Test Drive: Δοκιμάζουμε τη νέα Porsche 911

Σχετικά άρθρα

Υπάρχουν πολύ λίγα προϊόντα στην σύγχρονη υπερκαταναλωτική κοινωνία τα οποία να απολαμβάνουν μεγαλύτερη αναγνώριση από την ίδια την εταιρία που τα κατασκευάζει/προσφέρει. Και επ’ουδενί δεν εννοώ ότι η Porsche στερείται awareness, στο μυαλό μου όμως η 911 είναι “πιο μεγάλη” και από την θρυλική εταιρία από του Zuffenhausen.

Στον μισό -και πλέον- αιώνα ζωής του, το γερμανικό sport coupe έχει γίνει το μοντέλο που σέβονται και θαυμάζουν ακόμα και οι haters της Porsche. Κάτι σαν να χειροκροτά όλο το Santiago Bernabeu τον Lionel Messi. Το όνομα 911 είναι ένα από τα μακροβιότερα στην ιστορία της αυτοκίνησης, και στα 56 χρόνια κυκλοφορίας της έχει πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητο, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο.

Το 1999 κατά την ψήφιση για “το αυτοκίνητο του (περασμένου) αιώνα” η 911 κατέκτησε την πέμπτη θέση, με την τεράστια απήχηση του να έχει έρθει -κυρίως- μέσα από τους αγώνες, ενώ μόνο λίγες δεν είναι και οι εμφανίσεις του στη μικρή και μεγάλη οθόνη, καθώς αποτελεί ένα αξεπέραστο status symbol.

Εξαιτίας της εξαιρετικής συνεργασίας μας με την εισαγωγική εταιρία της Porsche στην Ελλάδα είχαμε κατά καιρούς την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλη την γκάμα της εταιρίας. Ωστόσο έλειπε ένα μοντέλο (τουλάχιστον σε επίσημο πλαίσιο) από τη λίστα των test drives, η 911. Το γερμανικό εργοστάσιο, όμως, μετά την παγκόσμια παρουσίαση της τελευταίας γενιάς της Cayenne στην Κρήτη, έδειξε την προτίμηση του στην χώρα μας για μια ακόμα σημαντική παρουσίαση. Στις αρχές Απριλίου έγινε στην Αττική η παγκόσμια δυναμική παρουσίαση της 911 Cabrio, ενώ στα τέλη του περασμένου μήνα έγινε το regional (Βαλκάνια, Κροατία, Ισραήλ κλπ) λανσάρισμα τόσο της Coupe, όσο και της ανοιχτής έκδοσης της 911 στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Και φυσικά ήμασταν εκεί.

Σχεδίαση

Προσωπικά δεν είμαι οπαδός των διαχρονικών-retro σχημάτων και οτιδήποτε έχει αναφορά το παρελθόν. Δεν μπορώ, όμως, να μην “βγάλω το καπέλο μου” στην σχεδιαστική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την 911, καθώς αυτή στο πέρασμα των χρόνων έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα που έχει σχεδιάσει ο άνθρωπος. Ταυτόχρονα o σχεδιασμός της 911 αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο project για τον κάθε σχεδιαστή. Έχεις αναλογιστεί ποτέ τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διατηρεί κάθε γενιά της 911 αναλλοίωτα τα κύρια στοιχεία της, αλλά ταυτόχρονα να δείχνει πιο σύγχρονη και διαφορετική από την προηγούμενη γενιά της;

Έτσι, το βασικό σχήμα της 992 δεν θα μπορούσε να αλλάξει, με την Porsche να “φυλάει ως κόρη οφθαλμού” το αλάνθαστο DNA της 911. Από όποια γωνία και αν την παρατηρήσεις, από όσο μακριά και αν την δεις καταλαβαίνεις -πριν φτάσει η εντολή από το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο- ότι αυτή είναι μια 911.

Η νέα 911 είναι πιο φαρδιά, πιο δυναμική και πιο μυώδης. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα και το καπό συνεχίζουν το στυλ των προηγούμενων γενιών, αλλά συνδυάζουν πρωτοποριακά σχεδιαστικά στοιχεία με προηγμένα χαρακτηριστικά των σύγχρονων μοντέλων της Porsche. Συνολικά η νέα 911 έχει φέρει μια ακόμα πιο σπορ εμφάνιση, ενώ για πρώτη φορά σε “απλή” 911 τοποθετούνται μεγαλύτεροι τροχοί στον πίσω άξονα. Έτσι, είτε στην S είτε στην 4S, εμπρός υπάρχουν ζάντες 20 ιντσών με ελαστικά 245/35, και πίσω 21 ιντσών με ελαστικά 305/30.

Παρατηρώντας το εμπρός μέρος, γίνονται εύκολα διακριτές οι αναφορές από τις πρώτες γενιές της 911 (G Series), με το μακρύ καπό να έχει μια ξεχωριστή εσοχή ψηλά και μπροστά από το παρμπρίζ. Τα δύο αυτά στοιχεία επιμηκύνουν το μπροστινό μέρος του οχήματος και δημιουργούν μια έντονη εμφάνιση. Ταυτόχρονα οι νέοι full LED -με τεχνολογία matrix- προβολείς είναι σχεδόν αδιάλειπτα ενσωματωμένοι στα εμπρός φτερά, έχοντας την τυπική όρθια εμφάνιση των 911.

Οι νέες διαστάσεις της 911 δίνουν μια ακόμη πιο επίπεδη εμφάνιση, ιδιαίτερα όταν την βλέπεις από μπροστά. Οι ευθείες γραμμές του εμπρός άκρου συνεχίζονται και στο προφίλ. Ο σχεδιασμός των αεραγωγών του εμπρός προφυλακτήρα αντιγράφεται και στον πίσω, με το συνεχές μαύρο διακοσμητικό περίβλημα να δημιουργεί μια αίσθηση οπτικής ενότητας ανάμεσα στα δύο άκρα.

Η πόρτα δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει τοποθετηθεί αδιάκοπα μεταξύ των εμπρός και πίσω φτερών και χωρίς διάκενα. Οι χειρολαβές στις πόρτες “πετάγονται” αυτόματα με το που ξεκλειδώσεις το όχημα, με τους εξωτερικούς καθρέφτες να έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να ελαχιστοποιείται ο αεροδυναμικός θόρυβος.

Η “υπογραφή” των LED φώτων ημέρας εξασφαλίζει ότι η 911 γίνεται αντιληπτή ανά πάσα ώρα, ενώ στο πίσω μέρος συναντάμε για πρώτη φορά μια τρισδιάστατη γραμμή που ενώνει τα φωτιστικά σώματα. Και εδώ θέλω τη γνώμη σου. Ταιριάζει ή όχι στην κλασική σιλουέτα της 911 αυτή η ενιαία λωρίδα, που έχουν όλα τα νέα μοντέλα της γερμανικής εταιρίας;

Ένα περίεργο highlight του σχεδιασμού που αν δεν στο αναφέρουν δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να το παρατηρήσεις βρίσκεται στο μικρό πίσω κάλυμμα που κρύβει τον κινητήρα. Όπως θα δεις στο κέντρο υπάρχει το χαρακτηριστικό τρίτο φως φρένων, το οποίο σχηματίζει το σύμβολο του pause (παύσης) και μοιάζει με τον αριθμό “11”. Ένθεν και ένθεν, όμως, υπάρχουν 9 κάθετες χρωμιωμένες κάθετες λωρίδες, που μεταφράζεται σε “9-11”.

Κλείνοντας τα της εμφάνισης δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στα πίσω φουσκωμένα φτερά, ή αλλιώς καπούλια. Αυτά τονίζουν το πλάτος του οχήματος και γίνονται περισσότερο αντιληπτά όταν κάθεσαι μέσα στο αυτοκίνητο και κοιτάζεις τους εξωτερικούς καθρέφτες. Δίνουν στην 911 μια πιο στιβαρή και επιβλητική στάση στον δρόμο, με τον αεροδυναμικό συντελεστή να αγγίζει το Cd 0,29.

Διαστάσεις/Βάρος

H 992 βασίζεται στη νέα MMB (Modularer Mittelbaukasten – Modular mid-engine platform) πλατφόρμα του VW Group, κάτι που συνιστά αύξηση όλων των διαστάσεων του μοντέλου. Μιλώντας για το μέγεθος του αυτοκινήτου, η νέα 911 είναι 20 χιλιοστά μακρύτερη, με τα μετατρόχια να είναι φαρδύτερα κατά 45 χιλιοστά εμπρός και 44 χιλιοστά στον πίσω άξονα. Έτσι, το μήκος αγγίζει τα 4.519 χλστ., το πλάτος τα 1.852 χλστ. και το ύψος τα 1.300 χλστ., ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 2.450 χλστ.

Όπως καταλαβαίνεις, η 992 έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ιστορία του μοντέλου, κάτι που έχει αντίκτυπο και στο βάρος. Όμως, όλο το σώμα της 911 είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, κάτι που μειώνει το βάρος του κατά 12 κιλά. Έτσι, παρότι έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και εφοδιάζεται με περισσότερα συστήματα ασφαλείας το συνολικό βάρος έχει κρατηθεί σε λογικά επίπεδα, φτάνοντας τα 1.515 κιλά στην S και 1.565 κιλά για την τετρακίνητη 4S. Το 32% του αυτοκινήτου είναι από αλουμίνιο (+7% σε σχέση με 991), κάτι που ρίχνει το ποσοστό χρήσης χάλυβα στο 30%, όταν στο προηγούμενο μοντέλο ήταν 63%. Έτσι, συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά το συνολικό βάρος έχει αυξηθεί κατά 50 κιλά.

Εσωτερικό

Και μπορεί η συνολική εξωτερική εμφάνιση να μην έχει αλλάξει, δεν μπορείς να πεις το ίδιο για το εσωτερικό, καθώς εδώ υπάρχει μια εντελώς νέα καμπίνα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πάλι αναφορές στο παρελθόν και στοιχεία αναλογικής ακρίβειας και της ψηφιακής εποχής έχουν συνδυαστεί με τον τρόπο που είναι χαρακτηριστικός της μάρκας.

Το εντελώς νέο εσωτερικό ήταν ορόσημο κατά την ανάπτυξη της 911, με την κονσόλα να θυμίζει λίγο τις παράλληλες γραμμές της πρώτης γενιάς της 911. Παρατηρώντας τον πίνακα οργάνων, στο κέντρο του έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό αναλογικό στροφόμετρο, αλλά πλέον πλαισιώνεται από δύο frameless οθόνες 7 ιντσών, που φαίνεται να επιπλέουν. Στη μέση του ταμπλό, και κάτω από την οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας 10,9 ιντσών, υπάρχουν πέντε πλήκτρα – σε στυλ πιάνου- που διαθέτουν βασικές λειτουργίες ή συντομεύσεις. Το “σκαλοπάτι” του ταμπλό χρησιμεύει ως στήριγμα των δακτύλων για να υποστηρίζει τη γρήγορη και χωρίς διάσπαση λειτουργία της οθόνης.

Ακριβώς από κάτω βρίσκονται οι -αμφιβόλου αισθητικής- αεραγωγοί, ενώ στο τούνελ και ανάμεσα στα καθίσματα υπάρχουν οι διακόπτες αφής για το σύστημα κλιματισμού. Ακόμα, υπάρχει ένας πολύ μικρός -σε σχήμα USB- επιλογέας για το κιβώτιο ταχυτήτων, που δεν έχουμε ξαναδεί σε κανένα άλλο μοντέλο της εταιρίας και χρησιμεύει μόνο για την επιλογή Drive, Park και Reverse, αλλά όχι για την αλλαγή των σχέσεων του 8-τάχυτου PDK κιβωτίου. Άραγε θα υπάρξει κάποια χειροκίνητη έκδοση σε αυτή τη γενιά της 911;

Η ψηφιοποίηση αρκετών λειτουργιών έχει επιφέρει την δραματική μείωση του φυσικών κουμπιών και διακοπτών από την κονσόλα, καθώς τα πολλά κουμπιά είχαν σχολιαστεί αρνητικά στην προηγούμενη γενιά. Όπως σε όλες τις νέες Porsche, δεν χρειάζεται να τοποθετήσεις το κλειδί αριστερά από το τιμόνι, καθώς η νέα 911 διαθέτει Keyless Go και εκκινεί με έναν διακόπτη. Τέλος, στο νέο πολυλειτουργικό τιμόνι -διαμέτρου 360 χλστ.- υπάρχει και ο περιστροφικός διακόπτης για τα προγράμματα οδήγησης του αυτοκινήτου (Wet, Normal, Sport, Sport Plus και Individual).

Κινητήρας

Πριν αναφέρω τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτή η γενιά της 911 είναι η πρώτη στην ιστορία του μοντέλου που θα προσφερθεί -κάποια στιγμή μέσα στον κύκλο ζωής της- με υβριδικό και plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Περνώντας στον κινητήρα, η Porsche κατά το λανσάρισμα του μοντέλου έχει κάνει διαθέσιμη μόνο την S έκδοση του, με δικίνητη και τετρακίνητη μετάδοση. Έτσι, μηχανικά οι 911 Carrerra S και 4S φορούν έναν turbo εξακύλινδρο 3,0-λίτρων (2.981 κ.εκ.) boxer κινητήρα, απόδοσης 450 ίππων στις 6.500 σ.α.λ. και 530 Nm ροπής σταθερή από τις 2.300 έως τις 5.000 σ.α.λ.. Η σχέση συμπίεσης αγγίζει το 10,2:1, ο κόφτης “χτυπάει” στις 7.500 σ.α.λ, ενώ η μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης των turbos αγγίζει το 1,2 bar.

Η αυξημένη απόδοση (+30 άλογα και +30 Nm) σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση της 991 ήρθε μέσω των διαφόρων επεμβάσεων στον κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει νέος θάλαμος καύσης, ψεκασμός στα 200 bar, υψηλότερη σχέση συμπίεσης, πολλαπλή από χυτοσίδηρο για καλύτερη θερμοδυναμική διαχείριση, και μεγαλύτερα turbo με συμμετρική διάταξη. Σε αυτά, ο στρόβιλος καυσαερίων έχει διάμετρο τα 48 χλστ. (+3 χλστ.) και ο συμπιεστής αέρα τα 55 χλστ. (+4 χλστ.). Ακόμα, τα intercoolers είναι μεγαλύτερο κατά 14% και βρίσκονται πιο κοντά στα turbos, ενώ υπάρχει και νέο -υψηλότερης απόδοσης- σύστημα ψύξης του κινητήρα.

Εντελώς καινούριο, όμως, είναι το 8-τάχυτο PDK αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που σε σύγκριση με το 7-τάχυτο των προηγούμενων μοντέλων, το νέο προσφέρει πολλές βελτιώσεις. Από την πρώτη στιγμή μπορείς να αισθανθείς τον ενισχυμένο συνδυασμό άνεσης, απόδοσης και επιδόσεων. Όλες οι σχέσεις έχουν καινούρια κλιμάκωση, με την πρώτη σχέση να είναι κοντύτερη και η όγδοη ταχύτητα μακρύτερη από ποτέ. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να εφαρμοστεί ένας μεγαλύτερος λόγος τελικής μετάδοσης, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τις στροφές του κινητήρα στις ταχύτητες του αυτοκινητοδρόμου. Έτσι, οι μηχανικοί της Porsche έχουν ρυθμίσει το νέο PDK κιβώτιο ώστε να πιάνει την τελική του ταχύτητα με την 6η σχέση, με την 7η και 8η να έχουν ρυθμιστεί για overdrive, μειώνοντας τη κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων ώστε το αυτοκίνητο να πληροί τις προδιαγραφές του Euro 6d-Temp.

Επιδόσεις

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης βρίσκεται στις επιδόσεις. Η πισωκίνητη 911 Carrera S κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 3,7 δευτερόλεπτα, ενώ η 4S σε 3,6 δευτερόλεπτα, όντας 0,4 δευτερόλεπτα γρηγορότερες από τα αντίστοιχα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς. Και αν τα νούμερα αυτά δεν σε εντυπωσιάζουν, με το Sport Chrono πακέτο ο χρόνος μειώνεται επιπλέον κατά 0,2 δευτερόλεπτα και στις δύο περιπτώσεις. Δηλαδή το σπριντ για την πρώτη ολοκληρώνεται σε 3,5 δευτ. και για την δεύτερη σε 3,4 δευτ.

Η διαφορά της 992 σε σχέση με την 991 είναι ακόμα μεγαλύτερη στο 0-200 χλμ/ώρα, καθώς πλέον η Carrera S χρειάζεται 12,4 δευτ. (12,1 δευτ. με Sport Chrono), όταν η δεύτερη το έκανε σε 13,2 δευτ. (12,9 δευτ. με Sport Chrono). Αντίστοιχα η νέα Carrera 4S χρειάζεται 12,7 δευτ. (12,4 δευτ. με Sport Chrono), όταν η 991 το έκανε σε 13,6 δευτ. (13,3 δευτ. με Sport Chrono). Κλείνοντας, η τελική ταχύτητα της 911 Carrera S αγγίζει τα 308 χλμ/ώρα, ενώ αυτή της 911 Carrera 4S τα 306 χλμ/ώρα.

Σύστημα τετρακίνησης

Η Porsche έχει βελτιώσει την απόδοση του συστήματος τετρακίνησης της Carrera 4S, καθώς ο συμπλέκτης και το διαφορικού του εμπρός άξονα είναι πλέον υγρόψυκτα. Οι δίσκοι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένοι για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα και τα φορτία που δέχεται. Συνολικά, η βελτιωμένη μετάδοση του εμπρός άξονα σε συνδυασμό με το PTM (Porsche Traction Management) υποστηρίζει ακόμα καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι, καθώς και σε κάθε επιφάνεια.

Χρόνος στο Nurburgring

Για τα 20,81 χλμ. του Nurburgring Nordschleife το γερμανικό μοντέλο χρειάστηκε χρόνο 7 λεπτών και 25 δευτ., όντας 5 δευτερόλεπτα ταχύτερο της αντίστοιχης έκδοσης του μοντέλου που αντικαθιστά. Ως μέτρο σύγκρισης για να καταλάβεις πόσο γρήγορη έχει γίνει η “απλή” 911, το 2010 η κορυφαία έκδοση της 911 (997), η GT2 RS, είχε γράψει στο Nürburgring χρόνο 7 λεπτών και 18 δευτ.

Συστήματα ασφαλείας

Η Porsche εξοπλίζει τη νέα 911 με αρκετά προηγμένα συστήματα ασφαλείας και βοήθειας. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, ενώ για πρώτη φορά η 911 μπορεί να εξοπλιστεί με σύστημα νυχτερινής όρασης, το Night Vision Assist. Τέλος στον εξοπλισμό συναντάμε ενεργό cruise control που περιλαμβάνει αυτόματο έλεγχο απόστασης, λειτουργία stop-and-go, προστασία επιβατών και μια καινοτόμο αυτόνομη λειτουργία έκτακτης ανάγκης.

Επίσης η Porsche προσφέρει τα app “Road Trip”, “360+” και “Impact”. Η πρώτη βοηθά τον χρήστη να σχεδιάσει και να οργανώσει τα ταξίδια του, βλέποντας εκτός από την διαδρομή και κοντινά ξενοδοχεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή 360+ είναι ένας προσωπικός βοηθός που έχει ως στόχο να διευκολύνει την καθημερινή ζωή και να καταστήσει δυνατή την αποκλειστική εμπειρία που προσφέρει η οδήγηση μιας 911, ενώ η Impact υπολογίζει τις εκπομπές ρύπων. Τέλος, για πρώτη φορά παγκοσμίως, η νέα 911 εξοπλίζεται με αερόσακο τύπου κουρτίνας.

Wet Mode

Το Wet Mode είναι ένα καινοτόμο σύστημα που προετοιμάζει το αυτοκίνητο κατάλληλα ώστε να κινείται με ασφάλεια σε υγρές συνθήκες. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει πότε βρέχει, καθώς την ποσότητά του νερού στον δρόμο, παραμετροποιώντας τα επιμέρους συστήματα του αυτοκινήτου για την βέλτιστη πρόσφυση στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, το Wet Mode ανιχνεύει αυτόματα πότε είναι βρεγμένος ο δρόμος και προειδοποιεί τον οδηγό για τον κίνδυνο υδρολίσθησης. Το αυτοκίνητο καταλαβαίνει πότε βρέχει μέσω των αισθητήρων που υπάρχουν στους θόλους των εμπρός τροχών, οι οποίοι ανιχνεύουν το σπρέι νερού από τα λάστιχα. Οι αισθητήρες αυτοί είναι διαφορετικοί από τους -ήδη γνωστούς- αισθητήρες βροχής των υαλοκαθαριστήρων που αναγνωρίζουν οπτικά τις σταγόνες του νερού στο παρμπρίζ. Έτσι, το Wet Mode μπορεί να καταλάβει ακόμα και την ποσότητα του στάσιμου νερού στο δρόμο, ακόμη και όταν έχει σταματήσει να βρέχει.

Μετά την ανίχνευση του βρεγμένου οδοστρώματος, τα συστήματα Porsche Stability Management (PSM) και Porsche Traction Management (PTM) ρυθμίζονται κατάλληλα ώστε να έχουν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα, νωρίτερα και με περισσότερη “ευαισθησία”. Όταν ενεργοποιηθεί το Wet Mode, τα PSM και PTM, ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου ρυθμίζει αυτόματα τα ενεργά μέρη της αεροδυναμικής του, ενώ το προαιρετικό Porsche Torque Vectoring (PTV) Plus προσαρμόζεται ώστε να εγγυάται μέγιστη σταθερότητα στην οδήγηση.

Με το Wet Mode ενεργό και με ταχύτητες άνω των 90 χλμ/ώρα, η πίσω αεροτομή ανοίγει στη θέση Performance, τα πτερύγια του συστήματος ψύξης στον εμπρός προφυλακτήρα μένουν ανοιχτά, η απόκριση του πεντάλ του γκαζιού γίνεται πιο ομαλή, η καμπύλη της ροπής του κινητήρα γίνεται ομαλότερη, η ταχύτητα αλλαγής των σχέσεων του αυτόματου PDK πιο αργή, ενώ δεν μπορείς να απενεργοποιήσεις το PSM, ούτε να επιλέξεις το πρόγραμμα Sport.

Στην τετρακίνητη 911 Carrera 4S, μεταφέρεται μεγαλύτερη ποσότητα ροπής στον εμπρός άξονα σε σχέση με την κανονική λειτουργία του συστήματος τετρακίνησης, ενώ μειώνεται και ο βαθμός εμπλοκής του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου πίσω διαφορικού. Τέλος, το Wet Mode ενεργοποιείται και χειροκίνητα σε περίπτωση που το αυτοκίνητο κινείται στο χιόνι.

Τιμές

Η νέα 911 είναι ήδη διαθέσιμη στη χώρα μας, με την Carrera S να ξεκινά από τα €178.000 και η αντίστοιχη Cabriolet από τα €199.100. Η Carrera 4S τιμολογείται από τα €189.700, και η ανοιχτή της εκδοχή από τις €210.600.

Οδηγώντας

Όπως έγραφα στην εισαγωγή αυτή είναι η πρώτη επίσημη φορά που βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι μια 911. Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις όταν ανοίξεις την μεγάλη πόρτα και κάτσεις στο σχετικά χαμηλό κάθισμα είναι η ευκολία χρήσης σε καθημερινή βάση, παρότι οι βάσεις του είναι ακόμη χαμηλότερα κατά 5 χλστ. Δεν απαιτεί περίπλοκη προσέγγιση στο πως θα κάτσεις ή θα νιώσεις μέσα της. Όλα έρχονται απολύτως φυσικά, η θέση οδήγηση είναι ιδανική και σε βοηθά να μπεις άμεσα στο mood, καθώς σε αγκαλιάζει σφιχτά μεταφέροντας στα μαλακά μόρια του σώματος σου όλη την πληροφόρηση από τον δρόμο, όχι μόνο από το τιμόνι.

Κάνοντας τα πρώτα χλμ., αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι η τοποθέτηση του κινητήρα στο “λάθος” σημείο, και το πόσο θα επηρεάζει αυτό την οδήγηση. Παραδοσιακά η Porsche πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες αλλαγές κάθε δεύτερη γενιά της 911, όπως ακριβώς κάνει η Apple με το iPhone. Έτσι, παρότι είναι ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο (το 90% των εξαρτημάτων είναι εντελώς νέα), η 992 πρακτικά είναι εξέλιξη της 991, κυρίως σε μηχανολογική βάση.

Εξαιτίας του Sport Chrono πακέτου, οι βάσεις της μηχανής είναι ενεργές κάτι που βοηθά στις απότομες αλλαγές της κατεύθυνσης και στις έντονες πλευρικές φορτίσεις ο κινητήρας να “κρατιέται” σε ένα επίπεδο σημείο και να μην μεταφέρονται οι δυνάμεις στο πλαίσιο. Αυτό σε συνδυασμό με την μετακίνηση του κινητήρα κατά 200 χλστ. προς την καμπίνα, κάνουν τις αντιδράσεις του αυτοκινήτου πιο προβλέψιμες και πιο ομαλές, έτσι ώστε να μην φοβίσει ούτε τον πιο αδαή οδηγό. Με αυτόν τον τρόπο η 911 γίνεται πιο φιλική και πιο προσβάσιμη σε ένα μεγαλύτερο κοινό, αλλά ίσως χάνεται αυτή η στρυφνή “RR” μοναδικότητας της.

Μιλώντας για το στήσιμο της, στον εμπρός άξονα υπάρχουν γόνατα McPherson και στον πίσω πολλαπλών συνδέσμων. Η διαχείριση του συνόλου γίνεται από το PASM, το οποίο διαθέτει νέο υπολογιστή και software, που κάνει την 911 να αλλάζει “πρόσωπα”. Έτσι, κινούμενος με βολτίσια όρεξη στο Wet και Normal mode, το αυτοκίνητο είναι άνετο, και παρότι κάποιες ανωμαλίες θα περάσουν στην καμπίνα δεν θα κουράσουν σε καθημερινή βάση. Μη ξεχνάς ότι πατάει σε ζάντες 20-21 ιντσών. Στο Sport Plus, το set-up της γίνεται σχεδόν ακραίο, με σφιχτές αντιδράσεις που σε γεμίζουν αυτοπεποίθηση να επιτεθείς. Αν φτάσεις τα όρια σου, το ESP (απενεργοποιείται πλήρως) θα σε επαναφέρει άμεσα στην τάξη, με την διακριτικότητα του να αλλάζει ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα. Ανεξάρτητα την ένδειξη του ταχυμέτρου, οι αναρτήσεις ελέγχουν τέλεια τις κινήσεις του αμαξώματος, ενώ φυσικά οι κλίσεις λάμπουν δια τις απουσίας τους.

Έχοντας το “προνόμιο” της εντοπιότητας, επέλεξα να μην ακολουθήσω την προκαθορισμένη διαδρομή που μας πρότεινε η διοργάνωση. Έτσι, αφού παρέλαβα το αυτοκίνητο από την Μεταμόρφωση, τα γραφεία της Porsche Center Athens, είχα σκοπό να φτάσω στο Σούνιο ώστε να απολαύσω την λατρεμένη διαδρομή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, είτε μέσω των σφιχτών στροφών της είτε μέσω της πανοραμικής θέας προς την θάλασσα. Συνολικά “έγραψα” σχεδόν 280 χλμ., και μετά από έξι ώρες οδήγηση ήθελα κάποιος να με πάρει τηλέφωνο και να μου πει “μην το γυρίσεις ακόμα, έχεις 2-3-10…48 ώρες ακόμα”.

Όσο πιο πολύ την οδηγούσα και την έκανα “δικιά” μου, τόσο πιο πολύ απολάμβανα κάθε στιγμή πίσω από το τιμόνι. Μιλώντας για αυτό, το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα διεύθυνσης είναι εξέλιξη του προηγούμενου, και όντας 11% πιο γρήγορο έχει γίνει ακόμη καλύτερο. Παρότι η στεφάνη του τιμονιού είναι αρκετά λεπτή (δεν έχει το άριστο grip των BMW M), το βάρος του είναι το κατάλληλο σε κάθε Drive Mode. Μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που θες από τον δρόμο, με την αμεσότητα του να φαίνεται στις μικρές μοίρες που χρειάζεται να στρίψεις το τιμόνι για τις αλλαγές κατεύθυνσης, κάτι που βοηθά και το μεγαλύτερο εμπρός μετατρόχιο.

Έτσι, παρότι το “βάρος” είναι πίσω, η μετακίνηση του κινητήρα προς την καμπίνα κατά 200 χλστ. έχει κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των αναρτήσεων στο όριο. Το εμπρός μέρος δεν είναι “πούπουλο” και ακολουθεί πιστά και ακαριαία τις εντολές σου, ενώ για να “σπάσεις” την πρόσφυση και να αρχίσεις τις πλαγιολισθίσεις δεν χρειάζεται πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτή που έχεις στο μυαλό σου. Είναι σχετικά πιο δύσκολο, αλλά όταν γίνει είναι απόλυτα ελέγξιμο χωρίς να σε φοβίζει, κάτι που αποδεικνύει τις μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο ζύγισμα του και στην ισορροπία μέσα στη στροφή.

Ο κινητήρας έχει γεμάτη καμπύλη ροπής και ανεβάζει πολύ γρήγορα στροφές με πρακτικά ανύπαρκτο lag, ακόμα και από πολύ χαμηλές στροφές. Πριν ακόμα δηλαδή ακούσεις τα turbos να “φορτώνουν”. Εκεί, αν αφήσεις το γκάζι θα ακούσεις τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες wastgates να “σκάνε”, αν και λίγο μουντά. Στο ίδιο mood είναι και ο ήχος της εξάτμισης, καθώς είναι “πνιγμένος” και όχι πολύ δυνατός. Η απόκριση του γκαζιού, όμως, είναι ακαριαία (ειδικά στο Sport Plus), και όταν φουσκώσουν τα turbos κολλάς στο κάθισμα.

Η σιγουριά πίσω από το τιμόνι της 911 έρχεται και από τις φρενάρες της, καθώς στον εμπρός άξονα υπάρχουν 6-πίστονες δαγκάνες της Brembo με αεριζόμενους δίσκους 350 χλστ. επί 34 χλστ. και 4-πίστονες πίσω με αεριζόμενους δίσκους 350×28 χλστ. Το “δάγκωμα” του πεντάλ είναι τέλειο, χωρίς να κουράζει σε ήρεμη χρήση.

Κλείνοντας, η νέα Porsche 911 είναι καλύτερη από ποτέ. Τεχνολογικά προηγμένη, μεγαλύτερη και δυνατότερη, διατηρεί την κλασσική της ταυτότητα, μια ταυτότητα που την έχει κάνει να ξεχωρίζει όλα αυτά τα 56 χρόνια που βρίσκεται στην αγορά.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr