Σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Richard Grenell, διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θα πάρει πίσω την απειλή περί επιβολής επιπρόσθετων δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν τους δασμούς που επιβάλλουν στα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Η Handelsblatt επικαλέστηκε πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση, η οποία έγινε στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο την Τετάρτη. Ο Grenell είπε σε κορυφαία στελέχη της Daimler, της Volkswagen και της BMW κατά τη διάρκεια συνάντησης τους ότι σε αντάλλαγμα για την άρση της απειλής του να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ο Trump θέλει η Ε.Ε. να μειώσει δραστικά τους δασμούς που επιβάλλονται στα αμερικανικά οχήματα που εισάγονται στις χώρες μέλη της.

Ο μεγιστάνας απείλησε τον Ιούνιο να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 20% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ε.Ε. Μια τέτοια κίνηση θα έπληττε σκληρά το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

1Θετική η Μέρκελ

Υπέρ της μείωσης των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών οχημάτων δήλωσε ότι θα ταχθεί η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε προσφορά της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τις απειλές περί επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά οχήματα με αντάλλαγμα παραχωρήσεις.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα όποια τέτοια μέτρα θα απαιτήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει επίσης τους δασμούς στα οχήματα που εισάγονται από άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ, διαφορετικά το σχέδιο αυτό δεν θα συνάδει με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όταν θέλουμε να διαπραγματευθούμε δασμούς, για παράδειγμα στα αυτοκίνητα, χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτή.

Θα ήμουν έτοιμη να στηρίξω τις διαπραγματεύσεις για μείωση των δασμών, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό μόνο με τις ΗΠΑ,

δήλωσε η Μέρκελ.