Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Εταιρεία μεταφορών η Uber

Σχετικά άρθρα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του που χαρακτηρίζει την Uber ως εταιρεία μεταφορών. Η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία, ωστόσο θα δώσει το πράσινο φως στις τοπικές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Uber όπως περίπου και μια παραδοσιακή εταιρεία ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί με τη σειρά της να συνταχθεί με όσα προβλέπονται για τις ανταγωνίστριές της, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση να εκδίδει ειδικές άδειες για τα οχήματά της, να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της εταιρείας είχε προσφύγει η Ένωση Οδηγών Ταξί της Βαρκελώνης η οποία είχε ταχθεί ενάντια στη λειτουργία της στην ισπανική πόλη με την αιτιολογία ότι οι οδηγοί της θα έπρεπε να έχουν ειδικές άδειες.

Από την πλευρά της η Uber απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρείται τεχνολογική εταιρεία καθώς η λειτουργία της βασίζεται σε εφαρμογή που συνδέει οδηγούς και επιβάτες.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. προστατεύει τις ψηφιακές υπηρεσίες από υπερβολικές περιοριστικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών οφείλουν να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν τυχόν υπάρξουν ρυθμίσεις, ώστε να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ψηφιακών υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και φορτίου υπόκεινται σε έλεγχο και ρύθμιση από τις εθνικές και τις τοπικές αρχές. Υπό αυτό το πρίσμα δεν προβλέπεται και κάποια πανευρωπαϊκή εποπτεία του κλάδου.

Η ισπανική ένωση οδηγών ταξί που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου ως “νίκη της κοινωνίας”.Η απόφαση αυτή «αποτελεί πραγματικά μια νίκη της κοινωνίας, είναι η κοινωνία που θα έχει πραγματικό όφελος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Elite Taxi, Ιβάν Σέσμα, σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρκελόνη.

Ωστόσο, «ο δρόμος θα είναι μακρύς, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν όπως ορίζει ο νόμος», συνέχισε.

Η αντιδικία ανάμεσα στην Elite Taxi και την αμερικανική εταιρία πρέπει τώρα να κριθεί από το εμποροδικείο της Βαρκελόνης, το οποίο είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που η απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου δεν την ικανοποιήσει, η Uber θα μπορεί να ασκήσει έφεση.

Οι οδηγοί ταξί της Βαρκελώνης εκτιμούν πως οι μη επαγγελματίες οδηγοί της υπηρεσίας Uber-POP –που τους επιτρέπει να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους επιβάτες– πρέπει να διαθέτουν, όπως εκείνοι, επαγγελματική άδεια.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, γιατί είναι μια απόφαση που θα αποτελέσει προηγούμενο», δήλωσε η Μόντσε Μπαλαγκέ, δικηγόρος της Elite Taxi, η οποία πρόσθεσε πως τώρα, «οι κανόνες του παιχνιδιού θα είναι οι ίδιοι για όλους».

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...