Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (Alliance of Automobile Manufacturers) των ΗΠΑ, μια ενδεχόμενη επιβολή δασμού 25% στα εισαγόμενα οχήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κοστίσει έως και 45 δισ. δολάρια ετησίως στους Αμερικανούς καταναλωτές. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 5.800 δολάρια ανά όχημα, με βάση τις πωλήσεις του 2017.

Οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν, επίσης, υψηλότερο κόστος εισαγόμενων ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Η ένωση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει γραπτή διαμαρτυρία στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στα τέλη της εβδομάδας.

Ο Donald Trump έγραψε χθες στο Twiiter πως ολοκληρώνεται η μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ.

Ολοκληρώνουμε τη μελέτη μας για τους δασμούς στα αυτοκίνητα από την ΕΕ, που έχει εκμεταλλευτεί εδώ και καιρό τις ΗΠΑ μέσω εμπορικών φραγμών και δασμών.

Στο τέλος όλα θα εξομαλυνθούν – και δεν θα πάρει πολύ χρόνο!

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε απειλήσει την περασμένη Παρασκευή (22/6) ότι θα επιβάλει δασμό 20% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, έναν μήνα αφότου η κυβέρνησή του ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα φορείς της αγοράς αυτοκινήτου εκφράζουν φόβους για αιμορραγία θέσεων εργασίας, τις οποίες υποτίθεται ο Donald Trump θέλει να προστατεύσει μέσω της πολιτικής του.