Αρχίζουν οι έλεγχοι νάρκοτεστ στη Κύπρο

Σχετικά άρθρα

Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία της Κύπρου, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου (Ν. 174/1986), που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Νομοθεσία αυτή αποτελεί ακόμη ένα μέτρο για την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, κυρίως των θανατηφόρων και σοβαρών.

Τα επηρεαζόμενα μέλη της Αστυνομίας έχουν τύχει πλήρους εκπαίδευσης και έχουν εξασκηθεί στη χρήση μηχανισμού ελέγχου, ο οποίος παραλήφθηκε και διανεμήθηκε σε όλες τις επαρχίες, το δε Χημείο του κράτους είναι πανέτοιμο, ώστε να διενεργεί τις τελικές αναλύσεις των δειγμάτων σάλιου, που θα παραλαμβάνει από την Αστυνομία. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2016.

Κατά τη διεξαγωγή των οδικών ελέγχων που θα αρχίσουν από τις 25 Ιανουαρίου, 2018, το κάθε ένστολο μέλος της Αστυνομίας, κατ΄εφαρμογή των εξουσιών που του παρέχονται από τη Νομοθεσία, θα δύναται να ζητά επί τόπου δείγμα σάλιου από τον οποιοδήποτε οδηγό, στα πλαίσια διενέργειας της προκαταρκτικής εξέτασης, που διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά, μέσω ειδικής συσκευής. Η λήψη δείγματος σάλιου μπορεί να γίνει και στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη συσκευή.

Όταν η ένδειξη της συσκευής είναι θετική, το αρμόδιο μέλος θα ζητά την παροχή πρόσθετου δείγματος σάλιου, για σκοπούς εργαστηριακής εξέτασης, η οποία πραγματοποιείται στο Γενικό Χημείο. Το πρόσθετο δείγμα θα λαμβάνεται με τη συμβολή του ίδιου του ατόμου και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης, για σκοπούς απόδειξης του αδικήματος.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης είναι θετικό ή σε περίπτωση άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης οποιουδήποτε δείγματος σάλιου, η Αστυνομία θα μεριμνά για τη μεταφορά του οχήματος στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, απαγορεύοντας στον οδηγό να συνεχίσει την οδήγηση. Με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, το όχημα είναι δυνατό να παραδίδεται σε άλλο κατάλληλο πρόσωπο, το οποίο νόμιμα μπορεί να το οδηγήσει. Το όχημα θα μπορεί να οδηγηθεί και από το σημείο όπου διενεργήθηκε ο έλεγχος, εάν συντρέχει αυτή η προϋπόθεση και η Αστυνομία σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει αρμοδιότητα στη μετακίνηση και φύλαξη του οχήματος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις (θετικό δείγμα ή άρνηση / αποφυγή παραχώρησης δείγματος σάλιου) η Αστυνομία θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η ασφαλής μεταφορά του οδηγού στον τόπο κατοικίας του.

Κατά τη διάρκεια των οδικών ελέγχων θα λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα με σκοπό να διασφαλίζεται η υγεία και η σωματική αρτιμέλεια τόσο των ίδιων των οδηγών όσο και των αρμοδίων μελών της Αστυνομίας και να αποφεύγεται επιμελώς η μετάδοση οποιασδήποτε μεταδοτικής νόσου.

Η Νομοθεσία προβλέπει τις ακόλουθες ποινές, για το αδίκημα της οδήγησης ή της απόπειρας οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών καθώς και για το αδίκημα της άρνησης ή αποφυγής ενός οδηγού να μεταβεί σε αστυνομικό σταθμό ή να δώσει δείγμα σάλιου, είτε για προκαταρκτική είτε για εργαστηριακή εξέταση:

  • Ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια ή
  • Xρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500) ή
  • Στέρηση της ικανότητάς να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια

Η διαδικασία

Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται μίλησε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Χάρης Ευριπίδου, ο οποίος εξήγησε πως ο οδηγός θα βάζει μια λωρίδα στη γλώσσα του και ανάλογα με την ένδειξη, αν είναι θετική θα παίρνει δεύτερο αντικείμενο (σφουγγαράκι) που θα μπαίνει στο στόμα του οδηγού και θα σφραγίζεται, ώστε να αποστέλλεται στο Χημείο για ανάλυση.

Όπως είπε ο κ. Ευριπίδου αν είναι θετικό το δείγμα τότε ο οδηγός θα οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ετοιμάζονται σε διάστημα 10 με 15 μέρες, ωστόσο, αυτό θα εξαρτάται από τον φόρτο δειγμάτων, που θα καταφθάνουν στο Χημείο.

Επίσης, σημείωσε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης είναι θετικό ή σε περίπτωση άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης οποιουδήποτε δείγματος σάλιου, η Αστυνομία θα μεριμνά για τη μεταφορά του οχήματος στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, απαγορεύοντας στον οδηγό να συνεχίσει την οδήγηση.

«Με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, το όχημα είναι δυνατό να παραδίδεται σε άλλο κατάλληλο πρόσωπο, το οποίο νόμιμα μπορεί να το οδηγήσει. Το όχημα θα μπορεί να οδηγηθεί και από το σημείο όπου διενεργήθηκε ο έλεγχος, εάν συντρέχει αυτή η προϋπόθεση και η Αστυνομία σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει αρμοδιότητα στη μετακίνηση και φύλαξη του οχήματος», πρόσθεσε.

Συνθήκες υγιεινής κατά τη διάρκεια των ελέγχων

Ο κ. Ευριπίδου τόνισε πως κατά τη διάρκεια των οδικών ελέγχων θα λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, με σκοπό να διασφαλίζεται η υγεία και η σωματική αρτιμέλεια τόσο των ίδιων των οδηγών, όσο και των αρμοδίων μελών της Αστυνομίας και να αποφεύγεται επιμελώς η μετάδοση οποιασδήποτε μεταδοτικής νόσου.

Εξάλλου, όλες οι συσκευασίες με τα τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών είναι σφραγισμένες και δεν ανοίγονται παρά μόνο πριν τεθούν σε χρήση.

Επιπλέον, ανέφερε πως προορίζονται για μία μόνο χρήση και σένα αποκλειστικά και μόνο οδηγό, ενώ σημείωσε πως όλα χρησιμοποιημένα δείγματα τα οποία δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα θα κρατούνται από τη αστυνομία, για να καταστραφούν αργότερα.

Ποιες ουσίες ανιχνεύονται

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευριπίδου είπε ότι με την εξέταση σάλιου ανιχνεύονται διάφορες ουσίες, όπως κάνναβη, οπιούχα ναρκωτικά, κοκαΐνη, αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες, που πιθανόν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί.;

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Στα 360 kW ο ισχυρότερος ταχυφορτιστής στην Ελλάδα

Ο ΣΕΑ στον Κορινό, που βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, διαθέτει πλέον τον ισχυρότερο DC ταχυφορτιστή στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...
Autoblog.gr