Δυστυχώς όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τη χρήση πιθήκων και ανθρώπων ως πειραματόζωα από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να διαπιστωθεί η επίπτωση της εισπνοής αερίων που εκπέμπονται επίσης από κινητήρες πετρελαίου.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν πλέον τα αποτελέσματα των δοκιμών που έκαναν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ομάδας Επιστημονικής Μελέτης Περιβάλλοντος, Υγείας και Μεταφορών (EUGT), τα οποία έδειξαν ότι οι ρύποι ενός VW Beetle TDI ήταν πιο επιβλαβείς από ένα Ford pickup του 1997. Τα ευρήματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς ότι το VW Beetle ήταν εφοδιασμένο με λογισμικό σχεδιασμένο για να μειώνει τις εκπομπές ρύπων.

Όπως αποκαλύπτει η Telegraph, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρνούνταν να πληρώσουν για τις δοκιμές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, αφού τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμεναν.

Μαζί με τα αποτελέσματα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Bild, δημοσιεύθηκαν και ορισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα των μελών της επιστημονικής ομάδας στα οποία φαίνεται η ξεκάθαρη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δυσαρέσκειας των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Νοιώθω άβολα με αυτή την έρευνα που δεν έχει έγκριση. Τα ευρήματα δεν είναι τα αναμενόμενα και δεν είμαι σίγουρος πώς θα προχωρήσουμε,

γράφει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Jacob Mcdonald.

Ο Τζέρεμι Μπρόουερ, ένα δεύτερο μέλος της ομάδας, έγραψε:

Σας παρακαλώ δείτε τα συμπεράσματα πριν τα στείλετε. Προσπάθησα να κάνω πιο μαλακό το χτύπημα των αποτελεσμάτων χωρίς να γράψω ότι είναι μια κακή μελέτη.

Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός πως οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν χθες, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, έφοδο σε σπίτια μεσαίας τάξης στελεχών της Audi και της VW στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο. Επίσης το γραφείο εισαγγελέα της Στουτγάρδης έκανε έρευνες στα σπίτια δύο εργαζομένων της Bosch στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων των diesel μοντέλων της FCA με τον 3,0-λιτρο diesel κινητήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.