιο και η τελικη συμφωνια ειναι καλη γιατι μειωνει της αξιες στην τιμη ιαπωνικων οχηματων που εχουν προορισμο την ευρωπη και δινει τεραστιο πλεονεκτημα εξαγωγικο οπως αναφερει γεωργο-κτηνοτροφικων ειδων απο πλευρας γηραιας ηπειρου στην χωρα της ανατολης….ομως…ομως….
  Αυτα αφορουν της χωρες της βορειας ευρωπης και ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που κατατρεγμενη απο μνημονια φορους μειωσεις μισθων οικονομικη δυσπραγια και σχεδον τον μισο πληθυσμο που ειναι εν ενεργεια αρα και μπορει να εργαστη να βρισκεται εκτος χωρας και τους υπολοιπους…πανω απο 2 εκ. ψυχες οπως υπολογιζουν…να ειναι σε ταμειο ανεργιας η απλα να μην βρισκει δουλεια για τα προς το ζειν και φυσικα οταν την βρει να ειναι αμειβομενος με 150-250 ευρω αρα δεν εχει ΚΑΜΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ σαν ατομο.
  Οσοι αλλη παιρνουν συνταξη η εργαζονται γνωριζουν καλα πως τα φερνουν βολτα και δεν χρειαζεται να κανω λογο κανενα για αυτους.
  Στα δε γεωργικα-κτηνοτροφικα ειδη που σαν χωρα πρεπει να ειμαστε κορυφη αφου σαν τοποθεσια και αριστο κλιμα που βοηθα τα μεγιστα βγαζουμε αριστα προιοντα σημερα δεν βλεπω να εχουμε καλυτερη τυχη,ενα κορυφαιο παραδειγμα η ελληνικοτατη φετα που εδω ουτε καν υπαρχει αναφορα και την εχουν στην απεξω ενω αντιθετα διαβαζω για γκουντα-τσενταμ για να μην πω για το χρυσαφι της ελληνικης γης το λαδι που ειναι σημειο αναφορας της χωρας μας.
  Δεν περιμενω να εχουμε καμια ελπιδα στην ευρω-ιαπωνικη συμφωνια γιατι σιγουρα οι ευρωπαιοι θα μας καπελωσουν οπως κανουν συνηθως.
  Ενω οποιος δει εστω και την ελαχιστη διαφορα τιμης στα γιαπωνεζικα αυτοκινητα ας ερθει να μου σφυριξει κλεφτικα,αφου με τους εσωτερικους φορους που καθε χρονο αυξανονται στα ιδια επιπεδα θα μεινουν….η συμφωνια ειναι δυστυχως για εμας κομμενη και ραμμενη για της χωρες της βορειου ευρωπης που ειναι σημερα αρχοντες στην αγορα και οικονομικα ολλανδια-βελγιο-γερμανια-γαλλια-δανια και εμεις θα μεινουμε και παλι με το δαχτυλο στο στομα!!

  • Zero A6M

   Εγω θα πω το αλλο Οι Ιαπωνες δεν γνωριζουν τιποτα απο χαρακιρι ειμεις το εχουμε τελειοποιησει χρόνια τωρα και οσο μεγαλυτερη η ντροπη τοσο πιο αργος ο θανατος αγαπητε μου σαμουραι και γατακια ιαπωνες.

  • SAMURAI-66

   Σωστο και αυτο!